Gå til hoved-indhold
En redningshelikopter har i løbet af de sidste uger flere gange været på vingerne for at lede efter nødstedte. Arkivfoto: Troels LykkeKort Nyt
En redningshelikopter har i løbet af de sidste uger flere gange været på vingerne for at lede efter nødstedte sejlere. Arkivfoto: Troels Lykke

Sådan kommer du sikkert hjem i hårdt vejr

Flere ulykker til søs har præget avisforsiderne. Senest kæmpede nødstedt sejler 17 timer for livet i det kolde vand. Læs her, hvordan du undgår at havne i samme situation.

Af Sara Sulkjær |

Hvis man holder ferie til søs i Danmark, har man sikkert bemærket, at båden gynger mere, end den plejer. 

Den seneste måned har budt på usædvanligt blæsende vejr med frisk og hård vind på 10-12 m/sek. og med endnu hårdere vindstød. 

Ikke en skam at blive i havn

Det er en udfordring for selv erfarne sejlere. Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden råder derfor sejlere til at forberede sig godt på sejlturen eller til at blive i havn, til vinden løjer af.

- Den første tanke, man bør gøre sig, er, om man overhovedet behøver at sejle, hvis det er hårdt vejr, siger Sten Emborg, sekretariatsleder i Søsportens Sikkerhedsråd i en pressemeddelelse. 

- Det kan være fornuftigt at udsætte sejladsen til et mere gunstigt tidspunkt, og det er ikke en skam at blive i havn. Det er tværtimod at tage skipperansvar. Sejlads i hårdt vejr behøver dog ikke i sig selv at være farligt, men det kræver ekstra planlægning, ressourcer og udstyr, fortsætter Sten Emborg, der selv har 15 års sejlerfaring. 

Gode råd i hårdt vejr

Hvis du skal ud at sejle i friskt vejr, har Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden følgende råd:

•  Planlæg sejladsen omhyggeligt ud fra vejrmeldinger og vælg en sikker rute - gerne med mulighed for nødhavn, hvis betingelserne bliver værre.

•  Overvej, om du har mandskab nok med tilstrækkelig erfaring i hårdtvejrs-sejlads. Få gerne en ekstra rutineret person ombord og undgå singlehand-sejlads om nødvendigt.

•  Tjek at båden er helt i orden, fx om du har brændstof nok samt at motor, sejl og rig er i orden.

•  Hvis du sejler i sejlbåd, så reb sejlene, mens du er i havn. Vælg gerne en fok som forsejl eller rul ind på dit rullesejl.

•  Sørg for, at grej og udstyr er stuvet godt af vejen og fastgjort, så det ikke rasler rundt under sejladsen.

•  Tjek din forbindelse til land - er vhf'en i orden og opladet? Lav gerne en radioprøve med din vhf, så du ved, at den virker. Hav også en vandtæt mobil, der er helt opladet og anskaf gerne en mobiloplader, der kan tilsluttes til bådens strøm.

•  Træf aftaler med personer i land om meldinger på bestemte tidspunkter.

•  Tjek dit personlige sikkerhedsudstyr. Tag godt sejlertøj og redningsvest på og brug gerne livline, når du går på dækket. Tjek også, at badestigen er i orden, så du kan komme op på båden igen, hvis du falder i vandet.

•  Sørg for at have varme drikke i termokander og smurte madpakker, som kan give energi til sejlads i friskt vejr.

Bliv fundet hurtigere med nødsender

En personlig nødsender kunne også være et oplagt supplement til sikkerhedsudstyret - ikke mindst for singlehand-sejleren. 

Nødsenderen fæstnes til redningsvesten. Så snart senderen aktiveres eller rammer vandet, udsendes oplysninger om den øjeblikkelige position. 

Dermed vil redningsmandskab hurtigt kunne lokalisere den nødstedte, hvilket vil øge chancen for overlevelse. 

Nyt initiativ skal højne sikkerheden

Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden har netop iværksat en indsats, der med gode råd til sejlere og fritidsfiskere samt gennem lokale ambassadører i havnene skal medvirke til at højne sikkerhedskulturen på vandet. 

I havnene kan man møde plakater, som bl.a. sætter fokus på at huske redningsvesten og at tjekke sit udstyr, før man tager ud på vandet. 

Formålet er at nedbringe antallet af nødsituationer og antallet af omkomne i forbindelse med sejlads og anden aktivitet på vandet.

Se nogle af plakaterne herunder:

content-loader
content-loader
content-loader