Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Jonas skabte dette OL for Danmark og Allan og Peter fulgte fantastisk op med bronze i 49eren. Foto: Troels Lykke

Jeg er stolt: Danmark blev 8. bedste sejlernation

Blog: Det er en fornøjelse at være reporter, når Finnjollen og 49eren sejler to medaljer hjem til vores lille land. Det er vemodigt, men den store sejlerfest er slut for danskerne.

Af Troels Lykke, weymouth |

Sidder nu på mit værelse på bed and breakfast-stedet i Weymouth. Min værtinde hedder Eve Wilson og hun er super cool. 21 pund i døgnet har det kun kostet at bo her - med morgenmad.

I aften skal jeg ud og fyre den af på pubben, the Cove House Inn i Portland, fem kilometer herfra, og møde sejlere og kolleger.

Det er slut. Danmark gjorde igen en fantastisk figur. Fire franske journalister fra store aviser, har jeg nu siddet sammen med i 12 dage. Der er misundelige på lille Danmark, der sluttede som 8. bedste nation, selv blev Frankrig nummer 15.

En amerikaner sidder ved bordet ved siden af. Han klager over, at den store nation slet ingen medaljer har fået i sejlsport.

Det er første gang amerikanerne ikke har kunnet hive en sejlsportsmedalje hjem siden 1936!

Australien er bedst

Helt fremme ligger ligger Australien med to OL-guld i 49er og Laser. Guld eller sølv får de også i 470-mænd.

Jeg forstår godt at den australske premierminister, for få dage siden, ringede til Laser-sejleren Tom Slingsby, da han godt beruset på the Cove House Inn-pubben, gik rundt og fik kram af en masse mennesker, der ville fotograferes med ham, mens de havde Slingsbys guldmedalje om halsen.

Stedet er fantastisk at komme på. Pubben er britisk, men den australske sejlunion har nærmest købt stedet. Der er gule og grøne farver overalt. Også en oppustelig kænguru er med - det var den også til den højtidelige præmieoverrækkelse.

Men alle nationer er repræsenteret. Jeg talte med to af de frivillige hjælpere, der er en del af de 75.000 mennesker, der er med til at arrangere OL.

Prisværdigt at de hjælper til, helt gratis. En af hjælperne tog endda foto af os danskere på pressebåden. Jamen, der er en helt speciel OL-ånd her.

Det største indtryk var kampen med Jonas Høgh-Christensen og Ben Ainslie, Big Ben, som aviserne kalder den nu femdobbelte OL-medaljevinder.

Athen og Qindao

Da jeg var i Athen, var det Dorte O. og mandskabs bronzemedalje i Yngling og Signe Livbjergs overraskende bronzemedalje i Europajolle, der skabte overskrifter.

Jeg husker at gaster fra Dorte O.s båd havde våde øjne, da de tabte sølvet, som de ellers lå til, men en start ødelagde det. Men tænk det kæmpe OL i Grækenland og nu er landet næsten gået økonomisk fallit. Jeg var med til en overdådig åbning, de åbenbart slet ikke havde råd til.

I Kina var det selvfølgelig 49eren, der var samtaleemnet, Jonas Warrer og Martin Kirketerp blev ved med at lave topresultater, fantastisk godt. Så knækkede masten og jeg så da det skete.

De hev spileren op og masten knækkede som en tændstik i store bølger. Jeg skyndte mig af afbestille at tage på vandet, for danskerne sku jo ikke sejle. Resten af historien kender I. Danmark vandt guld i 49er - også efter retssagen i CASA, hvor Jesper Bank tryllede.

Kampen med Big Ben

Det var vildt. Jonas førte seks sejladser i træk i Finnjollen. Ben Ainslie var lige efter. Han vandt selvfølgelig, undskyld Jonas, men jeg troede hele tiden at Ainslie kom igen, han har alle de OL-medaljer og verdensmesterskaber bag sig.

Sejladserne var vildt spændende at følge på vandet. Starterne, tyvstarterne, kæntringerne og krigen mellem the Great Dane og Big Ben, som de blev kaldt af briterne.

På land var stemningen god i starten. Det var da fantastisk at Jonas sejlede så godt, han må have en hotline til Paul Elvstrøm, lød det kækt fra Ben Ainslie, men efterhånden blev tonen strammere fra Big Ben, da Jonas blev ved og ved at vinde. Der kom grimme beskyldninger om at Jonas gik sammen med en hollænder for at lyve om Ben Ainslies mærkeberøring. Den danske regelekspert Søren Krause var rasende.

Så kom medal race. Den der kom først vandt OL. Det gjorde Ben Ainslie, desværre, han var heldig og få første skift, da der ellers gennem flere uger havde været fordel på venstre side, hvor Jonas sejlede hen, selvom han blev jagtet tre minutter før start af Ben Ainslie.

Jonas havde fortjent at vinde. De britiske seere var meget bekymret for Jonas, da han brød sammen, da han gik over linjen. Han kom godt igen og nu skriver han på facebook, at en OL-sølvmedajle nu også ser fin ud.

Så gjorde 49erne det - de vandt bronze, selvom de var meget presset. Det var virkelig flot gået efter 15 sejladser. Tillykke til Allan Nørregaard og Peter Lang.

I gør at Danmark lige nu ligger på en 7. plads, viser IOCs liste

Jeg må smutte, the Cove House Inn koger.

Troels

Troels Lykke i Sydengland.

content-loader
content-loader
content-loader