Gå til hoved-indhold
Sejlklubber
Claus Rønnow, Bandholm 33-sejler og klummeskribent på minbaad.dk, sejler i Sundby Sejlforening. Foto: Troels Lykke

Rønnow: Dansk Sejlunion – hvad betyder den for mig?

Lorenzens indlæg på minbaad.dk fik mig til at tænke over hvad Dansk Sejlunion betyder for mig, som almindelig sejler og bådejer. Det kan jeg nok ikke svare på, siger Claus Rønnow. Opdateret kl. 21.10.

Af claus rønnow |

For nylig havde Morten Lorenzen et indlæg på MinBaad.dk, hvor han beskæftigede sig med temaet: ”professionel eller amatør” – eller, sagt på en anden måde, ”lønnet eller frivillig” i et stykke organisationsarbejde.

Udgangspunktet for Morten Lorenzens indlæg var, at Dansk Sejlunion fremover vil aflønne formanden, Hans Natorp, for hans arbejde som formand. Indlægget fra Morten Lorenzen rejser en væsentlig problematik.

I al den tid vi har haft ”organiseret” idræt i Danmark, har den været drevet af frivilligt arbejde. Spørgsmålet er om det skal forblive sådan, eller vi fremover skal se en ”professionalisering” af idrætsorganisationer.

Organisationer har generelt en tendens til at vokse og formere sig med sekretariater og lignende. Det ligger implicit i det faktum, at når medlemstallet vokser, vil arbejdsområderne og – opgaverne blive bredere ud fra en devise om, at ”dette område må vi også dække”.

Vi kan næsten snakke om en snebolds-effekt – og pludselig kan en organisation være blevet en mastodont.

Morten Lorenzens indlæg fik mig til at tænke over hvad Dansk Sejlunion betyder for mig som ganske almindelig sejler og bådejer.

Efter at have tænkt længe over det spørgsmål kom jeg frem til, at det kan jeg nok ikke svare på.

Det kan være, at ”jeg ikke har læst nok på lektien”, men jeg er faktisk i tvivl om, hvad Dansk Sejlunion egentlig ”gør” for det kontingent alle vi, som er medlemmer af en sejlklub under DS betaler.

På Dansk Sejlunions egen hjemmeside kan jeg se, at man har en bestyrelse på 10 medlemmer, et sekretariat på 12 personer, en elite- og talentafdeling på 5 personer, 4 udviklingskonsulenter, et ordensudvalg på 6 personer, et appel- og regeludvalg på 8 personer, et teknisk udvalg på 8 personer og et fællesudvalg på 6 personer.

Det er alt i alt ganske mange mennesker, som utvivlsomt har travlt med mange opgaver, som må ligge bag alle disse titler og positioner.

Mit problem er – og med mindre jeg er ganske meget mere ubegavet eller dårligere orienteret end danske sejlere generelt – vil det også være Dansk Sejlunions problem, at jeg ikke ved bedre.

Jeg ved, at vi hvert år modtager 4 medlemsblade. Jeg ved, at Dansk Sejlunion udbyder kurser af forskellig art. Jeg ved, at Dansk Sejlunion udlægger DS-turbøjer rundt om i Danmark.

Jeg ved, at dansk Sejlunion tilbyder rabatter på visse former for beklædning og sejlsportslitteratur.

Jeg har ikke kendskab til, at Dansk Sejlunion selv arrangerer kapsejlads. Jeg har ikke kendskab til, at Dansk Sejlunion selv ”afholder” tursejladser.

Nyt afsnit på kl. 21.10 - afsnit var ved en fejl ikke kommet med i artikel:

Jeg tror, at Dansk Sejlunion i forbindelse med deres nye strategi bør gøre sig nogle overvejelser om, hvordan unionen får kommunikeret ud til sejlerne - præcis - hvad den gør for dem!
 
Jeg har svært ved at forestille mig, at Dansk Sejlunion kan være tilfreds med, at rigtig mange sejlere faktisk ikke kan fortælle, hvad  unionen "laver" og hvilken gavn danske sejlere har af det.

Claus Rønnow

content-loader
content-loader
content-loader