Gå til hoved-indhold
Selv med de sidste mange søndages friske vind fra øst giver dette sved på panden med de korte og krævende baner, fortæller Claus Rindom. Foto: Henrik SøderlundKapsejlads
Selv med de sidste mange søndages friske vind fra øst giver dette sved på panden med de korte og krævende baner, fortæller Claus Rindom. Foto: Henrik Søderlund

J/80 i Nivå: Vintersejlads med sved på panden

10 J/80ere kæmper hver søndag i farvandet mellem Rungsted og Nivå. Bådene kommer fra KDY, Nivå, Helsingør, KAS og Syvstjernen. Designer Henrik Søderlund har undervist sejlerne.

Af Troels Lykke |

Samarbejdet mellem KDY og Nivå Bådelaug fra det fælles arbejde med at holde sommerens tirsdags sejladser for J/80 på egen bane, fortsætter ind i vinteren, hvor der sejles hver søndag mellem kl. 10.00 og 12.00, fortæller Claus Rindom fra J/80-klassen.'

Claus fortæller videre:

Det kræver en hvis portion viljestyrke at tage på havnen hver søndag morgen kl 8.30 i efterårets tusmørke for at gøre sig klar til formiddagens sejladser.

Men det er der godt og vel 30 mand M/K, der gør hver uge vinteren igennem for at sejle KDY/Nivå Vinter Cup i J/80.

Sejladserne starter kl. 10.00 i farvandet halvvejs mellem Rungsted og Nivå, og der er mellem 8 og 10 både på vandet hver eneste uge.

Bådene kommer fra mange af Øresunds klubberne: KDY, Nivå, Helsingør, KAS og Syvstjernen, men ligger samlet vinteren over i Rungsted og Nivå havne.

18 minutters op-ned-bane

Der sejles på en op-ned-bane med 2 kryds og to lænseben, og en sejlads tager ca 18 min.

Med en god organisering fra den trofaste skare af dommere, når man et sted mellem 4 og 5 sejladser på de næsten to timer.

Der sejles med 3 minitters startprocedure og 5 min. efter, sidste båd er i mål, går starten til næste sejlads.

Selv med de sidste mange søndages friske vind fra øst giver dette sved på panden med de korte og krævende baner, og når man er tilbage i havn omkring kl. 12.30, undres man gang på gang over igen at have fået en trøje for meget på inden under alt sejlertøjet.

Sejldesigner Søderlund delte gode råd ud

Søndag den 18. november var America's Cup-sejldesigner, Henrik Søderlund fra North Sails, med på dommerbåden for at danne sig et overblik over søndagens sejladser.

Og den efterfølgende onsdag var 40 sejlere mødt op i KDY’s lokaler i Rungsted, hvor der blev fulgt op med et foredrag om teori.

Her blev der bl.a. set på J/80erens Polar diagram, og der blev snakket om optimale vindvinkler i forhold til vindstyrken både på kryds og læns.

Der blev også tid til at se på de mange billeder Henrik havde taget af situationer under søndagens sejladser, samt muligheder for forbedringer.

Søderlund var også på RIB

Efterfølgende søndag var Henrik igen med på vandet – denne gang ombord på en rib, så der kunne fanges situationer rundt om på banen.

Tilbage i havn blev der serveret grillpølser i Nivå’s klubhus og Henrik delte endnu engang ud af sine observationer på banen.

Der var en tydelig forbedring at spore blandt bådene på baggrund af det teoretiske oplæg der blev givet om onsdagen.

Starterne var blevet mere tætte og der blev tænkt på placering i forhold til konkurrenterne rundt om på banen.

Søndagen markerede også slut på efterårsmånederne og vinderne af de første 5 ugers sejladser blev kåret.

Vinder blev Christian Jönsson fra Nivå, mens de to erfarne KDYere Hans Henrik Sodemann og Sten Mohr, tog hhv. 2. og 3. plads.

Sejlads frem til marts

KDY/Nivå Vinter Cup går nu ind i vintermånederne, og man planlægger at sejle alle søndage frem til midt marts, hvis vejret tillader.

Sidste år var der kun et par enkelte søndage, hvor der ikke blev sejlet pga af vindstyrker over 12 m/s, eller de par uger hvor havnene var lukket pga. is.

Der er således mange sejlere, der efter en god søndagssejlads, starter ugen med ny energi.

Der er en stor spiler på den robuste J/80er.

content-loader
content-loader
content-loader