Gå til hoved-indhold
Man er fokuseret og følelserne skal helt væk og man kommer faktisk slet ikke ud af denne her boble, inden ræset er slut, fortæller Sehested. PR-fotoKapsejlads
Man er fokuseret og følelserne skal helt væk og man kommer faktisk slet ikke ud af denne her boble, inden ræset er slut, fortæller Sehested. PR-foto

Jordomsejler Nicolai Sehested forklarer om mental performance

Volvo Ocean Race-sejler Nicolai Sehested, taler nu i podcasten One Size Fits One om hvordan han klarer sig mentalt under de både mentalt og fysiske hårde forhold.

Af Troels Lykke |

En arbejdsplads der strækker sig over fire oceaner, seks kontinenter og mere en 83.000 kilometer hav, udgør en normal hverdag for bådkaptajnen på den hollandske båd AkzoNobel.

”En stor del ligger i hvor meget forberedelse man ligger i sit arbejde og om man vil sætte et mål og jagte det for enhver pris. Det er grundstenen i at være en god atlet.”

Individuel performance kan ses på skærme

Men hvordan forholder man sindet i ro under så hårde og urolige forhold, taler Nicolai om, hvor han beskriver Volvo Ocean Race som opslidende, pressende og ofte med meget lidt søvn.

Nicolai tilføjer, at med et holdmål om at vinde ræset, er der ikke tid til ikke at yde og levere sit bedste.

”Der er hele tiden store tal der på skærme viser den individuelle performance oppe i båden, som alle kan se. Og det er simpelthen ikke personligt, men selvom man måske ikke har sovet eller spist i flere dage, så er der ingen undskyldning for ikke at performe, for gør man ikke det, så er man bare ikke hurtig nok til at være med på holdet.”, lyder det fra bådkaptajnen. 

De 2-3 dage før et ræs, forklarer Nicolai bliver brugt på at få skabt mental overskud og fokus.

”Man er fokuseret og følelserne skal helt væk og man kommer faktisk slet ikke ud af denne her boble, inden ræset er slut. Og når der så er slut, kan det tage flere uger eller måneder inden man kan fungere i en normal hverdag igen.” 

Om at blive normal igen efter havsejladsen

Nicolai taler altså ikke blot om de barske forhold ude på havet, som det at være drivvåd, kulde og fysisk træthed, men også om det mentale og at det faktisk kan være helt svært at være den samme person igen efter ræset og tænde for følelserne og fungere helt normalt igen. 

Podcasten er udarbejdet af Bjørn Jepsen fra Smart Your Performance og du kan høre den lige her. Nicolai giver blandt andet 3 af sine bedste råd til mental performance.

Han fortæller også om hvordan han sætter det rigtige hold, en proces der finder  sted 1-2 år før ræset. 

Hør ipod her med Warrer, Sehested og andre sportsstjerner.

Eller klik her, hvis du har almindelige android.

Eller her

content-loader
content-loader
content-loader