Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads

Extreme 40 fyret - GC 32 afløser i 2016

I America's Cup foiles. Nu også i Extreme Sailing Series, hvor Gram-Hansen er med. Ole Egeblad og Jonas Warrer vil starte hold. Egeblad, der ønsker serien til København, er positiv omkring GC 32.

Af Troels Lykke |

Ole Egeblad, du og SponsorCom arbejder for at få serien til Danmark, hvad betyder det at der fra 2016 skal sejles i de foilende katamaraner GC32?

- Det betyder uden tvivl en endnu bedre global Extreme Sailing Series. Bådene bliver endnu mere spektakulære og formatet bliver udviklet til, at være endnu mere attraktivt for sejlerne, for pressen og for sponsorerne. Det bliver formentligt også lettere for de forskellige teams fordi GC32éren er nemmere at håndtere end den noget større og tungere Extreme 40. GC32 er f.eks. relativ let at transportere på trailer mens Extreme 40 oftest flyttes rundt i en 40 fods container. Sportsligt vil Extreme Sailing Series også blive styrket. 2015 har været et “mellemår” hvor flere af de bedste teams fra 2014 enten er gået tilbage til AC eller også har sejlet GC32 - f.eks. RealStone og Alinghi. Det bliver uden tvivl sværere at komme på podiet og der skal trænes meget mere.

Hvorfor tror du at Andy Tourell, Event direktør i Extreme Sailing Series, nu skifter til en mindre, foilende katamaran?

- Jeg tror det er et mix af mange faktorere. ESS har været under pres for, at skifte den aldrende Extreme 40 ud med noget mere moderne og i erkendelse af at “egen-udvikling” af en ny foilende Extreme 40 vil være dyrt og besværligt - så er man gået på kompromis og valgt den velsejlende GC32 - jeg tror kravet har været at den skulle kunne foile.

Bliver det lettere eller sværere at få et ekstra dansk hold efter der skiftes til GC32?

- Det bliver ikke sværere - men nok heller ikke lettere. Udfordringen i Danmark er, at stort set ingen uden for sejlermiljøet kender til Extreme Sailing Series - på trods af, at der har været et dansk team på serien i snart fire år. Jeg tror budgetterne bliver de samme som den nuværende Extreme 40, i hvert fald ikke mindre. Jeg tror tiden løber fra de traditionelle “owner-driven” teams og det vil typisk gøre det dyrere. Nye teams vil formentligt prøve, at samle de bedste sejlere og det kan presse lønningerne op. Med hensyn til materiel, logistik m.v. så bliver budgettet nok ikke ændret væsentligt.

Skal der nu sejles længere fra land, så der er vind nok til at GC32 kommer op og foiler?
 
- Jeg kunne forestille mig, at det bliver et mix…. en - måske to dage offshore og to-tre dage stadium racing som vi kender det idag. Man skal ihvertfald IKKE gå tilbage til de mere  konservative og kedelige formater hvor tilskuerne kan stå på land og se en masse hvide prikker bevæge sig rundt i horisonten - de klassiske formater er spændende for sejlerne men totalt ligegyldigt for alle andre og det er netop det som Extreme Sailing Series, M32, GC32 og ikke mindst Americas Cup har gjort op med.

Sejler fortæller at båden kan foile over 40 knob.

content-loader
content-loader
content-loader