Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Otto Stranding, dette års ranglistevinder i Finnjollen. Foto: Dansk Finnjolle Klub

Finnjolle: Plads til andre end elitesejlere

2014’s ranglistevinder i Finnjolle Otte Strandvig er et eksempel på at bredden er stor i klassen, fortæller Kenneth Bøggild, der her giver et overblik over bådtypen, der er for de tunge drenge.

Af Kenneth Bøggild, Dansk Finnjolle Klub |

Otto Strandvig var sejleren, som kom ud på toppen af Dansk Finnjolle Klubs rangliste 2014. 

En populær vinder, som ved ihærdig træning og god fysik viser, at der er plads til andre end de rene elitesejlere i Finnjolle-klassen.

Finnjollen er i international sammenhæng kendt for de store olympiske kampe. Senest i 2012, hvor Jonas Høgh Christensen tabte guldet til Sir Ben Ainslie i et ekstremt tæt medaljeræs. 

Men ud over det olympiske, så er klassen ekstremt udbredt og sejles af snart sagt alle aldre. Faktisk er et af klassens årlige højdepunkter det store Masters VM, hvor alle over 40 kan stille til start.

Dette stævne tiltrækker alene mere end 300 Finnjolle-sejlere fra hele verden. Det afvikles i år i Grækenland.

Klassen vokser
I Danmark blomstrer klassen forsat. Efter en grundig genopstart medio halvfemserne, har klassen vokset sig stor og stærk. Senest med tilgang af fem unge sejlere, som alle satser olympisk.

Finnjollerne er samlet i tre aktive fleets i Rungsted, Dragør og Vallensbæk. Alle tre steder sejles der flere gange om ugen. Et af stederne - i Vallensbæk - er træningen åben for alle storjoller med træner. 

I træningen er der fokus på det gode kammeratskab, fællesskabet om Finnjollen og glæden ved at sejle. Ved de tre ingredienser sikres en fortsat udvikling af sejlerne samt udstyr, og fysikken holdes ved lige. 

Klassen er nationalt og internationalt kendt for stor grad af videndeling, så det er nemt for nye sejlere at starte op i klassen.

Nem opstart
Det er nemt at komme til at sejle Finnjolle. Ikke kun via den regelmæssige træning, men også da klassen har et rimelig tætpakket nationalt kapsejladsprogram med seks nationale stævner. 

Også tilgangen til udstyr er nem. En Finnjolle har reelt ikke nogen alder, hvilket betyder, at selv både med mange sømil i skroget forsat er fuldt konkurrencedygtige. 

Årets ranglistevinder Otto Strandvig sejler for eksempel i en Devoti-Finnjolle fra 1997. Jonas Høgh Christensens OL-sølvbåd er fra 2003. 

Bådene er samtidig helt ens, så det er manden, som er afgørende for resultaterne.

Bådene er en stramt styret entype-båd, hvor det sikres at bådene er helt ens, og at der ikke er fiflet med balancen i båden. Dette sikres ved, at alle både svingtestes.

Sæsonen står for døren. Det næste danske stævne er VM-udtagelsen Helly Hansen Cup den 5. og 6. juni i Rungsted. Det er et stævne, som de foregående år har tiltrukket en bred skare af danske sejlere. 

content-loader
content-loader
content-loader