Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
I Svendborg fik Troense-roerene selskab af Svendborg Kajakklub. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis.

Svendborgsund-historie fortalt fra kajak

Med Nils Valdersdorff fra Svendborg Museum som flydende guide fik roere fra kajakklubberne i Troense og Svendborg fortalt kystnær lokalhistorie på en sommeraften.

Af Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts avis |

Nils Valdersdorff fra Svendborg Museum formidler i mere end én betydning Sydfyns lokalhistorie flydende.

Museumsinspektøren kan øse af sin viden med fast grund under fødderne, eller han kan gøre det siddende i sin kajak.

Det sidste oplevede medlemmer af kajakklubberne i Svendborg og Troense i en fælles sejlads tidligere på ugen. Undervejs rundt i Svendborgsund gjorde kajakroerne stop ved historisk interessante steder.

Her hørte de Nils Valdersdorffs fortællinger om blandt andet gasværkshavnen, Baagøe og Riber-grunden og Rind-Andersens værft.

Fortalt i dramatisk nutid

Temaet skibsbyggeri fortsatte med historien om Weber-familien og værftet i Gl. Hestehauge. I Skårupøre sund fik roerne beretningen om Bjørnemose Gods i fortid og ikke mindst i dramatisk nutid.

I Mejerihavnen på Thurø var emnet blandt andet Ellen Marsvin. I en lille bugt på Tåsinde-siden af Sundet blev godt et par timers lærerig roning afsluttet, før den flydende guide og de øvrige roere satte kursen hjem mod Svendborg og Troense.

Kajaksporten har det godt

Inden Troense-kajakkerne roede mod Svendborg, blev Fyns Amts Avis udsendte ved kajakbroen i Troense overbevist om, at kajaksporten lever og har det godt året rundt.

Bestyrelsesmedlem Pernille Mahnfeldt, Bjerreby, fortalte af Troense-klubbens medlemsliste tæller omkring 200 og spænder fra 10-årsalderen til en aktiv roer og deltager i aftenens tur på omkring 80 år.

Kajakroeren kan benytte egne fartøjer, eller de kan ro i en af klubbens omkring 70 kajakker.

Også socialt samvær

- Det går rigtig godt. Vi har aktiviteter hele året. Om vinteren uddannner vi fx nye roere i vælte-teknik i den gamle svømmehal i Svendborg, fortæller Pernille Mahnfeldt, der også fremhæver klubbens sociale samvær i blandt andet Troense Bådelaugs klubhus.

Troense Kajakklub har også et tilbud til de unge med Andreas Holm og Lone Dorthe Hansen som ledere. En gang om ugen samlet en halv snes unge til klubaften med blandt andet roning, vandpolo og øvning af grønlænder-vending.

content-loader
content-loader
content-loader