Gå til hoved-indhold
Så er den her, respittabel fra Quantum og X²box.Kapsejlads
Så er den her, respittabel fra Quantum og X²box.

Respittabel og kort til årets kapsejladser

Quantum og X²box har igen i år lavet taktiske kort og respittabeller, til en lang række større kapsejladser rundt om i Danmark.

Af katrine bertelsen |

Kortene og de Excel-baserede respittabeller baserer sig på feedback fra kapsejlere og på de mange erfaringer, som Jan Hansen fra Quantum Sails og Henrik Jørgensen, skipper på X²box, har gjort sig over de seneste år. 

Sidste år blev Excel-modellerne downloadet fra nettet over 6.500 gange, så materialerne er noget, som danske kapsejlere kan bruge.

I 2012 udvides antallet af kapsejladser, herunder flere distancesejladser, doublehanded (2Star) sejladser og ikke mindst kapsejladser i den kommende Big Boat Challenge Series. 

Konkret produceres der materiale til følgende sejladser i 2012:

Distancesejladser

 • FynCup – Bogense
 • Classic Fyn Rundt – Kerteminde
 • Mumm/Stelton – Vedbæk
 • ØRC Europe

Doublehand (2Star) sejladser

 • - Vedbæk2Star
 • Århus2Star
 • Watski2Star, HAS/KDY
 • Classic Fyn Rundt, Kerteminde

Danish Big Boat Challenge Series

 • Big Boat Challenge – Kerteminde
 • Århus Big Boat Challenge
 • Baltic Sea Challenge – Helsingør
 • Race Rigtig - Rungsted 

Hvis der skulle komme henvendelser fra sejlklubber eller sejlere, vil producenterne af kort og tabeller også overveje at udvide antallet.

Excel respitabellerne

Der er lagt vægt på at gøre Excel-modellerne både enkle og brugervenlige. Udgangspunktet er bådens måltal (DH eller IRC), og modellerne giver sejlerne (og tilskuerne) en rigtig god idé om, hvor meget respittid den enkelte båd skal have/give i forhold til konkurrenterne. 

Excel-modellerne udfyldes typisk inden sejladserne, hvor man indtaster de nærmeste konkurrenter samt sejlretning (styrbord eller bagbord). Herefter kan modellen udskrives på papir eller som PDF-dokument til brug på smartphones/tablets – eller man kan tage computeren med om bord. 

Ved distancesejladser kan modellerne gøre det lettere for interesserede at følge med hjemmefra, og bl.a. se hvordan bådene ligger i forhold til hinanden ved meldepunkterne.
 Excel modellerne vil naturligvis understøtte både Seneste DH201x og IRC målsystemer (for Big Boat Challenge Serien)

Taktiske kort

Til brug for distancesejladserne er der en række simple taktiske kort, der giver kapsejlerene en oversigt over alle kurser, distancer, vigtige mærker og ikke mindst meldepunkter. 

Ved en del sejladser tilbyder Quantum også de taktiske kort som klistermærkater til opsætning i cockpittet. 

NB: Det er vigtigt at pointere, at det taktiske kort ikke kan bruge til navigation, da ikke er målfast og alle detaljer er ikke medtaget.

Mere information

Du kan allerede nu downloade yderligere information, og nogle af kortmodellerne hos Quantum via dette link: sejl.dk/nyheder/respit-tabeller-til-de-storste-danske-sejladser

Bemærk, at Excel-tabellerne bliver opdateret med den endelige deltagerliste i ugen op til kapsejladserne baseret på feedback fra de arrangerende klubber. Der kan forekomme sidste-øjebliks rettelser (f.eks. i måltal), hvilket man så selv kan indtaste inden sejladsen.

content-loader
content-loader
content-loader