Gå til hoved-indhold
Der er stor debat om duelighedsprøver over nettet for tiden. Foto: ArkivfotoKort Nyt
Der er stor debat om duelighedsprøver over nettet for tiden. Foto: Arkivfoto

Duelighedsklubben svarer igen: Netprøverne er lovlige

Benjamin Kristensen fra Duelighedsklubben kommenterer Søfartsstyrelsens, den øverste myndighed indenfor beviser til søs, afvisning af online-eksamen i den teoretiske del af duelighedsprøven.

Af Benjamin Kristensen, Duelighedsklubben |

Søfartsstyrelsen kan ikke godkende duelighedsprøver på nettet. 

Således kunne man i går læse på minbaad.dk, og det er helt korrekt. Læs artiklen fra i går her

Det er ikke Søfartsstyrelsen (SFS), der har godkendt Duelighedsklubbens online-prøvesystem, men DFU, som har godkendt Duelighedsklubbens online-prøve som værende en del af deres SFS-kontrollerede prøvesystem for selvstuderende.

Hvis nogen har været i tvivl om dette, er ansvaret mit, og derfor vil jeg her forklare uddybende:

Skulle søge samarbejde

Da den nye bekendtgørelse om prøveudbydere blev iværksat, meddelte SFS Duelighedsklubben, at vi ikke skulle søge godkendelse hos SFS for vores online-prøver, men søge samarbejde med de to godkendte udbydere.

Denne anvisning har vi naturligvis fulgt, og vi har sammen med DFU udviklet et prøvesystem til online-dokumentation af den skriftlige del af DFU-duelighedsprøven for selvstuderende efter følgende opskrift: Skriftlig teoriprøve online (prækvalifikationstest) + praktisk prøve med indbygget mundtlig overhøring = Duelighedsbeviset.

Vi har også inviteret Dansk Sejlunion til at tage del i udviklingen, men de har tilsyneladende ikke brug for os som samarbejdspartnere.

Får mundtlige overhøring

Elever, som består prækvalifikationstesten online, tilmelder sig som "Selvstuderende" hos DFU-kompetence under menupunktet "Rekvirér en censor", og dette medfører, at de som en integreret del af den praktiske DFU-prøve også udsættes for et mundtligt operationelt interview om søvejsregler osv. 

Den mundtlige overhøring kan man altså ikke slippe for.

Duelighedsklubben har siden 2005, med Kurt Skyttes (SFS) skriftlige velsignelse, gennemført teoretiske duelighedsprøver for vores medlemmer, der bliver udført af SFS-censorer som et operationelt interview på grundlag af elevens løsning af online-opgaver (studierapporter). 

Eleven møder op til prøven med sine studierapporter (elektronisk eller print), og censor spørger ind til løsningen af tilfældige opgaver for at sikre sig, at det faktisk er eleven, der har lavet rapporterne.

De skriftlige opgaver har altså i over ti år været løst inden selve prøven. Denne praksis har vi nu, for at øge tilgængeligheden og sikkerheden i samme arbejdsgang, videreudviklet på teknologisiden i vores samarbejde med DFU, og jeg håber ikke, at dette fremskridt pludselig skaber juridiske eller politiske problemer?

Skal ikke afsted to gange

Fidusen ved DFU-duelighedsprøven for selvstuderede er, at man ikke skal afsted til eksamen to gange for at få et komplet DFU-duelighedsbevis, men kan løse skriftlige opgaver online, og så stå på mål for dem mundtligt, mens man sejler rundt med en DFU-censor til den praktiske prøve. Det kalder vi tilgængelighed.

Vi kan bevise (se venligst her), at sikkerheden ved online-prækvalifikationstesten ligger på niveau med universiteternes online-prøver, blot med den opstramning, at billedlegitimation for såvel prøvetager som vitterlighedsvidne følger papirgangen hele vejen igennem prøven. 

Hvis billedet i prækvalifikationsbeviset ikke stemmer overens med virkeligheden ved "den praktiske prøve for DFU-selvstuderende", bliver der ingen prøve, og hvem vil risikere en tur i spjældet for identitetstyveri og dokumentfalsk, bare for at snyde til en lille del af en frivillig duelighedsprøve?

Jeg er helhjertet glad, hvis SFS vil stå stærkt på mål for fritidssejlerprøvernes kvalitet, og stiller gerne op hos styrelsen til en "rundvisning" i Duelighedsklubbens projekt, så de kan føle sig trygge ved vores lille del af DFU-prøvesystemet, og give os inspiration til den videre udvikling på området. 

Se den omtalte duelighedsprøve på nettet her

Kan det gøres bedre?

Glade sejlerhilsner :-)

Benjamin Kristensen, Duelighedsklubben

content-loader
content-loader
content-loader