Gå til hoved-indhold
Klub Frivillig startede i fodboldklubben IS Skævinge. På DS' klubkonferencen skal konceptet videregives til sejlklubberne. Arkivfoto: Paul Topsøe-JensenSejlklubber
Klub Frivillig startede i fodboldklubben IS Skævinge. På DS' klubkonferencen skal konceptet videregives til sejlklubberne. Arkivfoto: Paul Topsøe-Jensen

5 trin skaffede 255 frivillige på tre år

Fodboldklubben i Skævinge tilpasser sig den moderne familie. Med opgaver online kan den frivillige selv taste sig ind, når kalenderen er ledig. Nu skal konceptet overføres til sejlklubberne.

Af Sara Sulkjær |

For blot tre år siden sad bestyrelsen i fodboldklubben IS Skævinge oftest selv i madboden til weekendstævnerne, passede fodboldbanerne og malede klubhuset. I dag er 255 lokale borgere medlem af Klub Frivillig og står klar til at give en hånd. 

Konceptet er sat i verden af Lasse Pedersen, formand i IS Skævinge, og er en alternativ måde at organisere og tænke frivillighed på. 

- I dag har den almindelige dansker svært ved at være både frivillig, familiemenneske, man skal få motion og løbe en halvmaraton. I Klub Frivillig fokuserer vi derfor på at skabe tiden, fortæller initiativtageren til minbaad.dk. 

Melder sig online 

Noget tyder på, at Lasse Pedersen og resten af IS Skævinge med konceptet har ramt plet. En undersøgelse, som bestyrelsen foretog inden oprettelsen af Klub Frivillig, viste, at flere ønskede at deltage i det frivillige arbejde, men kun få havde tiden. 

Det skal onlinesystemer rette op på. Her lægges de frivillige opgaver på nettet, hvor medlemmerne af Klub Frivillig kan kigge i kalenderen og se, hvornår de har tid i overskud til frivilligt arbejde. 

- De mennesker, som har travlt, har måske stadig mulighed for at lave frivilligt arbejde to timer hver 14. dag. Det var tanken bag, forklarer Lasse Pedersen. 

Konceptet er i dag en så stor succes, at Klub Frivillig i februar fik status som en selvstændig støtteforening til idræt. Dermed er det ikke blot fodboldklubben, men store dele af idrætslivet i Skævinge, der får glæde af de frivillige kræfter.  

Skal være 100 % afklaret 

At stable flere hundrede frivillige på benene på få år kræver dog benhårdt arbejde og er ikke problemfrit: 

- Det er klart, at der er nogle frivillige, som ligger flere timer i det end andre, og der kan opstå en skævvridning. Her er en indstilling, som man skal være 100 procent afklaret med. Er man bitter over, at nogle hjælper mindre, går det galt, understreger Lasse Pedersen. 

Fordelene opvejer dog i så høj grad ulemperne, at Lasse Pedersen tager turen til andre foreninger for at fortælle om de fem trin, der skal til, for at skabe en Klub Frivillig. 

Også Dansk Sejlunions klubkonference får fornøjelsen af initiativtageren, når Lasse Pedersen lørdag eftermiddag lægger vejen forbi Vingsted. Læs mere om klubkonferencen her

De fem trin til en Klub Frivillig: 

1. Diskutér effekten af en Klub Frivillig

2. Formulér visionen

3. Etablering af en Klub Frivillig

4. Markedsføring

5. Vedligehold Klub Frivillig 

content-loader
content-loader
content-loader