Gå til hoved-indhold
Vibeke Svenningsen er klar til afgang, ombord er blandt andet ti kilo saltlakrids fra hendes tidligere kollegaer hos Mærsk. Foto: PrivatfotoTur
Vibeke Svenningsen er klar til afgang, ombord er blandt andet ti kilo saltlakrids fra hendes tidligere kollegaer hos Mærsk. Foto: Privatfoto

Vibeke sejler Jorden rundt om tre dage: Jeg er glad og bange

Mange følelser er i spil, når Vibeke Svenningsen lørdag stævner ud på sin jordomsejling. Her er spændingen over nye oplevelser krydret med bekymringen for havnemanøvrer og andre udfordringer.

Af Sara Sulkjær |

Det er de færreste jordomsejlere, der er nervøse for at lægge til kaj i Gilleje. Men det er 34-årige Vibeke Svenningsen, der på lørdag stævner ud på sin jordomsejling, hvor netop Gilleleje vil udgøre det første stop. 

Bekymringen er måske ikke så underlig. For blot to et halvt år siden havde københavneren med den lovende Mærsk-karriere ikke sat foden på en sejlbåd.

Alligevel valgte hun, trods den manglende sejlkarriere og en konto, der stod i minus, at forfølge drømmen om at sejle Jorden rundt. 

Et utal af havnemanøvrer 

Nu er der ingen vej tilbage. Lørdag kl. 10 kaster Vibeke Svenningsen fortøjningerne i Lynetten og stikker ud på verdenshavene: 

- Jeg har alle følelser, der er mulige i hele spektret. Jeg er glad, nervøs, spændt og pisse bange, fortæller sejleren til minbaad.dk. 

Afskeden med venner, familie og kæresten, som blot sejler med på udvalgte stræk, er dog ikke hendes største bekymring. Vibeke har prøvet det før og ved, at det er sådanne afsavn, der følger med, når verdenen for alvor skal undersøges. 

I stedet fylder selve sejladsen meget hos sejleren, der den sidste uge har øvet et utal af havnemanøvrer i Lynetten for at blive klar til afgang: 

- Der er mange bekymringer, men læringskurven bliver helt vildt stejl, og det er jo også fedt. Det er først nu, at jeg rigtigt skal ud og lære, forklarer Svenningsen, der på de første ben vil have erfarne langturssejlere med ombord på Phantom 42’eren. 

Fremmede har hjulpet

Det er ikke dog kun langturssejlerne, der har rakt den kommende jordomsejler en hjælpende hånd. Også familie, venner og sågar fremmede har tilbudt deres hjælp. 

Da minbaad.dk fanger den travle sejler, har hun eksempelvis netop haft besøg af sejler Chris Nørgaard, der afleverede ni sæt brugte Musto-sæt, som han og resten af teamet havde i overskud: 

- Der har bare været så mange søde mennesker, der har hjulpet, hjulpet og atter hjulpet, fortæller en dybt taknemmelig sejler. 

Også dykkerkompressoren, som var yderst svær at finde til en rimelig pris, kan med venners hjælp nu slettes på to do-listen, ligesom tre frivillige står klar på Nykøbing Mors, når solcellerne skal monteres på vejen gennem Limfjorden.

Oplevelser fra dag ét

Herefter vil Phantom 42’eren krydse Nordsøen, hvor Skotland, Wales og Isles of Scilly, hvis vejret tillader det, skal udforskes. Det er alle steder, som måske kan synes utraditionelle for andre langturssejlere, men for Vibeke har stederne altid været en drøm at besøge. 

- Det skal ikke være transportsejlads. Jeg vil have oplevelser fra dag ét, og derfor har jeg overvejet, hvad jeg havde lyst til at opleve. Eksempelvis har jeg aldrig sejlet i Limfjorden og i Skotland, fortæller hun. 

Ligeledes vælger flere langturssejlere at besøge Azorerne senere, ofte på hjemturen, men dette tiltalte ikke Svenningsen, der i stedet vil kaste ankeret ved den portugisiske øgruppe i starten af turen. 

Det er derfor heller ikke jordomsejlingen, der er et mål i sig selv. Kompasset sættes efter oplevelserne og mødet med nye kulturer, der kun kan opleves fra en sejlbåd. 

Skal have erfaring efter Atlanten

Omkring 15. november rammer skipper Svenningsen og mandskab så Kap Verde, der bliver udgangspunkt for den store styrkeprøve; Atlanterhavskrydset. 

Kursen sættes her mod Tobago, hvorefter store oplevelser under såvel som over vand vil stå på programmet. Forhåbentlig vil ankomsten til Tobago ligeledes være et synligt bevis på Svenningsens opadgående læringskurve: 

- Når jeg først når De Kanariske Øer eller har krydset Atlanten, og der ikke længere er nogle, der er super erfarne ombord, så håber jeg, at jeg har fået den erfaring, der svarer til nogle års sejlads på Øresund, forklarer Vibeke Svenningsen, der om tre dage gør drømmen til virkelighed.  

Følg Vibekes jordomsejling på hendes blog, Facebook og Instagram

Se billeder fra forberedelserne til jordomsejlingen herunder: 

content-loader
content-loader
content-loader