Gå til hoved-indhold
Udstyr
Også på minbaad.dk kæmpes der med klargøring af en Drabant 24, der netop er malet og søsat, men der skal også lige sættes nye lanterner i toppen af masten, og meget, meget andet. Men spileren blev hurtigt tør i Rudkøbing Havn. Foto: Troels Lykke
Søluften tærer, og det går især ud over det elektriske system. Tjek om ledninger og samlinger er i orden, og rens kabelsko og smør dem med lidt fedt. Foto: Troels LykkeUdstyr
Søluften tærer, og det går især ud over det elektriske system. Tjek om ledninger og samlinger er i orden, og rens kabelsko og smør dem med lidt fedt. Foto: Troels Lykke
Udstyr

Forårstjek på båden - tjek oliefiltre, lanterner, batterier og VHF

Påsken ligger i starten af april, hvor mange sejlere giver sig i kast med forårsklargøringen. Og den, der smør godt, kør' godt - det er derfor temmelig vigtigt, at motoren fungerer tilfredsstillende. Men hvad med VHF og din oppustelige vest?

Af Katrine Bertelsen |

Mange andre ting end bundmaling og polering af fribord er vigtige, når familien skal på vandet.

De ædlere dele

Den, der smør godt, kører godt. At motoren fungerer tilfredsstillende, er derfor temmelig vigtigt.

Tjek diverse filtre og skift eventuelt motorolien, hvis du ikke fik det gjort i efteråret. Tjek også spændebånd og slanger for knæk, revner og utætheder. Start motoren for at se, om den starter og kører normalt.

En impeller pumper kølevæske gennem motorens kølesystem. Fjern pumpedækslet og skift impelleren ud med en ny, hvis gummiet er blevet stift. Impelleren bør skiftes hvert andet år.

Batterier og strøm

Søluften tærer, og det går især ud over det elektriske system.

Tjek om ledninger og samlinger er i orden, og rens kabelsko og smør dem med lidt fedt.

Kontroller væskestanden på batteriet og efterfyld, hvis det er nødvendigt. Oplad batteriet.

Lanterner - gerne med LED

Lanterner kan ikke tages alvorligt nok. Der findes mange billige derude, som hurtigt går i stykker og ikke alle er pålidelige.

Går lanternerne ud, mens du er ved at krydse Storebælt i mørke, kan det blive fatalt. Tjek derfor om de virker, og om de stadig er tætte, og at ledningerne sidder, som de skal.

Har du ikke lanterner med LED-pærer, er det en god idé at få det. De bruger langt mindre strøm.

Radio

Når masten er kommet på, skal VHF-radioen og antennen tjekkes.

Kald Lyngby Radio op på en arbejdskanal, og hør om der er hul igennem. Husk samtidig at tilslutte VHF-radioen til GPS’en.

Redningsveste

Redningsvesten hører til dit personlige nødudstyr. Er vesten selvoppustelig, skal du kontrollere om gaspatronen er fuld, selvudløseren virker, og opdriftsblæren er intakt.

Er du i tvivl om, hvordan vesten skal tjekkes, kan du sende den til autoriseret service.

Spørg der, hvor du har købt vesten. Husk, at der skal være én vest per person om bord.

Skøder, tovværk og kaleche

Slidt og ulækkert tovværk duer bare ikke. Tovværket har godt af at få en tur i vaskemaskinen for at fjerne eventuel sur lugt.

Put tovværket i et gammelt hovedpudebetræk og giv det en finvask ved 40 °C. Bagefter skal taklinger og splejsninger gåes efter. Er tovværket for slidt, så skift det ud efterhånden.

Skulle der være lidt tid tilovers, kan den bruges på sprayhood og kaleche, der måske trænger til lidt sæbe og nål og tråd.

Så er der bare tilbage at nyde forårets første tur på vandet i en båd, hvor det hele virker.

Artikel er tidligere bragt på minbaad.dk.

content-loader
content-loader
content-loader