Gå til hoved-indhold
Det Midtjyske kan – bare i år – skrive sig for 30 tyverier, skarpt forfulgt af Fyn med 19 tyverier af påhængsmotorer. Foto: Troels LykkeUdstyr
Det Midtjyske kan – bare i år – skrive sig for 30 tyverier, skarpt forfulgt af Fyn med 19 tyverier af påhængsmotorer. Foto: Troels Lykke

Forsikring og Pension: Efteråret er højsæson for tyveri

I weekenden var der tyverier af påhængsmotorer i Fåborg, Odense, Dragør, Skovshoved, Silkeborg, Norsminde og Bønnerup. - Lige nu er der litauere på spil, siger Forsikring og Pension til minbaad.dk.

Af Katrine Bertelsen |

- I Norsminde havde de slæbt bådene ned på en nærliggende strand, hvor de kunne afmontere motorerne i fred og ro, siger Svend Holmbo Sørensen fra Topdanmark.

Tommy Holger Hansen fra Forsikring og Pension siger, at det er i den mørke tid der bliver lavet flest tyverier.

- Efteråret er højsæson for tyverier på havnene. Det er mørkt og havnene ligger ensomme hen, forklarer Tommy Holger Hansen.

Det Midtjyske kan – bare i år – skrive sig for 30 tyverier, skarpt forfulgt af Fyn med 19 tyverier af påhængsmotorer.

”Pæne og grimme” tyverier

- Det er i øjeblikket mest er tyve fra Lithauen der huserer. Man kan aflæse det på, om motoren er pænt eller grimt afmonteret. Er det gjort pænt, er det nok lithauere. Er den flået af, er det sandsynligvis polakker, fortæller Tommy Holger Hansen.

Lidt statistik

Tommy Holger Hansen har kigget lidt på statistikken. I år er der til dato anmeldt 78 påhængsmotorer stjålne, i varierende størrelser.

Hertil skal lægges 17 både, hvor det er hele båden med motor, der er stjålet. Sidste år endte tallet for hele landet på 91 anmeldte tyverier af påhængsmotorer.

- Der er sikkert flere, men vi har kun tal fra vores medlemsselskaber, og kun de, der er forsikrede naturligvis, siger Tommy Holger Hansen fra Forsikring og Pension.

Gode råd

- Det bedste råd jeg kan give folk, er naturligvis ikke at have motoren siddende på båden, hvis ikke den skal bruges, fortæller Tommy Holger Hansen.

- Næstbedst er at fjerne kåben. Tag den af og tag den med hjem; Selv på en af de rigtigt store motorer vejer kåben ikke ret meget, men er meget dyr at genanskaffe. Overdæk motoren med noget vandtæt – f.eks. en kraftig plastsæk, så den ikke bliver udsat for vind og vejr. Tag kåben med frem og tilbage og sæt den så på når du skal bruge motoren. Erfaringer fra bl.a. England viser at motorer uden kåber slet ikke er så interessante igen for tyvene, de skal jo så enten forlange en mindre pris for motoren, eller ud og anskaffe en ny kåbe inden den videresælges.

- Sørg gerne også for at få graveret eks. motornummer, ejers navn eller andet unikt på ben eller motorblok, gerne så det er svært at fjerne uden spor. Mange motorer er i dag udstyret med klistermærker, hvor motornummeret fremgår. De er nemme at forfalske inden videresalg, men en permanent gravering er ikke så nem at komme af med igen. Det er selvfølgelig ikke noget en tyv står og kigger efter midt om natten, men en unik mærkning kan måske hjælpe med at få motoren tilbage hvis den skulle dukke op igen.

Sidst men ikke mindst, opdater din forsikring og sørg for at du har motornummeret på din motor liggende et sted hvor du kan komme til det i tilfælde af tyveri. Det er alt andet lige nemmere at efterlyse en motor som vi har nummeret på, slutter siger Tommy Holger Hansen fra Forsikring og Pension.

content-loader
content-loader
content-loader