Gå til hoved-indhold
De større både måtte krydse langs de flotte landskaber, hvor Folkebådene kunne sejle mere direkte. Foto: Pantaenius/Niels KjeldsenKapsejlads
De større både måtte krydse langs de flotte landskaber, hvor Folkebådene kunne sejle mere direkte. Foto: Pantaenius/Niels Kjeldsen

AFI 2star: Tre Folkebåde på podiet inden sidste etape

AFI Marine 2star fra Århus bød lørdag på start i høj sol og 3-7 m/s fra nordøst, som senere drejede i øst. Folkebådene, som startede først, havde stor fordel.

Af Sara Sulkjær |

109 besætninger kunne på skippermødet lørdag kl. 7:45 i Aarhus høre stævneleder Kenneth Meier-Andersen melde om god vejrudsigt for hele weekenden, samt at sejladsen, AFI Marine 2star, vanen tro går med Samsø om styrbord. 

Større både måtte krydse 

De mindste både starter først, og sejladsen afvikles med respitstart, så i teorien burde alle deltagere komme samlet til målstregen ud for Ballen Havn lørdag aften. På grund af størrelsesforskellene er der dog næsten 2½ times forskel på starttidspunktet mellem de mindste og de største både. 

Et stort vindskifte omkring middagstid betød, at vinden drejede, så da de tidligst startende Folkebåde, som var startet ca. 50 minutter foran de næste både, kunne slække af på skøderne og sejle lige kurs mod Samsø, måtte de større både krydse næsten hele vejen til øen. 

Det gav Folkebådene så stor en fordel, at samtlige tre deltagende Folkebåde besætter de første tre pladser blandt kølbådene i dette års AFI Marine 2Star sejlads. Dog skal det nævnes, at den allerførste båd i mål var en af de nytilkomne flerskrogsbåde med Henrik Voldsgaard og Jan Lykke ombord. Hurtigst blandt Folkebådene var FD 691 med Michael Belvad ved roret efterfulgt af FD 757 med Bjørn og Stig Christiansen ombord.

Flere deltagere end tidligere 

Det sociale har altid været prioriteret højt i AFI Marine 2star sejladsen, og det glæder derfor den nye stævneleder Kenneth Meier-Andersen fra Århus Sejlklub, at det i år har været muligt at udvide deltagerantallet betydeligt i forhold til de foregående ni gange, hvor sejladsen er blevet afviklet.

Det skyldes ganske enkelt, som Kenneth Meier-Andersen forklarer det, at man har fået adgang til flere lokaler til fællesspisningen lørdag aften i Ballen på Samsø. Derfor er deltagerantallet i dette års jubilæumssejlads med 109 tilmeldte både langt højere end de tidligere år. 

Det vækker ligeledes begejstring blandt arrangørerne, at havnebassinet i Ballen i nat bliver stopfyldt med alle de deltagende båd, hvor det fylder ekstra godt op i havnen, at man i årets sejlads for første gang har tilladt flerskrogsbådene at være med.

2. etape bliver svær for Folkebådene 

Vejrudsigten for i morgen, hvor starten går til 2. etape, lyder på svag til jævn vind fra sydøst – ikke lige livretten for de førende Folkebåde, som kan få svært ved at forsvare deres føring, når de spilerførende både får glæde af ”slædeturen” fra sydspidsen på Samsø og hjem til målet i Århus.

Intet er derfor afgjort, og på havnen i Århus er man spændte på, om det bliver en af de tre Folkebåde, der løber med den samlede sejr blandt kølbådene eller om Henrik Jørgensen i X-40, ”X2box”, kan genvinde pokalen fra sidste år. 

De lokale arrangører håber ligeledes, at Per Risvang i Molich X-Meteren, ”Trines Tvangsarv”, eller Jens Fast i Scan-kap 99eren, Frk. Fast, som gjorde det rigtig flot i Fyn Cup for to uger siden, kan blande sig i striden om at vinde Danmarks ældste kapsejladstrofæ. Et sølvtrofæ, der kan spores helt tilbage til landudstillingen i Århus i 1886.

Stævnleder Kenneth Meier-Andersen, Århus Sejlklub, byder velkommen. Foto: Pantaenius/Niels Kjeldsen

De 109 deltagende både fylder godt op ved den nye havnefront på Århus Lystbådehavn. Foto: Pantaenius/Niels Kjeldsen

Den førende Folkebåd med Michael Belvad ved roret. Foto: Pantaenius/Niels Kjeldsen

Peter Quorning i Dragonfly 28 Performance var hurtigst af alle på etapen til Ballen. Foto: Pantaenius/Niels Kjeldsen

Sidste år vindere, Jan Hansen og Henrik Jørgensen, i X2Box, får kamp til stregen. Foto: Pantaenius/Niels Kjeldsen 
content-loader
content-loader
content-loader