Gå til hoved-indhold
Tur
For at få mest mulig ud af solen og solpanelerne, har Henrik og Signe lagt sig på tværs af ankeret. Foto: Signe Storr

Signe: Ingen motor, ingen strøm

Med sol og lidt vind kan vi lige klare os, hvis vi er fornuftige med vores strømforbrug. Problemerne opstår selvfølgelig, når der hverken er det ene eller det andet, skriver Signe Storr fra Bahamas.

Af Signe Storr, Bahamas |

I de sidste snart 14 dage har vi været reduceret til udelukkende at være en sejlbåd, da det ikke er lykkedes os at finde en erstatning for vores svigtende starter. 

Vi opgav hurtigt at finde en i det affolkede Berry Islands og søgte i stedet til Abacos, der er amerikanernes home-away-from-home i Bahamas.

Ankring uden motor
Min store bekymring omkring vores manglende motor har især været at lægge os for anker og forlade ankerpladserne igen. Men efter et par gode oplevelser i Berry Islands og sidenhen i Abacos, er jeg ved at vænne mig til det. 

Henrik og jeg er dog meget uenige om, hvor meget plads, vi har brug for. Henrik mener godt, vi kan manøvre på få bådlængder, hvor jeg mindst må have ti for overhovedet at overveje det! 

Henriks største bekymring
Henriks bekymring har i stedet omhandlet vores batterier. Vi bruger ca. 120 amperetimer i døgnet, når vi ligger for anker, og vi må som regel løbe motoren nogle timer hver tredje dag for at holde strøm på batterierne. 

Vi har fem solpaneler på i alt 240 watt, og på en god solskinsdag på disse kanter genererer vi omkring 50 amperetimer i alt. 

Derudover har vi en fastmonteret vindgenerator samt en slæbegenerator, som kan konverteres til en vindgenerator og hænges op i riggen. Det skal dog blæse en hel del, før de hver giver mere end 1 Ampere i timen. 

Men med sol og lidt vind kan vi lige klare os, hvis vi er fornuftige med vores strømforbrug. Problemerne opstår selvfølgelig, når der hverken er det ene eller det andet…

Mindre forbrug, mere strøm
Vi har en forbrugstæller på vores batterier, der fortæller os, hvor mange Ampere vi bruger eller tilfører - vi er de seneste uger næsten blevet besat af den! 

Vi holder hele tiden øje med, om den er i plus eller minus, og vi gør, hvad vi kan for at skabe så meget strøm som muligt og forbruge mindre. 

Henrik retter båden af for ankeret, så vi hele tiden ligger vinkelret på solen og derved får mest muligt ud af solpanelerne. Vi søger ankerpladser, hvor vi ikke ligger i læ for vinden, og vi bruger ikke computere og iPads mere end højst nødvendigt. 

Derudover tester vi hele tiden, hvor langt vi kan skrue fryseren ned, uden at varerne tør op, og når vi sejler, tænder vi ingen instrumenter, hvis vi kan undgå det. 

Overskyet og ingen vind
Det er alt sammen gået godt ind til for få dage siden, hvor det ulig for årstiden stort set er holdt helt op med at blæse, og det i flere dage har været primært overskyet!

Vi kan bruge maks. 240 amperetimer af vores samlede batterikapacitet på 440 amperetimer, og vi er nu på vej mod de minus 200 med endnu en vind- og solfattig dag foran os. 

Weekenden ser dog bedre ud med masser af vind og sol, så nu håber vi, at vi kan klare os igennem til næste uge, hvor generering af strøm bliver et mindre problem. Der er nemlig lovet voldsomt uvejr over Bahamas (Vejrudsigten svinger mellem 15 s/m til 25 s/m). 

Hvad blev der af det ubekymrede liv som langturssejler?

Ingen motor, inget ankerspil! Henrik samler vores 25 kg Rocna op fra gummibåden

På opdagelse i charmerende Hope Town i Abacos

Solskin, men ingen vind ved Tilloo Cay i Abacos

content-loader
content-loader
content-loader