Gå til hoved-indhold
I foråret 2018 arrangerede Struer Sejlklub udtagelsesstævne til VM for H-både, og i juli 2019 er der DM for H-båd i byen. Foto: Troels LykkeKapsejlads
I foråret 2018 arrangerede Struer Sejlklub udtagelsesstævne til VM for H-både, og i juli 2019 er der DM for H-båd i byen. Foto: Troels Lykke

VM for H-både i Lydens By i Struer i 2021

Struer er værtsby når 70 H-både skal dyste om verdensmesterskaberne på Struer Bugt i sommeren 2021. - Struer Kommune og sejlads er et perfekt match, siger byens borgmester.

Af Troels Lykke |

Bugten ved Struer har de seneste par år lagt fjordvand til en række kapsejladser på højt niveau, og nu kommer det højeste internationale niveau også til byen med VM for H-både i 2021.

Danmark har værtskabet for VM i 2021 og stævnet er nu af foreningen Danske H-båds Sejlere blevet tildelt til Struer Sejlklub og Struer Kommune, som sammen skal stå for afviklingen. 

Sejlsportsligaens 1. og 2. division, DM i Europe-jolle og distancesejladsen 100 Mil i Fjorden er nogle af de grene af sejlsporten, der hidtil har gæstet Struer og sejlet kapsejlads på Danmarks bedste sejlervand. 

I foråret 2018 arrangerede Struer Sejlklub udtagelsesstævne til VM for H-både, og denne klasse vender nu tilbage til byen.

Først med Danmarksmesterskaberne i 2019 og endelig det største stævne, verdensmesterskaberne i 2021. 

Hårdtarbejdende frivillige og gode faciliteter 

Borgmester Niels Viggo Lynghøj fortæller, at byrådet er begejstret for med verdensmesterskaberne kunne videreudvikle det gode forhold mellem sejlsporten og Struer Kommune. 

”Vi har i de senere år set, at Struer Kommune og sejlads er et perfekt match. Der har længe været et engageret lokalt foreningsliv omkring sejlads, sejlsport og fjordkultur generelt, og de senere år har det givet gode betingelser for tiltrækning og afvikling af store stævner og arrangementer på vandet. Med VM for H-både kan vi atter opleve fjorden klædt i smukke både og deres sejl og vise, at Struer Kommune er et rigtig godt sted for aktiviteter på og ved vandet,” siger Niels Viggo Lynghøj.  

Derfor er Struer et godt sted til kapsejlads

Formand for Danske H-båds Sejlere, Henrik Toft, fortæller om tildelingen af værtskabet til Struer:

”Vi vælger Struer som værtsby, fordi vi har været her før med kapsejladser og hver gang er blevet mødt med utrolig velvilje og dygtighed, både på land og til vands. Lokaliteter og faciliteter i Struer passer rigtig godt til at holde et stort, internationalt stævne, og så mærker vi, at vi er meget velkomne, når vi kommer til en by som Struer – mere end når vi holder stævner i større byer. Jeg er derfor sikker på, at de internationale topsejlere, som kommer i 2021, vil sætte stor pris på valget af Struer som værtsby,” siger Henrik Toft. 

Struer Sejlklub har ved alle sejlsportsarrangementer i Struer gjort en stor frivillig indsats, som både borgmesteren og formanden kvitterer for.

Det var dette arbejde og engagement, der gav muligheden for at afholde Danmarksmesterskaberne i begyndelsen af juli 2019 og som siden affødte tilbuddet om at arrangere VM, som kommer til byen i begyndelsen af august i 2021. 

Ud over Struer Sejlklub, Struer Kommune og Danske H-båds Sejlere kommer også Holstebro-Struer Havn til at indgå i arrangørgruppen bag stævnet. 

5.300 H-både hvor Claus Høj Jensen er verdensmester

H-båden har stor udbredelse i Europa, hvor den er den største internationale kølbådsklasse.

I Danmark er den meget populær med 500 eksemplarer ude i sejlklubberne og en regerende verdensmester i Claus Høj Jensen.

I Struer Sejlklub har båden sin egen klasse ved onsdagssejladserne og allerede i 2004 arrangerede Struer Sejlklub DM for denne bådklasse.  

VM i Danmark i 2013

VM for H-både blev sidst afholdt i Danmark i 2013 i Thisted og i Køge i 2004, så Struer bygger på en dansk tradition, der som regel er en publikumssucces. 

H-båden har en attraktiv størrelse, kan sejles selv i kraftig blæst og den kan sættes på en trailer bag en almindelig bil. Båden er designet af finnen Hans Groop i 1967 og lavet i over 5300 eksemplarer på verdensplan.

H-båds-sejlerne er typisk 40 plus, men stadig er der fight på banen og øl på land. Her ses vinder i Struer i år, Søren Wissing fra Vejle, th. Foto: Troels Lykke

content-loader
content-loader
content-loader