Gå til hoved-indhold
Folder spileren sig ud i 2013. Foto: Troels LykkeKort Nyt
Folder spileren sig ud i 2013. Foto: Troels Lykke

Nøglepersoner i branchen taler om begrænset optimisme i 2013

STATUS: Seniorjournalist Harly Foged interviewer Jan Hansen fra Danboat, Michael Floor fra Floor Marine, Henrik Jørgensen fra Tempo Bådsalg, og bådmægler Bergstrøm om bådbranchen.

Af Harly Foged |

Jan B. Hansen fra Danboat, søsortens branceforeing:

- 2012 er ikke et år, som vil gå over i historien som et jubelår. Såvel salg af nye som brugte både har været i tilbagegang. Også på udstyrssiden har der været tilbagegang i salget. Men der findes ikke umiddelbare data for udviklingen. Det er et af vores mål, at det nye Danboat vil arbejde fremadrettet for at få en ordentlig statistik på skinner. Forventningerne, og forhåbningerne, til 2013 for hele branchen er ikke højere end for 2012, siger formanden for Danboat, Jan B. Hansen.


Sammen med bestyrelsesmedlem Henrik Jørgensen fik han i november i fjor 15 minutters foretræde for regeringens 29 mand store Skatteudvalg, hvor de protesterede mod regeringens lovforslag om at hæve forsikringsafgiften på kaskoforsikringer med 34 pct.

Her oplyste de, at søsportsbranchen omsætter for omkring 800 mio. kroner årligt og beskæftiger aktuelt 6-700 mennesker.

- Finanskrisen og manglende muligheder for forbrugslån har været hård kost. Ifølge tal fra Danmarks Statistik har bådbranchen fået halveret omsætningen inden for de seneste år. Det er tal vi desværre kan bekræfte på fra vores egen arbejdsdag, sagde Danboats to repræsentanter på mødet med Skatteudvalget, siger Jan B. Hansen.

Foreningen blev lukket 1. august 2011 efter 50 års virke.

Det betød også, at de to årlige bådudstillingen, en indendørs og en flydende, blev aflyst. Dermed mistede foreningen en væsentlig indtægtskilde.

Men allerede i november samme år blev Danboat genoplivet. Den tæller nu de største og mest betydende aktører i den danske bådbranche. Jan B. Hansen henviser til to af dem indenfor bådsalg: Floor Marine i Egå og Tempo Bådsalg i Ishøj Havn.

Begge udstiller på årets indendørs udstilling – Fredericia Boat Show. Det er nummer 25 i rækken, og udstillingen finder sted den sidste week-end i februar og første week-end i marts. Se mere om årets boat-show på www.boatshow.dk og om Danboat på www.danboat.dk


Floor Marine:
Bådsalget har i 2012 inden for nye sejl- og motorbåde været lidt sløvt, men vi har forventning om, at der vil ske en fremgang for 2013. Vi har allerede solgt flere både til levering i år.

Det havde vi ikke på samme tidspunkt i 2012. Efterspørgslen voksede i efteråret, men dog har december været noget sløv. Vi forventer en fremgang i bådsalget for 2013 med 10-15 procent, siger Michael Floor.

Floor Marine er eneforhandler i Danmark af såvel sejl- som motorbåde fra det tyske Bavaria Yachts. Endvidere forhandler Floor motorbåde af mærket ”Greenline”. Bådene kan ses på www.floor.dk

Tempo Bådsalg:
Salget af brugte både i Danmark, har været rimmeligt for sæson 2012. Tempo Bådsalg A/S har solgt ca. samme antal som året før. Dog har vi konstateret, at priserne er faldet ca. 15-20 pct. for nyere sejl- og motorbåde.

Ældre sejlbåde og motorbåde fra før 1980-erne er desværre faldet med op til ca. 30-35 pct. Det skyldes, at der ofte ligger store, kommende udgifter til udskiftning af sejl og motorer samt evt. nyt elektronik.

Vi har i sæsonen 2012 haft et større salg, (ca. 25 pct.) af brugte både til udlandet. Især kunder fra Sverige og Tyskland har handlet hos os. Dette skyldes, at bådene p.t. er billige i DK, samt at den svenske krone er steget meget, så det er fordelagtigt at handle i DK. Tyskerne vil foresat kun have gode og velholdte både.

