Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Med internetprøverne bliver det nu praktisk lettere at tage duelighedsprøven. Foto: Duelighedsklubben

Duelighedsbevis: Nu kan du tage eksamen på internettet

DFU og Duelighedsklubben har etableret åbent prøvesystem på internettet. Alle kan derfor tage den statskontrollerede teoretiske duelighedsprøve og få udstedt et officielt bevis for bestået eksamen.

Af Sara Sulkjær |

For nogle år tilbage kom de fleste i gang med sejlerlivet, fordi en onkel havde en fiskejolle, forældrene havde en sejlbåd, søskende gik i sejlerskole, eller man daskede rundt på lystbådehavnen, fik kontakt med menneskene og voksede ind i miljøet og kulturen.

I dag kommer mange ind i sejlerlivet, fordi der simpelthen er flere penge mellem folk. Familien sidder ved morgenbordet og åbner posten … der er penge tilbage i skat … hvad skal vi gøre med dem? … vi køber en båd!

Nye tider kræver nye skikke

Mange køber båden, inden de tager duelighedsbeviset. Når man således ”hopper” ind i sejlerkulturen, er der brug for effektiv og hurtig uddannelse. 

Nu kunne man så fristes til at slække på kravene til duelighedsbeviset, men Danmarks Fritidssejler Union (DFU) og Duelighedsklubben har valgt at holde et seriøst prøveniveau, for i stedet at satse alle kræfter på at gøre uddannelse og duelighedsprøve så let tilgængeligt for alle, som det overhovedet er muligt.

Ekspert i åbne online-uddannelser (Open Course Ware) ved VIA University College, samt aktiv yachtskipper af 1. grad, Per Christensen, Horsens, har set på prøvesystemet med kritiske øjne og konkluderer: 

- Sikkerhedsmæssigt og indholdsmæssigt lever websitet og prøveformen til fulde op til de krav, man kan stille til et online miljø på dette uddannelsesmæssige niveau, fortæller han. 

Læs hele ekspertvurderingen her.

En seriøs online-eksamen

Et kendt og respekteret ansigt blandt Søfartsstyrelsens censorer, fartøjsfører ved mange SAR-operationer, og udpeget af DFU som tilsynsførende med Duelighedsklubbens online-eksamen i dueligheds-teori for fritidssejlere, Bent Larsen, Nyborg, er ligeledes begejstret for tiltaget: 

- Jeg bedømmer Duelighedsklubbens online-eksamen her på hjemmesiden som værende ikke for nem og ikke for svær, men lige netop så seriøs som en teoriprøve for fritidssejlere skal være. 

Både en teoretisk og en praktisk prøve

Ligeledes har Søsportens Sikkerhedsråd en generel anvisning for duelighedsbeviset. På deres hjemmeside skriver de således: 

- Duelighedsbeviset er en grundlæggende teoretisk og praktisk uddannelse, du bør tage, før du begynder at sejle. Uddannelsen består af to dele – en teoretisk og en praktisk prøve. Begge dele beskæftiger sig med de grundlæggende ting, du skal kunne, inden du sejler ud af havnen første gang.

Når man har bestået den teoretiske duelighedsprøve via den nye online-eksamen, skal man derfor øve sig i sikker sejlads, enten sammen med vennerne eller i en sejlerskole, inden man kan bestille en censor hos DFU, og komme op til den praktiske del af duelighedsprøven. 

Man kan dog også vælge at tage et speedbådsbevis i stedet for den praktiske teoriprøve. Har man allerede et speedbådsbevis, kan man således få det fulde duelighedsbevis ved blot at tage DFU’s og Duelighedsklubbens teoriprøve på internettet, hvilket vil betyde en væsentlig opgradering af søsikre kompetencer. 

En pædagogisk legeplads for fritidssejlere

Alle og enhver kan kvit og frit prøve kræfter og træne ”de små blå celler” med den nye teoriprøve på internettet. Hvis man vil have udstedt et officielt prøvebevis for bestået eksamen i dueligheds-teori, skal man dog være medlem af Duelighedsklubben (kontingent 195 kr. årligt).

Prøvesagkyndig for Søfartstyrelsen i 25 år og aktiv langturssejler, Lars Oudrup, Fredericia, har været en tur rundt i prøvesystemet:

- Duelighedsklubbens teoretiske duelighedsprøve har en passende sværhedsgrad, og hele set-uppet med at lave disse spørgsmål/test på nettet er en super idé, mange - både med og uden duelighedsprøve - vil køre dem igennem og få øjnene op for det, de mangler af viden, forklarer han i en pressemeddelelse. 

Svært at snyde

Med internetprøver i hjemmet følger dog ligeledes muligheden at snyde. Det er dog noget, såvel DFU som Duelighedsklubben er opmærksomme på, hvorfor de kræver et vitterlighedsvidne, som skriver under på at have overværet prøven, og bevidner at der ikke er blevet snydt. 

- Så har vi et software-sikkerhedssystem, som kun vi og eksperten i åben uddannelse fra universitetet kender i detaljer, og som overvåger den enkelte computers adfærd på vores hjemmeside og alarmererk hvis der er noget, der falder uden for normalen, forklarer Benjamin Kristensen fra Duelighedsklubben til minbaad.dk.   

Prøv selv den statskontrollerede duelighedsprøve her

content-loader
content-loader
content-loader