Duelighedsprøver: Søfartsstyrelsen skærper ikke krav
- Vi erkender analysen og problemet, men har ikke tid til at løse det, og kan ikke se, hvornår vi skulle få tid til det, lyder det fra Søfartsstyrelsen efter kritik på minbaad.dk af speedbåds- og duelighedsprøver.
Benjamin Kristensen, formand for Duelighedsklubben, duelighed.dk, har været til møde i Søfartsstyrelsen. Her forklarer han til minbaad.dk om mødet:
Onsdag 13. januar 2016, var jeg til møde hos Søfartsstyrelsen i Valby, som ønskede at drøfte den kritik af deres arbejde, jeg fremførte i mit læserbrev den 5. december 2015 på minbaad.dk
Jeg indledte mødet med at fortælle, at min kritik af Søfartsstyrelsen ikke er drevet af politiske eller økonomiske ambitioner, men af en meget meget dårlige samvittighed over, at der i stigende antal udstedes fritidssejlerbeviser til uerfarne og dårligt uddannede sejlere, som fejlagtigt stoler på, at når certifikatet er autoriseret af Søfartsstyrelsen, så er man klar til at møde havet.
Dette møde kan blive en farlig og ubehagelig oplevelse, og i folkemunde kaldes disse beviser da også for "Utrygbeviser", idet de giver en falsk tryghed, som statistisk set vil komme til at koste menneskeliv.
Min dårlige samvittighed gælder de familier, som kommer til at miste en af deres kære, fordi myndighederne i et stærkt accelererende tempo udsteder "Utrygbeviser".
Vandtætte skotter til prøvesystem
Styrelsens repræsentanter, vicedirektør Troels Blicher Danielsen og kontorchef Per Sønderstup giver under mødet udtryk for, at man i fremtidens prøvesystem vil sikre vandtætte skotter mellem de bemyndigede censorer og underviserne/sejlerskolerne, så alle får en fair prøve, og så antallet af "Utrygbeviser" bringes ned til et minimum.
Mit hjerte jubler et øjeblik over den holdning som Søfartsstyrelsens folk lægger for dagen, men da jeg ved mødets slutning spørger om tidshorisonten for justeringen af prøveprocedurerne, er svaret klart og tydeligt:
"Vi erkender analysen og problemet, men har ikke tid til at løse det, og kan ikke se, hvornår vi skulle få tid til det".
Nøjagtig det samme svar fik jeg for ca. 10 år siden, da jeg rejste spørgsmålet, om lighed og retfærdighed ved fritidssejlerprøverne, overfor Søfartsstyrelsens Kurt Skytte, og siden da, er det kun gået ned ad bakke, hurtigere og hurtigere.
Vi må leve med utryghedsbeviser
Set i dette retroperspektiv, kommer vi antageligt til at leve med "Utrygbeviserne" indtil systemet bryder endeligt sammen.
Så hellere tage tyren ved hornene, og min sidste anbefaling til styrelsen på mødet blev da også, at man øjeblikkeligt stopper med at udstede fritidssejlerbeviser, indtil man har kontrol over prøverne, idet det er langt farligere at bilde folk ind at de er klædt på til at møde havet, end at lade være, forklarer Benjamin Kristensen fra Korsør.