Gå til hoved-indhold
Claus Høj Jensen kom aldrig til OL, men han er verdensmester i Yngling, Drage og H-båd.Kapsejlads
Claus Høj Jensen kom aldrig til OL, men han er verdensmester i Yngling, Drage og H-båd.

Claus Høj Jensen: Jeg er ikke egocentreret nok til OL

Verdensmester i H-båd, Claus Høj Jensen, sejlede allerede H-båd i 80erne med sin far, dobbelt OL-guldvinder Poul Richard Høj Jensen. Forstå her hvorfor sønnen aldrig gik efter OL.

 

Af Troels Lykke |

Claus Høj Jensen og faderen Poul Richard Høj Jensen, nu 68 år, sejlede også et enkelt VM sammen i Holbæk i H-båd. Det gik ikke specielt godt, de blev nummer ti. 

- H-båden har altid været en del af mit liv, men far var blandt de første der sejlede H-båd i Danmark omkring 1973, man kan vel sige, at æblet ikke falder så langt fra stammen, siger Claus Høj Jensen til BådNyt på gaden.

Vi møder på hans sejlloft Høj Jensen Sails i Ølstykke, en kold dag i februar, mens han er ved at sy et sejl til en kunde.

Både far og søn er vant til at vinde kapsejladser, de stiller op i. Faderen, Poul Richard Høj Jensen, der vandt OL-guld i Soling i 1976 og 1980, er også verdensmester i H-båd, det blev han i 1980 og 1983.

Nu følger den 42-årige sejlmager, Claus Høj Jensen godt og grundigt efter i samme bådtype.

Sønnen har nemlig også vundet to VM-guldmedaljer i H-båden, i 2008 og 2011. Og i år går han og gasterne, Karl Kristensen og Frederik Dahl Hansen, igen efter guldet, når der sejles VM i Thisted til august.

Kender bagsiden af medaljen

OL har aldrig rigtigt sagt Claus Høj Jensen noget.

- Jeg kender bagsiden af OL-guldmedaljen, jeg ved hvor meget min far har været væk fra min søster og jeg, men mulighederne for at sejle OL i Solingen har da været der, men da den røg af OL-programmet var det slukket helt. Men jeg tror ikke at jeg kan være egocentreret nok til at sejle OL og jeg har faktisk aldrig tænkt så meget på det, jeg har ønsket at der skulle være plads til noget andet, samtidig er OL også utroligt kostbart at kaste sig ud i, siger Claus Høj Jensen til BådNyt.

Men er du stolt af din fars OL-medaljer?

- Ja, da klart. Jeg husker da Poul Richard vandt OL i 1980, da løb jeg ud på gaden i Jyllinge med hans medalje om halsen og råbte, at min far havde vundet en guldmedalje, siger han og smiler. De sidste mange år har Poul Richard Høj Jensen boet i England, hvor han bygger Drager.

300 kilo besætning

Hvad er det lige med H-båden, der tiltaler dig så meget, Claus?

- Jeg var træt af at køre rundt i Europa for at sejle i Dragen, så ville jeg hellere sejle i H-båden, der er en stor klasse herhjemme og i Nordeuropa og klassen har mange gode stævner i Danmark. Og man får kamp til stregen, H-båden er nemlig mere ens end Dragen, der er mere teknisk at sejle. Det taktiske betyder derfor mere i H-båden, der også er mere fysisk krævende med hængestropper, siger sejleren.

Claus Høj Jensen vejer lige over 100 kilo, i alt vejer ham og besætningen 300 kilo, hvilket akkurat er tilladt i klassen. 

I hård luft er der da også få i verden der kan følge Høj Jensen-holdet, når de tunge og høje gaster sidder helt nede på siden og får båden til at lægge plan.

- H-båden er en fantastisk båd til kryds og den kan godt li luft, men den skal hænges helt flad ellers får den for meget afdrift. Det er en gammel konstruktion, den kan gå højt, men sejler kun på sin vandlinje, den får fx ikke mere fart af, at man falder af foran for tværs hen mod et krydsmærke. På læns er H-båden ikke en speciel oplevelse, her handler det igen om at sejle taktisk, siger sejleren fra Holbæk Sejlklub.

Har du ikke overvejet at sejle i en moderne båd, som en Melges 24?

- Det vil jeg da ikke afvise en dag, jeg sejler i det jeg udfordres af, men i år er der VM i Thisted i H-båden og næste år er der VM i Varberg i Sverige, så et skifte ligger ikke lige for.

Men du sejler vel også i H-båden fordi du skal sælge nogle sejl?

- Det er klart, det er en klasse, hvor min makker Bo Selko og jeg får solgt nogle sejl, det er jo sejl, produceret i Danmark, vi får ikke leveret sejlene fra Polen fx, siger Claus Høj Jensen, der selv bruger et stel sejl om året til sin H-båd.

Flirter med OK-jollen

Gennem vinteren har Claus Høj Jensen kastet sig ud i at sejle i den lille enmandsjolle, OK-jolle.

Det er sket i Herslev Strand, tæt på Gevninge ved Roskilde Fjord, hvor han bor med hustruen Anja og hendes 17-årige søn, den høje og stærke Frederik, der gaster for ham.

- Flere af de 20 OK-jolle sejlere fra Herslev Strand har inviteret mig til at sejle i OK-jollen, det er rigtig god motion og et godt supplement til H-båden. Og det er så dejligt nemt bare at sætte jollen i vandet, der skal man ikke bruge en kran til at løfte den ud i vandet. Og det er ikke et engangsvisit i OK-klassen, men det er H-båden jeg satser på, selvom jeg også skal sejle NM i OK-jolle i Herslev Strand i år, siger Claus Høj Jensen, der nu også syer sejl til OK-sejlerne. 

Læs hele artiklen i BådNyt i serien Mig og min båd.

content-loader
content-loader
content-loader