Gå til hoved-indhold
Udstyr
Kortplotter eller søkort?

Rønnow: Moderne tider - vennen køber kortplotter

Claus Rønnow købte fornylig søkort for 1.300 kroner mens vennen købte en kortplotter til 3.000 kroner med søkort over Danmark, Sverige, Norge og Tyskland.

Af claus rønnow |

Den anden dag kom en af sejlervennerne for at vise os sit sidste indkøb. Han købte ny (brugt) båd ved sidste sæsonafslutning, og nu har han brugt vinteren og foråret til at få den sat flot i stand. 

Som vi alle kan forstå, har han ikke kunnet holde sig fra udstyrsbutikkerne – nu skal det være; intet er for godt til det nye skib!

Han var faldet over en kortplotter. Der var ingen grænser – man kunne nærmest tro, at han havde fået generalagenturet på tingesten i hele Nordeuropa. ”Fine sager”, fabulerede han. 

”Kan alting, kan nærmest sejle skøjten selv”. Som forstås var han helt oppe i skyerne. 

Var ellers lige lav-teknologiske

I mange år har han og jeg været lige ”lav-teknologiske”. Bevares; vi er da fuldt lidt med tiden. 

GPS er det blevet til og slæbeloggen er også sendt på museum, men i forhold til så mange andre har vi ikke fået fyldt skibet med alskens elektronik – i hvert fald ikke så meget som annoncerne fortæller os, at vi ikke kan leve uden. 

Men nu havde han set lyset. Helt henført stønnede han: 

”Smadder billigt, 3000 kroner - og så med en chip med søkort over hele Danmark, Sverige og lidt fra Norge og Tysklands kyster”.

Jeg havde samme dag faktisk købt nye søkort til sommerturen for 1.300 kroner. Det måtte jo mane lidt til eftertanke. Måske er det tid til at hengive sig til udviklingen og alle dens nye lyksaligheder. 

Hvor ofte har vi ikke, i skidt og vådt vejr, kæmpet for at holde kortene nogenlunde tørre. 

Hvor ofte har vi ikke opgivet at hoppe op og ned fra kortbordet og til sidst haft kortene ude i vejret, hvor de på kort tid mere har lignet noget børnehaven havde kunnet lave papmache af end søkort.

Hvor blyantstreger er forvundet eller blevet usynlige af al for megen væde. 

Det ville måske ikke være så tosset at slippe for. Og så alligevel: Jeg er glad for overblikket på et stort kort.

Jeg kan lide at rode med kortene

Jeg kan lide at rode med kortene, at finde det rigtige kort frem, at rulle det ud og nikke genkendende til geografien i det, og jeg ville være ked af kun at sidde med et lille kortudsnit på skærmen. 

Som nu den anden aften hvor de nye kort var spredt ud på vores store spisebord, og jeg kunne nikke genkendende til kendte steder og pladser – og småbande over hvorfor de nu har indraget vagere, jeg synes stadig burde være udsat - eller opleve helt nye områder, som jeg ikke har besejlet før. 

Det er en lækker fornemmelse. Jeg var helt salig og opdagede næsten ikke, at min søde kone, Karin, havde sat en kop kaffe til mig midt i Alssund.

Karin er operatør

Men selvfølgelig er der mange fordele ved al den nye teknologi. Det er Karin som er operatøren af elektronikken hos os. Jeg er mere til lækkert rustfrit fittings eller et rart stykke tovværk.

Måske man skulle overgive sig til en smart kortplotter – men jeg vil nu have mine kort med alligevel!

Claus Rønnow 

content-loader
content-loader
content-loader