Gå til hoved-indhold
Du behøver ikke at installere holdingtank eller ændre noget som helst på din båd. Sejl roligt videre. Foto: Katrine BertelsenUdstyr
Du behøver ikke at installere holdingtank eller ændre noget som helst på din båd. Sejl roligt videre. Foto: Katrine Bertelsen

Nye svenske regler for tømning af søtoiletter

Den 1. april 2015 træder der nye regler i kraft om tømning af søtoiletter. Forbuddet gælder for både med og uden holdingtank, inklusive de såkaldt portable. Men sejl du roligt videre.

Af Katrine Bertelsen |

Fra 1. april 2015 indføres der forbud i Sverige mod at tømme toiletaffald fra fritidsbåde i havet, mindre end 12 sømil fra den svenske kyst. Det må man i øvrigt heller ikke i Danmark.

Sejl roligt videre

Forbuddet retter sig mod tømning af toiletaffald, ikke om hvorvidt du har toilet om bord med eller uden holdingtank. I praksis betyder det, at du roligt kan sejle videre som før, sålænge du overholder kravene om tømning.

Der er altså ikke krav om, at du skal installere en holdingtank eller ændre på dine toiletinstallationer.

Reglerne

Har du holdningtank, må den IKKE tømmes tættere end 12 sømil fra land, eller den kan tømmes i en svensk havn – der har faciliteter til at tømme den med sug via en dæksgennemføring efter 1. april. Du behøver ikke tømme den, men muligheden er der.

Har du søtoilet, men ingen holdingtank i din båd, må du IKKE skylle direkte ud i havet, medmindre du er 12 sømil fra land.

Brug pøsen

Den hæderkronede pøs er undtaget, men den må ikke tømmes i havet, medmindre du er to sømil fra kysten – det gælder både i Danmark og Sverige. Udledning af toiletaffald i havne er totalt forbudt.

Bøde, hvis du bliver taget

Transportstyrelsen vil ikke føre aktivt tilsyn med bådene, men tages du på fersk gerning i at skylle ud eller tømme holdingtank eller pøs for tæt på kysten, kan det svenske politi udskrive bøder.

Også i Danmark fra 2017

I Danmark er der fra 1. januar 2017 krav om, at der i alle nybyggede både ikke må være mulighed for at tømme holdingtanke direkte ud i vandet. Der må altså ikke være skroggennemføring ud i havet, kun dæksgennemføring. Det betyder at danske havne i lighed med svenskerne, skal have tømningsfaciliteter.

Du kan læse mere om de svenske regler på transportstyrelsen.se/toa og de danske hos Dansk Sejlunion på sejlsport.dk/baadejer/praktisk-viden/soetoilet-og-holdingtank

content-loader
content-loader
content-loader