Gå til hoved-indhold
Ungdomstræner i Bønnerup Strand Sejlklub Louise Venøbo mener, at mange flere unge burde inddrages i klubbernes planlægningsarbejde. Foto: Erik VenøboSejlklubber
Ungdomstræner i Bønnerup Strand Sejlklub Louise Venøbo mener, at mange flere unge burde inddrages i klubbernes planlægningsarbejde. Foto: Erik Venøbo

Frugtbar ungdomsweekend i Nordøstjysk Kreds

En blæsende weekend i januar mødtes 10 unge fra Nordøstjysk kreds, for at diskutere ungdomsaktiviteter. De unge både kan og vil tage ansvar for udviklingen i sejlsporten.

Af katrine bertelsen |

At tage de unge fra klubberne med til Dansk Sejlunions årlige klubkonference, bærer frugt. Med stor succes havde bestyrelsen i Nordøstjysk Kreds taget ca. 10 unge med til klubkonferencen og lærte her, at de unge i kredsen har fået lyst og vilje til at gå aktivt ind i arbejdet med at udvikle sejlsport på kredsplan.

Møde i Hobro

Efter klubkonferencen, tog bestyrelsen i Nordøstjysk Kreds den beslutning, at samle de unge endnu engang. Denne gang i nogle feriehytter hos Hobro Camping, en blæsende ”Egon”-ramt weekend i januar.

Nordøstjysk Kreds består af 31 klubber fordelt på østkysten af Jylland, fra Bønnerup til Skagen. Kredsen ligger i høj grad i det, man kan betegne som

”Udkantsdanmark”, og har et lavt aktivitetsniveau, som de unge nu har mulighed for at rette lidt op på.

Som de unge vil ha’ det

– Formålet med at samle os var at give os unge plads og ro, så vi kunne lave en aktivitetskalender, og skabe og forme arrangementer og stævner i kredsen. Det var dejligt, at vi som unge sejlere endelig kunne være dem, som skabte vores egne arrangementer og et stævne. Hvor det normalt er de voksne, der arrangerer det, som de tror vi vil have, konstaterer Louise Venøbo, ungdomsdomstræner i Bønnerup Strand Sejlklub.

De voksne laver mad

Deltagerne, 10 unge – mestendels ungdomstrænere – og tre voksne fra kredsbestyrelsen, mødtes fredag eftermiddag i Hobro. Efter en kort introduktion til dagsordenen, gik de unge i gang med mødet.
Seniorerne fra kredsbestyrelsen, Børge Poulsen fra Hadsund Sejlklub og Erik Venøbo fra Bønnerup Strand Sejlklub blev forvist til køkkenet, hvor de fik travlt med at gøre klar til aftensmad, anført af Kirsten Rambøll, også Bønnerup, der dirrigerede (køkken)slagets gang.

Fælles træning

Dagens første punkt var, hvad de unge trænere kunne hjælpe hinanden med – hver især – mellem klubberne, og man kom hurtigt frem til, at åbne træningssamlinger var vejen frem, så man i kredsen kunne joine hinandens træninger.

– Formålet er at øge antallet af sejlere ved hver træning, og vi fik også udvekslet træningsideer, hvilket var dejligt, siger Louise.

Sommercamps

Gruppen skulle derefter blive enige om, hvilke arrangementer der skulle organiseres i kredsen. Her kom der mange gode forslag. Der var enighed om, at booste de allerede igangværende sommercamp-projekter hos klubberne.

– Det vil vi gøre ved at fortælle og guide de børn og unge, som vi selv træner i klubberne og tage dem med dem på sommercamps, så at de helt små har nogle, de kan læne sig op ad, som de kender på forhånd, fastslår Louise.

Vi skal have et stævne

Det blev så tid til en spørgerunde i gruppen, for at finde ud af hvad de godt kunne tænke sig at lave for og i kredsen. Samtlige brændte for at lave et stævne.

– Vi var alle enige om at lave en "begynder-kapsejlads". En kapsejlads der kunne favne alle i vores kreds. Den skulle favne helt ned til dem, som aldrig havde sejlet et stævne før, og til dem som var øvede kapsejlere, fortæller Louise, der også godt kunne tænke sig besøg af en dygtig træner som f.eks. Finn ”Beton” fra Aarhus, til at hæve niveauet.

Fredag blev afsluttet med aftensmad: ris og kødsovs – kreeret af de voksne, der jo var blevet forvist til køkkenet – og efter en hyggelig aften trak de voksne sig tilbage, for at overlade de unge til selv, med sodavand og et glas vin til de ældste.

De voksne til det praktiske

Lørdag blev der kigget på de opgaver, som skulle løses i forbindelse med stævnet, og der blev fundet en dato. Her kunne de voksne assistere, og i samarbejde med Kirsten og Erik, blev de praktiske udfordringer løst.

Der var også en bred enighed i ungdomsgruppen om, at samarbejdet klubberne imellem skulle styrkes noget mere Der blev hurtigt oprettet en facebookgruppe, som allerede nu er taget flittigt i brug.

Vi kan selv!

Louise Venøbo fortæller, at det var noget uvant, at det nu var de unge som selv skulle tage beslutninger og komme med ideer, men at det også var meget spændende og lærerigt. Alle nød at være med der hvor beslutningerne blev taget, og de unge endelig kunne få lov at skabe og forme de arrangementer og stævner de ville. De unge kunne lave lige det de havde lyst til, og lige det de brændte for. Bestyrelsen i Nordøstjysk Kreds havde givet frie tøjler, og det blev i højeste grad værdsat af de unge.

– Jeg tror, at der er mange unge der som os, ønsker at lave noget selv, men aldrig får lov eller plads til at gøre det. Vi kan godt, selv om vi er unge, og vi skal nok spørge, hvis vi har brug for det! slutter Louise Venøbo.

content-loader
content-loader
content-loader