Gå til hoved-indhold
Danske sejlklubbers medlemsudvikling er skræmmende med en tilbagegang på 7.000 de seneste fem år. Foto: Troels LykkeSejlklubber
Danske sejlklubbers medlemsudvikling er skræmmende med en tilbagegang på 7.000 de seneste fem år. VO 65eren Brunel sejlede i år med i Sjælland Rundt.

Natorps Nytårsblog: Sejlunionen har mistet 7.000 medlemmer på 5 år

Dansk Sejlunions formand Hans Natorp ser tilbage på et sejlsportsår med mange toppræstationer - foruden en ny Sejlsportsliga og en kraftig medlemsudfordring. Vi giver formanden ordet.

Af Hans Natorp |

Kære Sejlere

2014 har været et fantastisk sejlsportsår - og et år, der har givet stof til eftertanke og panderynker, skriver Hans Natorp på sejlsport.dk.

Sommeren 2014 var en af de bedste nogensinde for alle os, der holdt sommerferie i hjemlige farvande. Jeg havde selv fornøjelsen af at sejle omkring Bornholm og i Østersøen.

Jeg mødte mange nye sejlerfamilier med børn på havnene. Den rekordvarme sommer og det store brugtbådsmarked med mulighed for at blive godt sejlende for få penge har sikkert lokket mange nye sejlere på vandet. Alligevel bliver vi færre og færre sejlere i klubberne – det er en markant udvikling, som vi skal have vendt.

Det vender jeg tilbage til – først skal vi have et tilbageblik på årets succeser i dansk sejlsport.

Stærkt sejlsportsår
På det sportslige plan har sejlsporten klaret sig formidabelt.

Sejlerlandsholdets præstation ved ISAF VM i Santander med to sølvmedaljer i hhv. 49er (Jonas Warrer og Anders Thomsen fra KDY) og 49erFX (Ida Marie Baad Nielsen og Marie Thusgaard Olsen fra Aarhus Sejlklub) og syv nationspladser sikret til OL 2016 var i særdeleshed flot.

Målt på top-8 placeringer ved VM - som er Team Danmarks målestok - blev Sejlerlandsholdet dermed det mest succesrige landshold i 2014 på tværs af alle idrætsgrene under Danmarks Idrætsforbund.

Ida og Marie kan desuden kalde sig dobbelte europamestre foruden juniorverdensmestre i 49erFX. Sammen med VM-sølvet er det en præstation, som for alvor er på vej til at rykke de to unge Aarhus-sejlere op i Superligaen blandt topnavne i dansk idræt.

Sejlere er Årets Fund
Respekten for deres præstation blev beskræftet for få dage siden med kåringen som Årets Fund 2014 i dansk idræt. Årets Fund er Danmarks ældste og en af de mest prestigefyldte idrætspriser.

Et kæmpe tillykke til Ida og Marie, der vandt prisen med opbakning fra en enig dommerkomité - og hvor de blev valgt foran stortalenter fra en række idrætter, der til daglig nyder større mediebevågenhed end sejlsporten.

Også et stort tillykke til Jonas Warrer og Anders Thomsen og de øvrige landsholdssejlere med de flotte VM-resultater.

Der er mere at være stolt af med en række af VM- og EM-titler i de internationale sejlsportsklasser.

Tillykke til Sophus Jarvig fra Kaløvig Bådelaug med Zoom8-VM, Claus Høj Jensen, Karl Kristensen og Frederik Dahl Hansen fra Holbæk Sejlklub med VM-titlen for H-både, Søren Dulong Andreasen fra Hellerup Sejlklub med Contender-EM, Anna Livbjerg fra Kaløvig Bådelaug med Europe-VM, Jørgen Svendsen fra Hellerup Sejlklub med EM for OK-joller, Joachim Aschenbrenner, Hans-Christian Rosendahl, Lars-Peter Rosendahl og Sebastian Bennetsen fra KDY med ISAF U-VM i matchrace og Patrick Döpping fra Egå Sejlklub med Laser U17-EM.

Dertil kommer en lang række podiepladser og topplaceringer ved mesterskaber og internationale stævner over hele kloden – tillykke til jer alle!

Vi kan med rette være stolte helt ud i hjørnerne af den enkelte sejlklub fra barn til voksen, når sejlsporten kan præstere så flot på tværs af alle idrætter i Danmark. Arbejdet med at skabe dygtige sejlere – både til konkurrence og godt sømandsskab – starter i klubbens ungdomsafdeling og i sejlerskolen. Uden dette arbejde ville vi ikke være blandt de bedste eller have sejlere, som kan kalde sig Årets Fund.

De sportslige aktiviteter i klubberne er omdrejningspunktet for sejlsporten. Det er her, vi lærer nyt og skaber sammenhold, udvikling og opmærksomhed.

Ny sejlsport
Dansk Sejlunion har i 2014 lagt mange kræfter i at skabe noget nyt for sejlsporten på klubplan – Sejlsportsligaen havde premiere i Rungsted og fortsatte henover sæsonen i Sønderborg, Hellerup og med finale i Aarhus.

Sejlsportsligaen er en succes allerede fra første sæson. 18 sejlklubber har kæmpet om titlen som Danmarksmester, som til sidst blev vundet taget af Hellerup Sejlklub – tillykke!

