Gå til hoved-indhold
Tur
Familien Arentoft har nydt utallige ferier på vandet uden Wi-Fi og med gode bøger, blade og hinandens selskab som fornemmeste underholdning. Foto: Keld Arentoft

Børn kan leve uden Wi-Fi - erfaren sejler giver gode råd før sommertogtet

Mine voksne børn har aldrig takket mig for at skaffe Wi-Fi til deres Netflix-serie, forklarer X-362 sejler Keld Arentoft fra Charlottenlund. Den erfarne sejler, der tidligere har været på ferie med hustru og børnebørn, deler sine bedste råd fra et langt liv med familien ombord.

Af Sara Sulkjær |

X-362-sejler Keld Arentoft fra Charlottenlund fortæller til minbaad.dk:

Sejlerferie.

Bare smag på ordet. Nydelse og frihed. Nu kommer dét, vi i et helt har ventet på. Flere uger på vandet uden afbrydelser. Nyd det. 

Vi bliver mange på vandet og i havnene i år, og måske er her nogle tips fra en med et halvt århundreders sejlerferier i bagagen. Egentlig er det meget enkelt. Lev op til godt sømandsskab og god stil og så slip ellers tøjlerne.

Undgå planlægning

Det er dét, du gør til hverdag, så prøv at undgå det. Planlæg selvfølgelig gerne og meget hele vinteren med alt fra søkort til førstehjælpskasse, men undgå at planlægge hvor du skal være hvornår. 

Nyd at du ingenting skal, og at du sejler derhen, hvor vinden og vejret bringer dig. 

Når du så har besluttet dig for at sejle til destination A, så nyd at du altid kan ændre til B for så at ændre det igen, hvis den fine vind og den friske aftenluft inspirerer dig til at forlænge sejlturen med 1,2 12 eller 24 timer. 

Prøv at stå op med solen og start kl. 04.00 eller ankom i den lyse sommernat mindst én gang i ferien. Med god stil og godt sømandsskab må du godt ligge til udenpå mig – bare i prøver at være stile. 

Tag også en tur i hårdt vejr eller heldagsregn. Det hører med til oplevelsen. Afveksling med meget lange sejldage og en overliggerdag virker godt for os – men aldrig planlagt.

Hinanden

Hvis I stadig er sammen efter corona, er det vel tegn på, at I klarer det godt. Nyd hinandens selskab, tag godt med af bøger, løbetøj, cykler, fiskegrej eller hvad iIsammen eller hver for sig har det bedst med. 

Prop båden med mad, toiletpapir og al det, som man kan risikere at skulle bruge. 

Det giver frihed til at vælge eller fravælge mål undervejs.

En hvid løgn

Wi-Fi er ikke en livsbetingelse, ej heller en nødvendighed. Mine børn er nu voksne. De har aldrig takket mig for, at jeg skaffede Wi-Fi til Gurli Gris eller serien på Netflix. 
Jeg har derimod fået mange tak for at lyve med ”den virker ikke her”, ”der er ikke mere Wi-Fi”, eller ”vi mangler strøm, og båden går i stykker, hvis du lader den op”. 

Børn har også brug for ferie, som er helt forskellig fra deres dagligdag, og de har brug for et skub for ikke at søge det hurtige fix fra iPad og telefon.

De vil kunne huske nettet med kartofler, der bliver trukket efter båden, fars tovværkskurser, krabbefiskeriet, gårdbutikken, højtlæsning under de lange stræk og friheden ved selv at inspicere nye havne, møde andre børn iført redningsvest og fiskenet, selvfølgelig.

De husker, da de gled i vandet fra slæbestedet med nettet i hånden. De husker, da de blev hevet op i redningsventen af en venlig mand med ordene; ”er det her din”. 

De vil huske badning kl. 23 fra Nordstrand på Samsø efter solnedgang. Ikke afsnit 9 af yndlingsserien. Vær tilstede med børnene. Det har de brug for, og det har du også.

Nej, naboen gider heller ikke høre din musik. Bærbare højtalere hører til der, hvor man lukker det andet ud. Altså 12 sømil ude. Det er god stil. Vi er alle ude for at nyde naturen, mågerne, vinden og hinanden.

Drop pladsbookninger

Du kan måske booke en havneplads i næste havn på nettet, men lad være. Lad dig styre af vejr, vind, stemning ombord, søsyge eller bare ændrede ønsker eller lyst til nye eventyr i løbet af dagen. Det er dét, det hele handler om. 

I øvrigt risikerer du at booke en plads, som du ikke når frem til, og som den lille familie i Folkebåden med to børn, der kommer sent ind, godt kunne bruge. Og til den lille familie. Giv børnene en på opleveren. Vi skal nok finde plads til jer, når I kommer sent ind. Kun store båre udenpå små er dårlig stil. 

Sørg for at livet ombord er anderledes end hjemme. Bryd så mange rutiner, som du orker. Du går ikke glip af noget på Facebook - med garanti. Nabobåden har måske et sted, de kan anbefale, eller en oplevelse de kan dele, og som du kan give et analogt like. 

Det er ikke noget, andre behøver vide. Hos os virker det uden fjernsyn. Bøger, lydbog og blade er med til at give den afstand fra hverdagen, som vi behøver.

Valget er dit

Planlæg så meget, du kan. Se fremad og check vejmeldingen. Ofte sker ulykker ved flere på hinanden følgende fejl. Redningsflåde, EPIRB, MOB, redningskrans, kasteline, bøje, VHF, fender i snor og en person, der bliver ombord ved badning osv. 

Valget er dit, og det er dit ansvar. Børn bærer selvfølgelig altid vest fra kahytten op og surres med en strop i hårdt vejr.

Udvis godt sømandsskab og god stil med alt, hvad det indebærer. Og glæd dig så over den ultimative frihed, og at ingen tosse endnu har lavet en lov om, at du skal bære vest i 30 grader med 0,5 knobs fart, når du smører solcreme på. 

Sikkerhed er selvfølgelig ikke lovbestemt. Du er ansvarlig for din og besætningens sikkerhed. Punktum.

Artikel er tidligere bragt på minbaad.dk, men er stadig aktuel.

Og nyd så friheden. God sommer.

Keld Arentoft  (artikel er tidligere bragt på minbaad.dk)

content-loader
content-loader
content-loader