Gå til hoved-indhold
Mike Rasmussen sejler her Palby Fyn Cup med sin hustru Dorte Rasmussen, sin onkel Claus Rasmussen og Jens Thygesen. Starten er lige gået i sejladsen. Foto: Troels Lykke.Kort Nyt
Mike Rasmussen sejler her Palby Fyn Cup med sin hustru Dorte Rasmussen, sin onkel Claus Rasmussen og Jens Thygesen. Her er besætningen helt i front i Lillebælt i år. Foto: Troels Lykke.

Ottedobbelt dansk mester Mike Rasmussen er vild med L23er

Den buttede L23er fra 1976 lever fint. Vi møder danske mester i klassen, Mike Rasmussen i Lillebælt, hvor han førte hele Palby Fyn Cup. Han sejler tur- og kapsejlads med sin hustru, der er på fordækket.

Af Troels Lykke |

Fynboen fra Otterup, Mike Rasmussen, er en skrap sejler. Allerede i 1989 var han til DM i Optimistjolle. Som voksen er det blevet til fem guldmedaljer i Ylva, som gast for Leif Persson.

Syv DM-guldmedaljer

I dag er det L23eren, som hjertet banker for. Det forstår man da også, for med otte DM-guldmedaljer i klassen har han om nogen smagt sejrens sødme.

I år blev det til guld igen i Vejle, selvom topsejleren fra Drage, Jørgen Schønherr, forsøgte at vriste guldet fra fynboen.

Første gang Mike Rasmussen steg til tops i klassen var, da han styrede sin fars L23 i 1994. Lige nu er sejleren fra Egensedybet Havn regerende mester i sin L23 fra 1976, som han i 2004 gav 25.000 kr for.

Båden ejede hans forældre tidligere fra 1986 til 1996. Ved det seneste køb kom der for 35.000 kroner nye North Sails på, der tæller genua, fok, storsejl og spiler.

Mike Rasmussen vandt dog ikke DM i klassen i fire år, da verdensmesteren i H-båd, sejlmager Theis Palm, stillede op for nogle år siden.

Den anden sejlmager og femdobbelte verdensmester i H-båd, Claus Høj Jensen, kunne dog ikke slå Mike Rasmussen og besætning til DM.

Mike og Dorte Rasmussen under sommertur - også i regnvejr. Foto: Facebook

Hustruen på fordækket

Besætningen er da også fast på båden, forklarer Mike Rasmussen:

- Min hustru sejler med, hun står godt fast på fordækket og bommer med spileren. Min onkel er også en del af den faste besætning, forklarer Mike Rasmussen, der normalt har sin L23 stående på en trailer.

Båden trækkes efter en Passat Variant 2.0 Diesel, når han er til stævner i den noget mærsk lyseblå båd.

Primitivt ombord

Mike Rasmussen bruger båden til kapsejladser rundt omkring og DM, og med centerløft er den let at sætte i vandet.

- Vi har også sejlet på ferie i båden og vil også sejle i den i år. Måske kører vi den til Limfjorden, så vi slipper for transportsejlads, siger han og fortsætter:

- L23eren er en fin lille turbåd, den er bred, så der er ok plads i kahytten. Forkøjen er ikke lang nok til de fleste og slet ikke til mig, men den har vask og pantry, siger den 1,85 meter høje sejler, der ikke har noget imod at leve primitivt i den lille båd uden toilet og ståhøjde.

Mike Rasmussen er dog ikke tilfreds med at sidde på cockpitkarmen, hvilket der er brug for, når det blæser mere end fem m/s.

Bedst i 4-5 m/s

L23eren klarer sig bedst i 4-5 m/s. Her trækker den fra mange både og sejler sit DH mål hjem. Men når det blæser over 8-9 m/s ser det straks værre ud:

- Den bliver luvgerrig på roret i hård vind, og hækstaget skal hales meget. Men hvis man knækker koden, er den fin at sejle i hård luft. Vi skifter typisk til fok efter 10 m/s, og vi reber aldrig storsejlet, som er på 11 kvadratmeter, siger Mike Rasmussen.

Desuden er han forman for L23-klubben, som har 200 aktive medlemmer.

Vind DM i båd til 50.000 kr

- Det er en billig båd, hvor du får meget for pengene. Du kan købe en L23 til mellem 20.000 og 70.000 kroner afhængigt, af, hvor meget udstyr der er med. Hvis du køber en båd til 40-50.000 kroner med fine sejl og er en dygtig sejler, kan du vinde DM, siger Mike Rasmussen.

- I bådtypen handler det om at lære båden at kende og være en dygtig sejler. Ikke om at have mest og dyrest udstyr, fortæller Mike Rasmussen om båden.

L23 fra 1975

DesignLars Olsen

Længde        7,18 m

Vandlinje               6,03 m

Bredde                 2,40 m

Dybgang             1,30 m

Vægt                    1.540 kg 

Kølvægt (bly)       650 kg 

Storsejl         11 m2

Fok         11 m2

Genua                   17,5 m2

Spiler    46 m2

Brugtpriser 20.000 til 70.000 kr.

Pris i 1976     32.000 kr.

Nypris 1985 142.500 kr.

Første båd bygget  1976

Sidste båd bygget 1988

Antal byggetcirka 405 styk

Hans Aage Larsen i Maribo byggede alene 350 styk

L23 Klubben  www.l23.dk

Mike Rasmussen i båden Tøsen fra Otterup Havn ses her lige efter start i Palby Fyn Cup. Foto: Troels Lykke

content-loader
content-loader
content-loader