Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Claus Hamdrup er også med som én af Kerteminde Sejlklubs frivillige drivkræfter bag Classic Fyn Rundt. Sejladsen afvikles i dagene 31. maj til 2. juni. Foto: Dansk Sejlunion
Kapsejlads
Drabant 38'eren Matador har de sidste år bragt Hamdrup rundt om Fyn. Foto: Dansk Sejlunion
Kapsejlads
Claus Hamdrups Drabant 38 er klar til Classic Fyn Rundt på hjemmebane i Kerteminde. Privatfoto

Claus Hamdrup sejler Classic Fyn Rundt for 50. gang: Har sagt nej til fødselsdage og bryllupper

Når starten fredag går til årets Classic Fyn Rundt, kender én deltager turen bedre end de fleste andre. For 70-årige Claus Hamdrup er distancesejladsen af så stor betydning, at eventen i mange år var en mundtlig del af hans ansættelseskontrakter.

Af Sara Sulkjær |

”Jeg skal ikke begraves den dag, der er Fyn Rundt, for så kommer Claus ikke.”

Et opsigtsvækkende citat, der fører den overraskede lytter tilbage til Claus Hamdrups mor. Ikke desto mindre indeholder udsagnet en gran af sandhed. 

Fødselsdage, bryllupper og andre begivenheder, som de fleste uden at blinke føjer til kalenderen, er de sidste halvtreds år blevet udsat for et langt grundigere eftersyn af den i dag 70-årige Claus Hamdrup. 

I hvert fald hvis indbydelsen har indeholdt en dato, der på nogen måde kunne kollidere med langdistancesejladsen Classic Fyn Rundt. Viste det sig at være tilfældet, har Hamdrup resolut taget telefonen i hånden og sendt et høfligt nej til den festparate afsender.

Arbejdet skal ikke stå i vejen

Kun ét år har Hamdrup siden 1969 måtte følge Fyn rundt-sejladsen fra landjorden. Det var i 1977, hvor Kerteminde-boen blev ramt af arbejde, der for selv den mest ihærdige kapsejler var umulig at snige sig udenom.

En fejltagelse, som den nuværende pensionist ikke sidenhen er faldet i. Ved ansættelsessamtaler har kapsejleren i stedet sørget for, at hans navn ikke kunne skrives på vagtplanen i Fyn rundt-weekenden.

- Måske har det ikke været en skriftlig, men i hvert fald en mundtlig del af min ansættelseskontrakt. Så skulle man ikke komme og sige, at jeg skulle arbejde, påpeger den forudseende sejler overfor Minbaad.dk.

Med arbejdsforholdene under kontrol har kursen hvert år været sat mod Classic Fyn Rundt. 49 standere har sejleren samlet. Standere, der alle er erhvervet under det samme stævnekoncept, med den samme arrangørklub og i det samme farvand:

- Det bliver aldrig kedeligt, for der findes ikke to sejladser, der er ens. Jeg elsker simpelthen den tur. Det er Danmarks mest pragtfulde farvand, man sejler i. Nogle gange kæmper du i hård vind, andre gange i ingen, understreger Hamdrup, der ikke er bange for at gå til stålet i den lange sejlads.

Ud med gryder og tallerkner

Konkurrencegenet understreges af, at han konsekvent tømmer båden for gryder, tallerkner og andet "overflødigt" grej, der tynger vægten med i alt mindst 125 kg.

Én af Claus' bedste Fyn Rundt-resultater var tilbage i de tidlige år i Dragen, hvor han fik en andenplads overalt – dengang med omkring 200 både til start. 

Han har yderligere nogle top 10-placeringer, og så nåede han et højdepunkt i 1987 med en suveræn sejr i Albin Express-klassen med 17 både til start. Hans rekordtid er 18 1/2 time – den længste tur varede knap to døgn.  

Det skriver Dansk Sejlunion.

Begge hans sønner har været med i besætningen undervejs, og den ene af dem er stadig med blandt de seks i båden, når 2019-udgaven af Classic Fyn Rundt skydes i gang. 

Lidt af en mærkedag

- Ja, det bliver lidt af en mærkedag med nummer 50. Der er mange store oplevelser og mange gode dyster at tænke tilbage på, fortæller Claus Hamdrup – før han tilføjer, at jubilæumsturen også bliver hans sidste.

For nogle måneder siden blev han ramt af to blodpropper i benet. Det har tæret på kræfterne. At han trods alt er kommet ovenpå igen tillægger han ikke mindst turene ned til båden fra hjemmet tæt på havnen.

- En god terapi, kalder han arbejdet med at klargøre Matador til årets Classic Fyn Rundt.

Med til forberedelserne hører, at der skal tankes op til den søde tand – for naturligvis er der altid Matadormix om bord på Matador.  

- Uden båden havde jeg nok bare siddet hjemme i en stol. Så er det bedre at komme herned, fortæller han om båden:

- Som jeg elsker næsten lige så meget som min kone, tilføjer han med et glimt i øjet. 

Årets deltagertal ligger lige omkring 100 startende både. Forhåbentlig er der også debutanter i blandt – og får de brug for et tip eller to, kan de med fordel finde hen til "Matador" og søge råd hos manden, der nok bedre end nogen anden ved, hvad Fyn Rundt handler om. 

content-loader
content-loader
content-loader