Der er mange kunder, der gerne vil handle, hvis de kan få afsat deres brugte båd, og give den i bytte. Tempo Bådsalg har derfor måtte opkøbe ca. 60 brugte både, som vi har solgt videre.

Men opkøb af både sker kun, hvis der købes anden båd hos Tempo, og de skal være i  orden. De bliver derfor tjekket af vores servicefolk, fordi Købeloven tvinger os til at give 24 mdr. reklamationsret på dem. Salget af nye både var rimeligt. Der blev solgt fem fabriksnye Fairline motorbåde og en håndfuld nye Jeanneau sejlbåde.

År 2013 forventes fortsat at blive et ”krævende år” – men på samme niveau som år 2012. Vi forventer ikke, at priserne falder yderligere på almindelige yngre brugte både.

Dog kan ældre både måske falde 10 pct. yderligere. Vi forventer et fortsat stort salg til Sverige og Tyskland. Men vigtigt for et godt bådsalg er altid: En god sommer med godt vejr, siger Henrik Jørgensen.

Der er p.t. ledige bådpladser i Køge Bugt-området, og renten er fortsat rimmelig lav, slutter Henrik Jørgensen. Der er flere oplysninger på Tempo Bådsalgs hjemmeside www.tempobaadsalg.dk
 
Verdens største udvalg af både
Det engelske bådblad Yachtworld har en hjemmeside med både til salg over det meste af verden.

Finanskrisen har huseret over det meste af den de senere år, og det ses tydeligt i salgsstatistikkerne fra Yachtworld, siger bådmægler Hans-Ole Bergstrøm fra firmaet Hugo Hein & Partners.

Han er international bådmægler men tilbyder selvfølgelig også at give købsmægling til danske kunder udover hans normale funktion som salgsmægler.

- Antallet af yachtmæglere, som annoncerer i Yachtworld, har i en årrække fra 2006-2010 ligget på 2450 til 2578 men er nu steget til 3183. Det tyder på, at der er en større interesse i at beskæftige sig med bådsalg.

Der er lige nu 52307 motorbåde til salg på det internationale marked mod 8817 sejlbåde. Af det samlede antal både betegnes de 8883 som fabriksnye.

Jeg har ikke de to foregående års antal for både til salg. Men i hele 2010 var der mellem 108.000 og 116.000 både til salg. Vi må kunne formode, at en af grundene til det reducerede marked er, at sælgerne er bevidste om, at det er et rigtigt dårligt tidspunkt at sælge både på. Derfor afholder de sig fra at sætte deres både til salg.

På den seneste salgsstatistik, kan man læse, at bådsalget på den nordlige halvkugle topper i maj, og at den mest døde periode på bådmarkedet ikke uventet er i november, december og januar.

Tallene viser også, at salgspriserne kan ligge op til 50 pct. højere end gennemsnittet i maj og falde til ca. 25 pct. under gennemsnittet i august.

Tallene viser desuden, at køberne til de dyre både, over 45 fod, vælger at købe endnu dyrere end før. Så købekraften er klar til at vælge den båd, som bedst kan imponere naboen.

Derimod er der en tydelig tendens til, at priserne i det, som jeg vil kalde, den populære bådstørrelse for den erfarne sejler, nemlig 35-45 fod, gennemsnitligt holder priserne, samtidig med, at salget følger tendensen for årstiden, slutter Hans-Ole Bergstrøm.

Du kan se mere om hans virksomhed på www.hugohein.eu
Yachtworlds hjemmeside finder du på www.yachtworld.com

Lånemarkedet til bådhandel
For ganske få år siden var der kun et par foretagender, der lånte penge ud til bådkøb. Søger du på internettet under ”bådlån” får du nu 13.100 hits, så konkurrencen er tilsyneladende stor.

Men når papirerne skal underskrives, lægger udlånerne pludselig stor vægt på friværdier og kautionister.

Under de mange hits finder du hjemmesider for sparekasser og banker foruden de specielle finansierings virksomheder for bil- og bådlån. Du gør klogt i at sammenligne udlånsbetingelserne hos de forskellige typer lånevirksomhed, inden du skriver under på et lån, fortæller journalist Harly Foged.

content-loader
content-loader
content-loader