Hellerup Sejlklub, KDY og Kerteminde Sejlklub kvalificerede sig til det første Champions Sailing League med deltagelse af 23 klubber fra 15 lande. Tillykke til KDY, der vandt titlen og dermed viste, at også i dette nye klubformat har dansk sejlsport styrke til at markere sig i forreste geled.  

Sejlsportsligaen er kommet for at blive, og sammen med Ligaforeningen arbejder vi målrettet på at etablere en 2. division - forhåbentlig allerede i 2015.

Sejlsportsligaen har også vist sig at være en god platform til at skabe lokal opmærksom og fundraising i klubberne – det skal vi have mere af.

En drøm der ramte modgang
Midt på sommeren kom den store nyhed, at Team Vestas Wind med KDY som hjemklub deltager i Volvo Ocean Race 2014-15. Dermed gik en drøm om dansk deltagelse i VOR i opfyldelse, og Team Vestas Wind leverede en god indsats på første etape fra Spanien til Sydafrika med en fjerdeplads.

Desværre brast drømmen på et rev i Det Indiske Ocean med Vestas-bådens stranding og totalhavari. Men sejlere er gjort af et specielt stof, og Team Vestas Wind arbejder intensivt på at komme tilbage i sejladsen på senere etaper. Jeg krydser fingre for, at det lykkes. (Comeback ventes til juni, red.)

Sejlsporten skal fortælles
De mange gode sportslige resultater, Sejlerlandsholdets succes, Sejlsportsligaen og Team Vestas Wind har alle bidraget til at skabe god opmærksomhed omkring sejlsporten. Men der skal mere til – vores sport fortjener mere plads i medierne, og vi er ikke i mål med at udnytte vores potentiale. Kun ved at være synlige kan vi skaffe vores fremtidige grundlag for at udvikle vores klubber og vores sport.

Som sejlere er vi vant til at være alene på vandet, og jeg tror, det præger os mere, end vi måske lige tænker over til daglig. Netop fordi vi er mere eller mindre usynlige for vores fans, når vi er på vandet, skal vi være rigtigt gode til at fortælle vores historier.

Det er dramaet og historien om menneskene bag resultaterne, som skal formidles – resultaterne alene er kedelige. Her er en opgave, som vi i fællesskab skal blive meget bedre til at løse i 2015.

Vi har også succes med at tiltrække store sejlsportsbegivenheder til Danmark. I løbet af 2014 lykkedes det at få hvervet to af de absolut største sejlsportsbegivenheder - VM for kølbåde ORCi Worlds til Øresund i 2016 og VM for alle olympiske klasser, ISAF Worlds, til Aarhusbugten i 2018. Her bliver der i allerhøjeste grad mange gode historier at fortælle, så sejlsporten kan formidles vidt og bredt.

Havets motionister
Danske sejlklubbers medlemsudvikling er skræmmende med en tilbagegang på 7.000 de seneste fem år. Den tendens skal vendes – vi skal lære af de godt 80 klubber, som har oplevet medlemsfremgang, og vi skal bruge erfaringerne fra deres succes i resten af vores klubber.

Et godt eksempel på en klub i fremgang er Nivå Bådelaug, som har skabt medlemsvækst gennem nye attraktive aktiviteter – i dette tilfælde primært i windsurf.

Hvor bådejerne forsvinder i klubben, vækster surferne, og interessant er det, at væksten primært sker i aldersgruppen 25-45 år. På relativt få år er klubbens windsurfingafdeling blevet den største surfklub i Danmark med over 300 medlemmer!

Sammen med Danmarks Idrætsforbund har vi igangsat en undersøgelse, ”Havets motionister”, som skal give os en mere eksakt viden om klubbaglandet og medlemmernes oplevelser, ønsker og behov.

Målsætningen er at få et nuanceret og præcist billede af klubberne og tursejlerne for bedre at kunne forstå og rette op på de faktorer, der ligger bag medlemstabet.

Klar til 2015
Når undersøgelsen er afsluttet, vil den enkelte sejlklub stå med en ny indsigt i udfordringerne og mulighederne, og vi vil have et stærkt udgangspunkt for at lave en målrettet indsats.

En anden væsentlig opgave i 2015 er at søge indflydelse på den kommende maritime planlov, som vores miljøminister har proklameret. Vi får flere og flere brugere af vores farvande – fiskefarme, tangplantager, vindmølleparker m.m., som kræver en strammere styring.

Det er fornuftigt at lave en maritim planlov, men sejlsporten skal naturligvis tænkes ind i arbejdet fra starten.

2014 var et godt år for sejlsporten.

Med en fantastisk sommer som kulisse var 2014 året, hvor vi fik Sejlsportsligaen. Det var et år, hvor Sejlerlandsholdet klarede sig formidabelt, og det var året, hvor vi med Team Vestas Wind fik et dansk hold i Volvo Ocean Race. Og 2014 var året, hvor jeg oplevede en ny generation af sejlerfamilier på sommertur.

2015 byder på mange væsentlige opgaver, som skal løses godt.

Mit nytårsønske er, at vi sammen kan holde fast i vores succeser og få skabt gode løsninger på de udfordringer, som vi står overfor. Vi har mulighederne – vi skal udnytte dem!

Godt nytår 2015

Hans Natorp
Dansk Sejlunion, formand

content-loader
content-loader
content-loader