Gå til hoved-indhold
Sejlklubber
Wayfarer-jollen finder traditionen tro vej til Boat Show. Foto: Sejlfoto.dk
Sejlklubber
Wayfarer-jollen finder traditionen tro vej til Boat Show. Foto: Privatfoto
Sejlklubber
Wayfarer-jollen finder traditionen tro vej til Boat Show. Foto: Sejlfoto.dk

To-i-én: Wayfarer-joller til tur- og kapsejlads vises på Boat Show

Både tur- og kapsejlere kan få glæde af tomandsjollen, der i sommer bar en besætning hele vejen rundt om Fyn. Også på kapsejladsbanen er niveauet hævet de seneste år.

Af Sara Sulkjær |

Kæmp på kapsejladsbanen om lørdagen og tag på søndagstur med familien dagen efter. Wayfareren er blandt de få joller, der rummer både tur- og kapsejladsaspektet.

Egenskaber, der netop fremvises på Boat Show i Fredericia, hvor hele to joller udstilles. Mens besøgende i den første jolle vil se, hvorledes en Wayfarer til tursejlads kan indrettes, vil den anden jolle være en top-tunet kapsejler. 

6-7 kapsejladser årligt

Gennem de sidste 60 år er bygget mere end 11.000 joller på verdensplan, hvoraf de 1000 joller er landet i Danmark. Her er jollen forankret i SWS, Skandinavisk Wayfarer Sammenslutning, der med mere end 300 medlemmer favner både tur- og kapsejlerne. 

Hvert år arrangerer foreningen derfor både tursejladser og i samarbejde med forskellige sejlklubber 6-7 kapsejladser med DM som det største stævne. 

Dertil kommer VM og EM hvert tredje år. I år er der VM i Irland, og det forventes, at 10-12 danske besætninger – herunder de forsvarende verdensmestre Mogens Just og Anders Friis - stiller til start. 

Vækst på kap-banen

Netop Mogens Just, den tidligere OL- og landsholdssejler, er blandt de dygtige sejlere, der de senere år har gjort deres indtog i klassen. 

- Det betyder, at det sportslige niveau er steget markant, men det er ikke sket på bekostning af bredden, understreger Christian Milert, SWS, i en pressemeddelelse. 

Tværtimod oplever klassen efter en del år med stilstand i deltagerantallet ved stævnerne i disse år en fin vækst, og kapsejladsfeltet i Wayfarer-jollen er det største i Danmark, når det gælder to-mandsvoksenjoller. 

- Klassen tiltrækker sejlere, der gerne vil sejle kapsejlads i en båd, hvor både teknik, taktik og ikke mindst sejlglæde er i højsædet, og det til en særdeles attraktiv pris, forklarer Milert og oplyser, at en konkurrencedygtig, brugt jolle kan erhverves for 50-60.000 kr., mens en ny kan erhverves for ca. 120.000 kr.  

Børnefamilier vil sejle Wayfarer

For tursejlerne er det særligt det årlige Rantzausmindetræf, hvor der udover masser af hygge på land sejles dagture i Det Sydfynske Øhav, der lokker.

Træffet tiltrækker årligt hen over en uge i juli omkring 50 joller med tilhørende familier i alle aldre. Derudover arrangeres årligt 3-4 andre tur-events.

- Klassen oplever i disse år en tilgang af børnefamilier, der finder Wayfarer-jollen attraktiv til tur- og hyggesejlads. Jollen er særdeles stabil og tryg at sejle i, forklarer Milert.

Udover at deltage i de fælles turarrangementer er der en lang tradition i klassen for at sejle længere tursejladser. Sidste år udnyttede en besætning således det fantastiske vejr til at tage en tur rundt om Fyn.

En fornuftig jolle til tursejlads kan anskaffes for 20-40.000 kr. 

Wayfarer-standen, stand E-4118, vil under hele messen være bemandet af repræsentanter for både kap- og tursejlere, således at interesserede kan få en god snak og masser af tips om sejlads i jollen.

content-loader
content-loader
content-loader