Gå til hoved-indhold
Størstedelen af ulykkerne til søs sker i stille vejr, hvor flere sejlere dropper vesten. Foto: Troels LykkeKort Nyt
Størstedelen af ulykkerne til søs sker i stille vejr, hvor flere sejlere dropper vesten. Foto: Troels Lykke

88 procent af ulykker til søs sker i stille vejr

Erfarne sejlere bruger ikke vest, og alvorlige uheld sker ikke i stille vejr. Disse og andre sejlivede myter lever i bedste velgående, viser ny undersøgelse.

Af Sara Sulkjær |

I en ny og omfattende undersøgelse, som er den største af sin art på området, har Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden talt hvor mange fiskere og sejlere, der bærer redningsvest, når de sejler ind og ud af de danske havne. Optællingen er foretaget i 15 havne fordelt over hele landet og inkluderer 1.970 både.

- 55 pct. af personerne ombord bærer redningsvest, og vi kan se, at der eksisterer en form for social påvirkning. Når én person ombord bærer redningsvest, bærer alle ofte redningsvest, hvilket ses i 46 pct. af bådene. I 39 pct. af tilfældene er der ingen, der bærer vest på bådene. Så det betyder altså noget, at én ombord går forrest og tager vesten på, siger Sten Emborg, sekretariatsleder i Søsportens Sikkerhedsråd, i en pressemeddelelse.

Tag skipperansvar 

Han opfordrer derfor til, at bådejeren tager skipperansvar og sørger for, at der er redningsveste til alle ombord, og at de bliver brugt.

- Vi ser samtidig en tendens til, at det er sejlerne, der oftest bruger vest. Knap tre ud af fem sejlere havde redningsvest på, mens det var godt hver fjerde fisker. Ofte begrunder fiskerne det med, at det begrænser deres bevægelsesfrihed, mens sejlerne ikke ser vesten som nødvendig, når vejret er godt. Men man kommer ikke uden om, at de udsætter sig selv for en unødig risiko ved at undlade redningsvesten, siger Sten Emborg og fortsætter:

- Spørger man sejlerne og fiskerne, svarer 94 pct., at de har redningsveste ombord til alle – men det er altså ikke altid, at de bliver brugt. 

En anden sejlivet myte er, at der ikke sker ulykker i godt vejr, og det får en stor del til at droppe vesten, når vejrforholdene er gode. Men ifølge Søsportens Sikkerhedsråd sker flertallet af de alvorlige ulykker i stille vejr – i 2013 og 2014 var det 88 pct. af ulykkerne.

Erfarne sejlere falder også overbord

Jo flere år man har sejlet, jo mindre bruger man vesten. 67 pct. af sejlerne med 1-5 års erfaring bruger altid vest, mens det er 51 pct. af sejlerne med mere end 10 års erfaring, der altid tager vest på. Ifølge TrygFonden er det en farlig strategi at basere risikovurdering og behov for sikkerhedsudstyr på egen sejlererfaring og på stille vejr.

- Det er ofte de erfarne sejlere og fiskere, der ikke bærer redningsvest, og deres argument er, at de har mange års sejlererfaring. Men selv garvede sejlere og fiskere kan få bommen i hovedet eller miste balancen, imens de hiver garnet ind. Når de først ligger i vandet, er de i lige så stor fare for at drukne som en mindre sejlerfaren person, siger René Højer, programchef i TrygFonden.

Særligt farligt er det, hvis den overbordfaldne var alene i båden, eller hvis de tilbageværende ombord ikke ved, hvordan man slår alarm og vender båden, så de kan få personen op af vandet. Sådanne situationer sker desværre, og det koster menneskeliv. 

- Man bør derfor først og fremmest bære redningsvest, som hjælper med at holde dig flydende i vandet. På den måde køber man sig tid til, at der bliver tilkaldt hjælp, eller at man bliver reddet op på båden igen. Det koster utroligt mange kræfter, at holde sig oven vande, særligt hvis vejret er lidt hårdt, så selvom der er personer tilbage på båden, er det ikke altid, at de kan nå at stille noget op, forklarer René Højer. 

Se her resultater fra Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFondens surveyundersøgelse:

Så mange bruger redningsvest:  

54,65 pct. bærer altid vest

23,63 pct. gør det næsten altid

12,79 pct. bærer nogle gange vest

5,54 pct. bærer sjældent vest

3,39 pct. tager aldrig vest på

Hvorfor bruger du vest?

83 pct. af dem, der bruger vest, gør det fordi det øger deres sikkerhed

44 pct. gør det, fordi det er en vane

35 pct. mener, at vesten er vigtigst i dårligt vejr

26 pct. vil være et forbillede for andre

11 pct. bruger vesten, fordi deres familie/venner ønsker det

Hvorfor bruger du ikke vest?

54 pct. mener, at vesten er mindre vigtig, når vejret er godt

33 pct. mener, at vesten er upraktisk og begrænser bevægeligheden

17 pct. mener, de er erfarne sejlere

15 pct. mener ikke, at vesten er nødvendig

14 pct. bruger ikke vest, fordi det ikke er en vane at tage den på

Kilde: Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFondens surveyundersøgelse, november 2015

Om observationsstudiet

Observationsstudiet er gennemført i september 2015 af Als Research. Der er gennemført en optælling i 15 repræsentative havne i hele landet af, hvor stor en del af fiskere og sejlere, der bærer vest, når de sejler ind og ud af havnen. 4.184 personer i 1.970 både indgår.

Om surveyundersøgelsen

Gennemført i november 2015 af Als Research blandt 2.118 personer sejlere, roere og fiskere

Her sker skete drukneulykkerne i forbindelse med fritidssejlads i perioden 2009-2015

content-loader
content-loader
content-loader