Gå til hoved-indhold
På bare 10 minutter udbrændte spækhuggeren fra Bønnerup Strand.Udstyr
På bare 10 minutter udbrændte spækhuggeren fra Bønnerup Strand.
Udstyr
Udstyr

Spækhugger udbrændte på 10 minutter i Jylland

På bare 10 minutter fik et uheld med en spritbrænder en Spækhugger til at futte af under klargøring i Bønnerup. Båden blev skubbet brændende ud i havnebasssinet. Interview og fotos af ulykken.

Af katrine bertelsen |

Erik fra Bønnerup strand brugte lørdagen på at gøre sin spækhugger i stand. Båden var lovet væk til hans søn, og den skulle være fin og klar til overtagelsen.

- Det var koldt, og jeg skulle have en kop varm kakao, fortæller Erik til minbaad.dk.

- Spritbrænderen vil ikke tænde, så jeg fyldte den anden brænder med sprit Blusset blev tændt, kedlen sat på og 2 sekunder efter lød der er højt puff, og der stod store stikflammer op fra spritapparatet.

Prøvede at smide spritkomfuret ud

I løbet af meget kort tid er der flammer over det hele, og den brændende sprit løber ud i kahytten. Erik forsøger at kaste hele apparatet ud gennem nedgangen til kahytten, men forfejler kastet, spritkomfuret rammer kanten og falder fra hinanden.

Det lykkes for Erik at slukke den ene brænder med et vådt viskestykke, men den anden triller ind under storsejl, genua og spiler der ligger på dørken i styrbords side.

Erik prøver at få fat i brænderen på dørken, men må konstatere at ilden allerede har fat i sejlene. Nu er hele kahytten fuld af sort røg, det svier i lunger og øjne, og Erik kan ikke finde pulverslukkeren på grund af røgen.

Nu er situationen ved at være alvorlig, og ilden breder sig hastigt.

- Det var helt vildt, så hurtigt det gik, fortæller Erik. - Jeg kunne ikke komme op af forlugen, da jeg har en dårlig arm,  og nedgangen til kahytten var omspændt af flammer.

Men ud skal han, og han skal ud agter. Efter et kort tilløb springer han ud gennem ilden, og kommer – uden nævneværdige brandsår – ud i frisk luft.

Væk fra broen

Med hjælp fra en tililende får Erik løsnet fortøjningerne, og får skubbet båden væk fra de omkringliggende både, og over i slæbestedet. Her venter havneass. med en pulverslukker.

De tør ikke hoppe om bord, da der ligger benzindunke agter, men fra land kan havnefoged-assistentens pulverslukker klare det meste. Da brandvæsenet når frem efter 10-12 minutter venter efterslukningen.

Det er en stærkt chokeret Erik, der må fortælle både kone, søn og datter om branden. Sønnen der skulle overtage båden, og datteren der har lært at sejle i den.

- Vi brugte næsten hele natten på at snakke om det. Jeg er stadig chokeret, men det var godt at der kun skete materiel skade. Ulykken kostede kun lidt brandsår, og en båd kan erstattes, siger Erik.

content-loader
content-loader
content-loader