Gå til hoved-indhold
Havne
I Juelsminde ser man gerne, at gæstesejlere fra andre dele af landet bliver i egen hjemhavn. Foto: Juelsminde Lystbådehavn

De danske lystbådehavne er åbne for feriesejlere i påsken - men det er en gråzone

Sådan beskriver havnefoged i Juelsminde, Kenneth Kaas, problemstillingen omkring danske sejlere, der drager på ferietur i påsken. Ifølge FLID-havnes oplysninger er ingen lystbådehavne lukkede for danske bådejere. Flere, vi har talt med, fortæller dog, at Samsøs havne er lukkede.

Af Sara Sulkjær |

En sen påske og en vejrudsigt, der kunne vise tegn på solskin, sender mange sejleres tanker på havflugt - i hvert fald hvis det vel at mærke er lykkedes at få klargjort og søsat båden trods coronakrisen.

En krise, der har lukket faciliteter, butikker og restauranter på stribe  - men ikke landets lystbådehavne, som, ifølge Foreningen af Lystbådehavne I Danmark (FLID), fortsat står til rådighed for landets sejlere:

- Vi håber, at sejlere, der vil på tur i påsken, har forståelse for, at tingene og servicen nogle steder kan være anderledes, end den plejer. Men os bekendt er der ikke havne, som er lukkede for anløb for danske sejlere,  forklarer Jesper Højenvang, direktør i FLID, til Minbaad.dk.

Sejl ikke langt hjemmefra

Selvom der ikke officielt er opsat retningslinjer, der forhindrer sejlernes besøg i gæstehavne, oplever flere havne gæstesejlernes tilstedeværelse som en gråzone.

Blandt andet i Juelsminde, hvor sejlere fra lokale havne - der derfor lige så vel kunne være bosat i Juelsminde - hilses velkomne, mens øvrige besøgende mødes af et langt mere tøvende blik:

- Kommer der en båd fra København, vil jeg nok tage en snak med dem. Et par stykker har allerede ringet og forhørt sig, og dem har jeg anbefalet ikke at komme, forklarer havnefoged, Kenneth Kaas.

Opfordringen fra lystbådehavnenes forening er da også klar: Vælger sejlerne at drage på påsketur, skal hensyntagen til havnens øvrige brugere sættes i første række.

- Vi opfordrer sejlerne til at holde rigtig god afstand til hinanden og ikke mindst til havnens personale samt til at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger for at minimere smittespredningen mest muligt, understreger Jesper Højenvang.

Alt er åbent i Gilleleje

En smittespredning, der ligeledes mindskes ved at hindre adgangen til havnenes toilet- og badeforhold. I Juelsminde er disse faciliteter lukkede, mens man i Gilleleje endnu ikke har fundet låsenøglen frem fra lommerne:

- Folk skal selvfølgelig tage deres forholdsregler, men der er åbent, også for toilet- og badefaciliteterne. Vi har meget få gæster, og de bliver gjort rene hele tiden, så derfor tænker jeg egentlig ikke, at der er nogen fare, forklarer Jesper Jørgensen, havnefoged i Gilleleje Havn.

Mens det lades op til de enkelte havne selv at vurdere, hvorvidt de vanlige faciliteter skal stå til rådighed for sejlerne, er holdningen til gæstesejlere fra nabolandene klar: Siden regeringens grænselukning er ingen udenlandske sejlere velkomne på landets lystbådehavne. 

To-personers-regel kan stå i vejen

Endnu hindrer ingen tiltag de danske sejlere i at drage på sejltur i påskedagene - men også disse restriktioner kan meget vel være på vej:

- Indtil videre fungerer det fint, men vi lurer på to-personers-reglen. Hvis den træder i kraft, vil vi sandsynligvis ikke have personale på havnen, og vi vil under ingen omstændigheder kunne tage imod gæstesejlere med flere end to personer ombord, påpeger Kenneth Kaas, Juelsminde.

Sejlere, der drømmer om at nyde påskedagene på vandet, bør derfor løbende holde sig opdateret omkring regeringens seneste tiltag, ligesom det kan være en fordel at kontakte de lokale havnefogeder, lyder anbefalingen fra Juelsmindes havnekontor.

content-loader
content-loader
content-loader