Gå til hoved-indhold
Denne udsigt bliver jeg aldrig træt af, fortæller Malene Wilken, der sejler på Vindö 40 fra Holbæk. Foto: WilkenTur
Denne udsigt bliver jeg aldrig træt af, fortæller Malene Wilken, der sejler på Vindö 40 fra Holbæk. Foto: Wilken

Bådferie er sejlende mindfulness

Det skriver Malene Wilken, der med familien er på årets sommertogt. Tre uger væk fra hverdagen, der hurtigt fyldes op af for mange aftaler og alt for lidt tid til at være sammen, fortæller hun.

Af Malene Wilken |

Vi er gået ombord på vores kæreste eje. En Vindö 40 fra 1973. Hun har sine skavanker, hun er mærket af årene hun efterhånden har på bagen, og af de mange sømil hun har sejlet gennem søen.

Trofast har hun bragt os sikkert fra havn til havn. De mange sømil har sat deres spor, og hun hører ikke længere til en af de store både i havnene vi besøger.

Vi laver meget lidt i meget lang tid

Kontrasten er slående. Det ene øjeblik har vi travlt med at nå de sidste deadlines. Det næste øjeblik er der masser af tid.

På min båd, der tæller en besætning bestående af to voksne og to børn, der er blevet slæbt med ud ad molen fra før de kunne gå, falder vi hurtigt ind i en rytme. Hver gang kursen bliver sat mod afslapning af den bedste slags, falder vi tilbage i nogle mønstre.

Det første døgn på båden er præget af forventningsfuld glæde. Alle mærker den boblende følelse når foden rammer dækket, mens læssevis af tasker og poser med proviant bæres ombord.

Efter nogle dage indfinder rastløsheden sig. Det langsomme liv der står i en skærende kontrast til det hektiske liv på land, hvor alle har nok at se til med hverdagssysler, venner, skole og arbejde sidder i kroppen. Det tager sin tid at give slip på hverdagen.

Efter nogle dage indfinder roen sig. For på båden kan vi slappe af og være os selv. På den lille ø i søen er vi frie til at gøre som vi vil. De få pligter der skal ordnes for at holde skuden sejlende er heldigvis overkommelige, og resten af tiden har vi fri til bare at være til.

Sejlende mindfulness

Når jeg fortæller ikke-sejlere om vores oplevelser på vandet, er der mange der spontant udbryder ”det er jo ren Mindfulness.” De har ret.

Vi tænker ikke selv så meget over det mere, for det er blevet en helt naturlig del af det vi gør. Vi har dyrket mindfulness længe før det blev moderne, ligesom tusinder har gjort det før os.

Der sker nemlig noget når man er på vandet i mange timer. Der hvor tankerne får fri til at flyve ud mod horisonten, hvor vi kan sidde og fundere uden at være effektive.

Om bord på båden kan vi være dem vi er, for der er god tid – masser af god tid. Hjernen kan holde fri og få en tiltrængt pause fra hverdagens mange beslutninger. 

Glem koderne og kys hinanden

Vi elsker at have vores hjem på vandet med os, når vi er ude og rejse. Da børnene var små, brugte vi nogle år på at sejle fra Danmark til Middelhavet retur.

På den tur fik vi for alvor friheden ind under huden. Nu hvor vi er gået på land, har vi flere gange overvejet at tage den lette løsning, og flyve ud til de steder vi gerne vil se, men vi savner vores flydende hjem, når vi gør det.

Da vi stævnede ud på året s sommertogt, var det med masser af deadlines der skulle nås, og aftaler der skulle koordineres til efter ferien. På den måde adskiller vores hverdag sig nok ikke meget fra de fleste familiers.

Heldigvis går der ikke mange dage før diverse deadlines er glemt, passwords og forpligtelser er pakket væk, og hverdagens trummerum byttet ud med lyden af bølgernes brusen.

Børnene hygger sig, og glemmer (næsten) at være uenige.Vi nyder vores frirum på vandet.

Kysser længe

Det er her hvor hverdagens effektive udnyttelse af de vågne timer byttes ud med basal behovstilfredsstillelse, og vi nøjes med at nyde det nære. På båden kommer vi hinanden ved på en helt særlig måde.

Vi får talt om det der ikke altid er tid til derhjemme. Får kigget hinanden dybt i øjnene, og givet os tid til at kysse længe.

Flere dage spiller vi spil der tager mere end 30 minutter at gennemføre. Den tid vi har på vandet er helt speciel, og den er vores egen. Det er et fantastisk frirum at være på vandet.

God sommervind

Malene

Malene Wilken fra Holbæk er foredragsholder, og forfatter til bøgerne Skibet er ladet med eventyr og Sluserne åbner for nye eventyr.

Børn elsker at sejle i gummibåd.

Her kan der tænkes mange tanker.

content-loader
content-loader
content-loader