Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Her har sejlerne dog redningsveste på under Palby Fyn Cup. Foto: Troels Lykke

Knap halvdelen af danskerne sejler uden redningsvest

Ny undersøgelse viser, at for mange danskere ser stort på sikkerheden til søs.

Af Troels Lykke |

Danmark er en søfartsnation med lange traditioner for at færdes på vandet. Men for 45 pct. af de danske fritidsfiskere og fritidssejlere er det ikke en selvfølge at tage redningsvest på, når de skal til søs.

De bruger aldrig vesten eller kun, når vejret er dårligt. Samtidig har hver 10. fritidsfisker og fritidssejler været i en livstruende situation på havet inden for de seneste fem år. Tallene stammer fra en ny undersøgelse fra Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden, der nu vil sætte ekstra fokus på sikkerhed til søs.

I 2014 druknede 19 danskere i forbindelse med fritidssejlads, og 12 af dem bar ikke redningsvest, da de blev fundet. Ud af de knap 1.500 fritidsfiskere og fritidssejlere, der medvirker i undersøgelsen, har 55 pct. altid redningsvest på, mens 33 pct. kun bruger redningsvesten i dårligt vejr, og 12 pct. aldrig tager den på. Ifølge Søsportens Sikkerhedsråd er det en farlig strategi.

- Det er en sejlivet myte, at drukneulykker i forbindelse med fritidssejlads sker i dårligt vejr. Langt de fleste drukner, når solen skinner, og der ikke er meget vind. Derfor er det en god idé altid at tage redningsvest på, når man færdes til søs. Hvert eneste år er der danskere, som drukner, mens de dyrker deres fritidsinteresse for sejlads eller fiskeri. De fleste dødsfald kunne være undgået, hvis de havde brugt redningsvest, siger Sten Emborg, sekretariatschef i Søsportens Sikkerhedsråd, og fortsætter:

- I den professionelle verden er man lykkedes med at reducere antallet af fatale ulykker, men for fritidsfiskere og fritidssejlere har tallet været nogenlunde konstant i de seneste 12 år. Der er således et potentiale for at reducere antallet af ulykker, hvis fritidssejlere og fritidsfiskere ændrer holdning til det at bruge redningsvest.

Sikkerhed til søs er mange ting
Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden har netop indgået et nyt treårigt samarbejde om at styrke sikkerheden til søs.

Målet er at nedbringe antallet af fatale drukneulykker og alvorlige hændelser i forbindelse med fritidssejlads ved at styrke sikkerhedskulturen uden at pege fingre.

Med en redningsvest er man godt hjulpet, men det er også vigtigt at have sejlkundskaber og udstyret i orden – og ikke mindst at have respekt for vandet, fortæller René Højer, programchef med ansvar for bade- og vandsikkerhed.

- Vi ønsker at ændre sikkerhedskulturen blandt sejlere og fritidsfiskere ved at være til stede på havne og i sejlklubber med budskabet om at have respekt for vand. Danskerne elsker heldigvis at færdes på og i vandet, men det er vigtigt, at man tænker sig om, inden man sejler ud. At man fx tjekker sit udstyr, tager redningsvesten på og er i stand til at samle sin makker op fra vandet, hvis han ryger overbord,” siger René Højer.

Undersøgelsen blev gennemført via SurveyMonkey blandt knap 1.500 fritidsfiskere og fritidssejlere i november og december 2014.

Fakta om de danske fritidssejlere og fritidsfiskere

·         1 ud af 8 bruger aldrig redningsvest

·         4 ud af 10 sejler ofte eller altid alene

·         7 ud af 10 underretter altid familien om, at de sejler ud

·         Mere end 9 ud af 10 har en sejleruddannelse

·         4 ud af 10 har gennemført en mand over bord-manøvre inden for det sidste år

·         Mere end 9 ud af 10 tjekker vejret på smartphone eller internettet, før de tager ud på vandet

·         Mere end 9 ud af 10 har altid deres mobiltelefon med på havet

Her druknede sejlere i Danmark.

content-loader
content-loader
content-loader