Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Matcher 28eren har aldrig kunne beskyldes for at være søsikker i over 10 m/sek. Her ses Ulrikkeholm. Foto: Mick Anderson/sailingpix

Matcher 28 vælter fortsat i Middelfart - danskere videre

Dramatik fortsætter ved VM i matchrace. Ulrikkeholm starter dagen med en kæntring, og Meldgaards gast blev sendt på hostpitalet efter vild bomning. Begge hold nu i kvartfinalen.

Af Mick Anderson, Middelfart |

MATCHRACE-VM: Fredag var sidste chance for at kvalificere sig til kvartfinalerne i matchrace ved VM, der sejles ud for Middelfart Marina.

16 hold fra otte nationer kæmper om VM-guld, og pigerne er efterhånden dækket af blå mærker, efter vinden har kastet dem rundt i bådene de sidste tre dage.

Der var derfor store på smil på de vejrbidte ansigter, da vinden i dag havde lagt sig over baneområdet 50 meter fra molen, hvor sejlerne viste publikum, hvordan high-performance bådene kan kastes og vrides rundt i tætte manøvrer for at tilkæmpe sig den bedste startposition i båd-mod-båd-sejladserne.

Kæntrer lige ud for havnen
De agressive skipperes bevægelser med roret går hårdt ud over besætningerne, som skal hive ekstra hårdt og hurtigt i tovværket ombord - med lange, ømme arme til følge.

Verdensranglistens nummer to, Camilla Ulrikkeholm, var én af dem, der sejlede helt til grænsen af sin formåen - og lidt over. I sin første sejlads, hvor det blæste meget kraftigt, satte hun spileren i sin båd for at holde konkurrenten bag sig. Desværre overtog den 52 kvadratmeter store spiler magten over båden, så holdet lavede en såkaldt Chinese gybe - kæntring til vindsiden - lige ud for tilskuerne.

Spektakulært, men uden den helt store betydning i det samlede regnskab. For både Ulrikkeholm og den rutinerede Lotte Meldgaard var helt sikkert videre til lørdagens kvartfinaler.

Gast på hospitalet
Selvom kvalifikationen var på plads, blev dagen ikke uden spændingsmomenter. Meldgaard & Co. skulle tidligt på dagen op mod den førende Anne-Claire Le Berre fra Frankrig og i pre-starten og i sejladsen viste begge både, hvorfor de er blandt favoritterne til guldet.

- Vi droppede spileren for tidligt på den sidste læns, og Anne-Claire kom hamrende bagfra. Derfor søgte vi helt tæt på målbåden for at prøve at redde føringen. Det betød desværre, at vi bommede ukontrolleret, og Josephine blev ramt i ryggen af storskødet, forklarer Lotte Meldgaard om situationen, der kostede gasten Josephine Nissen en tur på hospitalet og en eftermiddag på langs med isposer på ryggen.

Klar til at strippe
I stedet blev i al hast indkaldt en reserve. Til Meldgaards held en ikke ukendt pige, som gik på havnen og tømte skraldespande som frivillig hjælper ved VM-stævnet. Pludselig blev hun beordret i sejlertøjet og sendt på vandet. Uden at vide, hvem hun skulle sejle med.

- Først skulle jeg vejes for at kontrollere, at besætningen samlet ikke kom over max-grænsen. Jeg vejede 500 gram under, men havde det været nødvendigt, havde jeg da bare smidt tøjet og klemt mig under grænsen, griner Vivi Lund Møller.

Hun får at vide, at hun skal med på Meldgaards båd, og så kom smilet frem. For Vivi sejlede som en fast del af Meldgaards besætning fra 2007 til 2013.

I al hast fik hun samlet noget sejlertøj sammen fra tilfældige tilskuere, og minutter efter stod hun dér, hvor hun har tilbragt tusindvis af timer - på en kapsejladsbåd som gast - med Lotte på roret.

- Det går så stærkt, at jeg med det samme bare klikker ind i min gamle rolle ombord, og Tina Gramkov går straks i gang med at briefe mig, så vi bliver klar til næste start. Og så sejler vi resten af Lottes sejladser, hvorefter jeg kommer i land og fortsætter med at tømme skraldespande, klukker Vivi Lund Møller.

Nyt scenario lørdag
Hendes hjælp var uvurderlig for Lotte Meldgaard, som nu efter den indledende Round Robin, hvor alle møder alle, ligger på en delt andenplads med to andre både.

Lørdag morgen vælgeren vinderen af de indledende sejladser sin modstander blandt de syv andre besætninger, og derefter får Lotte Meldgaard lov at vælge.

- Der er flere oplagte valg mellem de seks, jeg har at vælge mellem, men hvem det bliver, holder jeg for mig selv. Men lørdag bliver vinden let, og det betyder, at vi ikke længere kan trække på vores mange års erfaring med den bådtype, vi sejler i ved VM. I stedet får rå muskelkraft og erfaring skal vi skifte gear og skal afsted på listefødder, siger den rutinerede rotte Lotte om vejrudsigten på to-fire sekundmeter.

- Vi fik mere gejst og vilje ind i vores sejlads fredag, og det tror jeg er påkrævet for at gå hele vejen til en finale. Det bliver svært at nå målet om en finaleplads, men vi tror på det og glæder os, lyder det optimistisk fra den tidligere OL-sejler, som til dagligt ernærer sig som ingeniør ved COWI.

Fire af de otte hold, der er gået videre til kvartfinalerne, vælger deres modstander på skippermødet lørdag morgen klokken ni. Der sejles efter et normalt cup-system med bedst ud af tre eller fem sejladser (afhængigt af vinden). Finalerne sejles søndag.  

Den samlede stilling efter de indledende sejladser:
1.Anne-Claire Le Berre (FRA) - 13 sejre
2.Lotte Meldgaard (DEN) - 12 sejre
3.Stephanie Roble (USA) - 12 sejre
4.Katie Spithill (AUS) - 12 sejre
5.Anne Östling (SWE) - 11 sejre (regerende verdensmester)
6.Caroline Sylvan (SWE) - 11 sejre
7.Camilla Ulrikkeholm (DEN) - 9 sejre
8.Kaartje Zuiderbaan (NED) - 7 sejre

Ulrikkeholm og mandskab kæntrer til luv. Foto: Mick Anderson/ sailingpix.dk

Ny kæntring.

Meldgaard er flyvende ved VM.

 

content-loader
content-loader
content-loader