Gå til hoved-indhold
Kapsejlads

Folkebåd, H-båd og ScanKap taber på DH 2013

Quantum Sails sejlmager og X-40 X²box-ejer, har regnet på konsekvenserne af den nye målregel, fx omkring svingkøl. Nu kan du selv regne ud om din båd får lettere ved at vinde DH-sejladser.

Af Troels Lykke |

Analysen er baseret på GPH måltallet der anvendes af de fleste distancesejladser i Danmark :

Ovenstående tabel tager udgangspunkt i X²box GPH mål. Alle bådtyper med en “-“ taber på DH2013 ift DH2012. Det skriver sejlmager Jan Hansen på Quantum Sails hjemmeside.

Således er DH2013 fortolkningen IKKE til fordel for både som Folkebåden (11 sek/sm), H-Båd og Scan-Kap 99 (6 sek/sm). For alle andre både er der ikke større forskel.

Du kan på Quantum’s hjemmeside downloade Excel modellen og ændre basisbåden for at se konsekvensen for din båd. 

DS har også foretaget mindre rettelser i TAC og TAU målene. Her er der i lighed med GPH tale om mindre justeringer.

Lang spilerstage på genua straffes - god ændring

Den store forskel fremkommer dog i et scenarie hvor en båd udstyres med en meget lang spilerstage og en stor genua. Dette skyldes at DH2013 medregner en større del af genoaens sejlareal . 

For Classic Fyn Rundt sidste i år vil dette betyde at en IMX udstyret med en 7½m spilerstage og en stor genua vil blive straffet med omkring 30 minutter i forhold til DH2012. En god ændring.

Alt i alt er der tale om mindre justeringer af DH reglen for de normale både med en imødekommelse af nye tiltag og justeringer af unormale sejlsetup, fortæller Jan Hansen fra Quantum og X-40 sejler Henrik Jørgensen.

content-loader
content-loader
content-loader