Gå til hoved-indhold
- Vi mener at have fundet den formel der er perfekt til farvandet ud for Tuborg Havn, hvor der sejles VM i august 2016, siger designer Johan Johnsen om båden, der ses her.Kapsejlads
- Vi mener at have fundet den formel der er perfekt til farvandet ud for Tuborg Havn, hvor der sejles VM i august 2016, siger designer Johan Johnsen om båden, der ses her.

Dansk NewNordic 5.5 meter bygges til Jesper Bank

Jesper Bank forventes at få debut til 5.5 VM i København næste år, 50 år efter at Paul Elvstrøm vandt verdensmesterskabet i den sofistikerede 5.5 meter, der er færdigbygget til marts.

Af Troels Lykke |

Vi har mødt Jesper Bank for nylig. OL-guldvinderen fra 1992 og 2000 i Soling er tændt, vi så det i hans øjne.

Han vil prøve kræfter for første gang med den tidligere olympiske 5.5 meter, hvor der er plads til designudvikling, som han kender det fra America's Cup. Men det er så nyt, at ingen gaster endnu er fundet til det prestigefulde VM i Tuborg havn til august næste år.

Minder om Solingen

- Båden minder også om Solingen, der sejles af tre mand (i hængestropper, red), det tiltaler mig. Og det tiltaler mig at der er tale om et dansk projekt, hvor jeg kan mærke pionerånden, forklarede Jesper Bank.

Nu skal han sejle VM i 5.5 meter med danske Elvstrøm Epex sejl om bord på den danske NewNordic 5.5, tegnet til at sejle på Øresund af designer Johan Joensen og hans far, Høgni Joensen, der er skibsingeniør og bådkonstruktør.

Mange designparametre

Johan Joensen forklarer til minbaad.dk:

- NewNordic 5.5 er designet inden for 5.5 meter reglen, hvor en der er mange parametre at skrue på, og vi mener at have fundet den formel der er perfekt til farvandet ud for Tuborg, hvor der sejles VM i august 2016.

Båden vil blive bygget i københavnsområdet, under indtil videre lukkede forhold, da man gerne vil holde designet af køl og undervandsskrog hemmeligt. Byggeriet starter i december og der er travlt. Det bliver bådebygger Jørgen Jensen, der skal bygge båden. Han har før bygget adskillige meter-både.

- Når man byggger en ny båd til en klasse med stor international konkurrence, er det vigtigt, at båden performer rigtigt godt, og det er derfor at vi har kontaktet Jesper bank, med henblik på at sejle båden til VM. Vi er glade for, at han har sagt ja til at sejle båden, og forhåbentlig gøre en god figur til det kommende VM på Øresund, siger Johan Johnsen.

Danske produkter på dansk båd

- Det har været vigtigt for os, at holde hele projektet dansk, med danske leverandører, der hvor det er muligt, mere om det senere. Det kan også nævnes, at der ikke er blevet bygget nogen 5.5 meterbåde i Danmark siden en gang i 50’erne hvis overhoved nogen, siger Johan Johnsen.

Det er i 2016 præcis 50 år siden der sidst er sejlet VM i Danmark, hvor Paul Elvstrøm vandt i overlegen stil på Øresund.

Holdet bag NewNordic 5.5
Johan Joensen, designer
Jørgen Jensen, Bådbygger
Høgni Joensen, Skibsingenør og bådkonstruktør.
Skipper, Jesper Bank

NewNordic 5.5
Længde: 9,5 m
Brede: 1,9m
Dybgang 1,35 m
Sejlareal 26,5 - 29 m2 krydsstel
Vægt: 1750-2000 kg

Båden bliver let at finde på startlinjen med det danske flag.

Jesper Bank skal nu ud i hængestropperne i 5.5 meteren til VM, hvor den tidligere verdensmester i H-båd og Yngling, Bo Selko, også stiller op som rorsmand. Foto: Troels Lykke

5.5 meteren er fysisk hård at sejle. Minbaad.dk følger nu det danske NewNordic 5.5-projekt tæt.

content-loader
content-loader
content-loader