Gå til hoved-indhold
Troels Kløvedal er gået på land efter mødet med den uhelbredelige ALS-sygdom. Foto: Troels KløvedalKort Nyt
Troels Kløvedal er gået på land efter mødet med den uhelbredelige ALS-sygdom. Foto: Troels Kløvedal

Stor udstilling om Troels Kløvedal på vej i Aarhus og Helsingør

Troels Kløvedals eventyrlige liv vises nu i udstillingen "Frihedens Værksted" på Naturhistorisk Museum og M/S Museet for Søfart. Det betyder meget, fortæller hovedpersonen selv.

Af Sara Sulkjær |

Hvis der er nogen, der kender verdens natur og kulturer på egen krop, så er det forfatter og opdagelses-rejsende Troels Kløvedal.

En mand, der altid har sat friheden og drømmene højt, men som i de senere år har set friheden indskrænke sig pga. sygdommen ALS.

Nu vil Naturhistorisk Museum i Aarhus, M/S Museet for Søfart i Helsingør og naturligvis Troels Kløvedal selv sætte fokus på livet og rejser med Nordkaperen - tæt på og i pagt med naturen.

Stor betydning for Kløvedal

De to museer ønsker ikke at lave en mindehal over Troels Kløvedal, men derimod at bruge hans eventyr og livsform som et prisme til at stille skarpt på livets store spørgsmål. 

Kærlighed, frihed og fællesskab, at rejse ud og komme hjem igen, at møde fremmede med nysgerrighed og tillid, at elske naturen og vogte sig for dens kræfter og at blive ved med at gøre sig dygtigere og klogere på verden er derfor alle centrale temaer.

- Det er dejligt at få lov til at genopleve de mange gode minder, som er knyttet til mine ting, mens vi udvælger genstande til udstillingen, fortæller Troels Kløvedal selv i en pressemeddelse og fortsætter:

- Det betyder også meget for mig - ja faktisk er det en stor ære - at både Naturhistorisk Museum i Aarhus, M/S Museet for Søfart og ikke mindst Nordea-fonden vil bruge mine livsoplevelser til noget større end mig. Jeg har altid ledt efter det gode liv og synes også langt hen ad vejen, at jeg fandt det. 

Private genstande fra rejserne

Udstillingen Frihedens Værksted er støttet af Nordea-fonden med 6,9 millioner kr., og man vil bl.a. kunne opleve et væld af kultur- og naturhistoriske genstande, som Troels Kløvedal har samlet fra hele verden.

Derudover vil det kunne ses, hvordan Nordkaperen er indrettet under dæk, og man vil få følelsen af at stå til søs. Der vil være et 'raritetskabinet' over spændende private genstande fra de mange rejser.

Udstillingen vil have udblik til verdens fjerneste egne - fra Bali og Kina til Påskeøen - men også til Danmark og Djursland, hvor Troels Kløvedal om nogen føler sig hjemme.

HKH Kronprins Frederik åbner udstillingen på Naturhistorisk Museum i Aarhus den 31. oktober, og gæsterne kan opleve den et år frem. I oktober 2019 flytter den til M/S Museet for Søfart og vil ligeledes kunne ses i et år.

Gæster skal reflektere

Samtidig vil en digital version af udstillingen rejse rundt mellem landets biblioteker og kulturhuse.

Den store udstilling på de to museer vil blive en blanding af genstande, fotos, videoer og minder og give et lille kig ind bag et nysgerrigt og eventyrligt liv præget af litteratur, natur og en ustoppelig ambition om at finde (sin egen) vej.

Samtidig ønsker udstillingen at få gæsterne til at tænke over, hvad det gode liv er for netop dem. Er det i villahaven? I fritiden? At gøre noget for andre? Eller er det at smide fortøjningerne og drage på eventyr?

content-loader
content-loader
content-loader