Gå til hoved-indhold
Lennert Petersen, Roskilde Sejlklub, ses her i sin Grand Soleil 43. Foto: PrivatfotoSejlklubber
Lennert Petersen, Roskilde Sejlklub, ses her i sin Grand Soleil 43. Foto: Privatfoto

Frivillig i sejlsport: Fra 5 til 50 juniorsejlere på ét år

Roskilde Sejlklub har fundet vejen til de unges sejlerhjerte. På kun et enkelt år er der sket en ti-dobling i antallet af unge sejlere. Læs interview med frivillig i juniorudvalget, Lennert Petersen.

Af Sara Sulkjær |

Minbaad sætter i en helt ny serie fokus på ildsjælene og deres vigtige arbejde i de danske sejlklubber. En af dem er 47-årige Lennert Petersen, som har været med til at sparke liv i en nærmest uddød ungdomsafdeling i Roskilde Sejlklub. Læs interview her.

Hvorfor startede du som frivillig i sejlsporten?
Jeg har selv sejlet og vil derfor gerne, hvis andre fik mulighed for det samme. Derudover sejler nogle af mine egne børn også. Personligt giver det også en hel del berigende oplevelser at være sammen med de unge mennesker. 

Hvad gør du for at være en god frivillig?
Det handler om at lægge mange timer og energi i arbejdet. Det gør vi for at sikre, at det, vi i klubbens juniorudvalg sætter os for, lykkes. I udvalget er vi fire personer, som hver har påtaget sig forskellige roller. På den måde er vi flere, der trækker læsset. Det drejer sig derfor ikke om, hvad jeg gør som frivillig, men hvad vi i juniorudvalget gør.

Hvad har I gjort for at gøre jeres klub god for de unge?
Det væsentligste tiltag er uden tvivl, at det frivillige arbejde ikke ligger på én mand, men derimod på hele juniorudvalget. I mange klubber står en enkelt ildsjæl med hele arbejdet. Når den person så forsvinder, dør ungdomsarbejdet helt ud. Med et udvalg, som her i Roskilde Sejklub, er der altid en, der kan tage over. 

For år tilbage havde vi en aktiv juniorafdeling, som imidlertid forsvandt over natten. Således havde vi sidste år kun fem aktive ungdomssejlere tilbage. Et nystiftet juniorudvalg satte sig derfor ned og lavede en handlingsplan for, hvordan vi kunne hverve nye sejlere. Den indeholdt også plan for træning, grej, økonomi og ikke mindst opfølgning på nye sejlere. Det gav os en plan fra dag 1.

Efter at vi havde hængt plakater op på skoler og sat en annonce i avisen, vidste vi ikke, om der ville dukke én eller flere op til første møde i denne sæson. Planen var imidlertid klar til at modtage mange, idet vi var beredte med trænere, grej og juniorudvalgets tilstedeværelse. Der kom 25 til vores introdag! Som siden kun er vokset. Meget få er faldet fra i løbet af sæsonen. 

Hvordan udnytter I samarbejdet med Dansk Sejlunion? 
Vi er stadig i opstartsfasen, fra 0. Det (samarbejde med DS, red.) er næste step. I handlingsplanen vil vi prøve at få nogle af juniorerne til at sejle kapsejlads, men vi presser det ikke ned over hovedet på dem. Foråret og sommeren har vi brugt på træning, mens det i efteråret er blevet lidt mere ambitiøst i retning af kapsejlads, som er støttet op af juniorudvalget, således at evt. nye, ikke-sejladskyndige forældre kan få hjælp.  

Hvordan ville den optimale sejlklub for unge se ud i dine øjne?
Jeg mener, at vi i vores klub har skabt optimale forhold. I dag er vi over 50 aktive juniorer. Vi har delt sejlerne op i grupper, så der både er noget for de let øvede kapsejlere og for dem, der bare vil have det sjovt på vandet. En fordel vil dog være bedre økonomiske rammer til særlige arrangementer. Det behøver ikke nødvendigvis at være til kapsejlads, men kunne for eksempel være weekendarrangementer og -ture, som kunne ryste sejlerne bedre sammen socialt. 

En flok glade sejlere i Roskilde. Foto: Lennert Petersen

content-loader
content-loader
content-loader