Gå til hoved-indhold
Kændret Europamester - Fathin Bte Mohd Firdaus -MLPhotograpgy.dkKapsejlads
Kændret Europamester - Fathin Bte Mohd Firdaus - MLPhotography.dk

SIN dominerer Opti-VM

I forrige uge vandt Singapore pigernes guldmedalje med EM. I dag er de verdensmestre i holdsejlads og vandt alle podiepladserne i fleet race ved VM. Læs Mathias Laugesens blog. OPDATERET.

Af Mathias Laugesen |

Faktisk har Singaporeanske sejlere, på imponerende vis, sat sig på alle tre podiepladser til VM, der afholdes på den Dominikanske Republik. 

Suverænitet kommer ikke af sig selv

De beundringsværdige præstationer kommer ikke af sig selv. Moden og tendenser bliver ikke bare fulgt i Singapore.

For eksempel har de Singaporeanske børn gennemtestet samtlige producenter af sejle, rigge, joller og deslige. Det arbejde der lægges i udvælge og afprøve grej vil være en større OL-kampagne værdig.

Historien startede i 2008

I 2008 besluttedes det i den Singaporeanske sejlunion at fokusere på ”uddannelse” af talenter med henblik på fremtidige OL medajler.

Fokus blev primært lagt på helt unge sejlere, altså 8-9 år gamle børn og Optimistjollesejlads. Tidligere havde Puerto Rico og Peru været dominerende ved de større mesterskaber.

To Peruvianske trænere

Til at starte med blev først Fernado ”Happy” Alegre ansat som ansvarlig for de single-handede både og han tiltrak sin Peruvianske ven, Javier ”Foco” Figueroa, til Singapore.

I dage er de begge fuldtidsansat af det nationale sejlsports center, NSC. De fokuserer begge på patentlighed i forhold til sporten og lægger vægt på den disciplin og de værdier der kræves for at skabe ”a champion's mindset”.

Børnene træner 5-6 gange om ugen og altid de bedste i landet sammen.  Der er dobbeltrettet sammenhæng mellem motivation, troen på egne evner og personlige objektive mål.

Niveauopdeling skaber pipeline

Måske vigtigst af alt de skabt en pipeline af sejlere. Meget tid koncentreres om de helt unge – altså sejlere under 11 år med talent og potentiale, idet man har langsigtede mål.

De bedste skal nok præstere af sig selv så længe det bagvedlæggende ”materiale” puster dem i nakken.

De har trods alt kun få år at sejle Optimistjolle i. Herfor ser vi også, at de Singaporeanske sejlerne peaker som 12 eller 13 årige, altså langt tidligere end i Danmark.

Langsigtede og konsistente løsninger lægger bag hele konceptet. Fremtidens sejlere skal skabes, de nuværende er snart forhenværende. Måske vi kan lære lidt?

Her på minbaad.dk kommer der selvfølgelig en opfølgning efter stævnets sidste dag, onsdag.

Resultaterne kan findes her

http://optiworlds2012.org/

content-loader
content-loader
content-loader