Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Her ses den københavnske besætning i Jeanneau Sun Fast 3600. Foto: Peter Brøgger

Jeanneau Sun Fast 3600 fra København udfordrer nu fynsk Frost 38 i Danmark Rundt Inshore

Der kommer endnu en båd på banen på lørdag den 10. oktober kl. 10.00, når der bliver et nyt forsøg på at sætte referencetid på Round Denmark Race Inshore. På startlinjen sammen med Frostboksen kommer havraceren Astarte II, en Jeanneau Sun Fast 3600 med skipper Torben Falholt. 

Af Troels Lykke |

Der er nu to både, der skal sejle Danmark Rundt På Indersiden.

–  En af mine gaster spurgte, om det ikke var en sejlads, vi burde deltage i. Og det syntes jeg faktisk var så god en idé, at jeg tog kontakt til Jakob Frost og spurgte ham, om han og Frostboksen ville have noget imod at få selskab på turen rundt, fortæller Torben Falholt, der sejler i en hurtig, fransk Jeannau Sun Fast 3600 (se den surfe her). 

Derefter tog de to skippere kontakt til RDR-ledelsen, som naturligvis er glade for at have endnu en båd på vandet - både af sikkerhedshensyn, på grund af konkurrencen og fordi at formidlingen af rekordforsøget dermed bliver mere spændende, fortæller medarrangør og idémand Morten Brandt fra Shorthand.

Ny Sunfast 3600 med Elvstrøm-sejl

Gasterne på den kun ét år gamle Jeanneau Sun Fast 3600 er de unge, dygtige sejlere Sebastian Byrsting, Gustav Wantzin, Thor Malthe Andersen, Matias Rossing og Mads Christian Taatø.

- Båden er hentet i Frankrig sidste år. Men vi har grundet corona ikke fået sejlet i forhold til, hvad der var planlagt. Til gengæld har vi optimeret og testet sammen med blandt andre Elvstrøm - og nu er vi klar. Vi har Irma og Tempo Bådsalg (forhandler af Jeanneau, red.) med til at promovere sejladsen, fortæller 58-årige Torben Falholt til Minbaad.dk.

Båden holder til i Langelinie Lystbådehavn i København. 

Start kl. 10.00 

Astarte II er allerede kommet til Aarhus, mens den 38 fod lange Frostboksen fra Faaborg forventer at ankomme fredag. Starten går som nævnt kl. 10.00 lørdag morgen.

Der vil komme reportage og interviews fra optakten og starten på Round Denmark Races Facebooksiden.

Derudover er der indgået et samarbejde med Tractrac, der muliggør, at de to både kan følges ved hjælp af satellit-trackere.      

Kattegat åben for fortolkning

Når der sejles RDR Inshore fra Aarhus er det på en bane, der åbner Kattegat for fortolkning, og som dermed giver sejladsen et nyt og spændende taktisk element.

Helt konkret betyder det, at benene fra passage vest om Hjelm til Skagen er helt åbne, præcis som det er tilfældet fra Skagen til Kronborg.

Med andre ord er der ikke en tvungen passage af øerne Anholt, Læsø og Hirsholmene. Det samme gør sig gældende for passage af Endelavem hvor mindre måde måske kan se en fordel i at gå vest om øen, mens større både vil være tvunget til passage øst om.

Ellers er banen som følger: Start Aarhus, vest om Hjelm, nord om lystønde Skagens Rev BY, øst om Sjælland, øst om Saltholm, øst om Christiansø og Bornholm, nord om lystønde DW 80 i rute T, syd om Falster, Lolland, Langeland og Ærø, øst om Als, vest om Tunø med målgang i Aarhus. Omsejlingsretningen offentliggøres på skippermødet. 

Round Denmark Race er tre forskellige kapsejladser

Round Denmark Race Inshore 2021 
RDR Inshore er en distancekapsejlads, som vi kender det fra Fyn Rundt eller Sjælland Rundt bortset fra, at den er hhv. fem og tre gange længere. Den er åben for singlehandsejlere, doublehandsejlere og for både med fuld besætning. Der sejles ikke efter måleregler.

Bådene inddeles i løb efter deres længde. Der arbejdes på at inkludere et løb i løbet, der i større eller mindre grad matcher kravene til den nye OL-disciplin Mix Offshore. Sejladsen er på 650 sømil og sejles fra den 19. til den 27. juni, første gang i 2021.

Banen går fra Aarhus til Skagen, gennem Øresund til Christiansø og Bornholm, syd om Gedser til Lillebælt og op til målet i Aarhus. Omsejlingsretningen bestemmes før skippemødet på baggrund af vejrudsigt for perioden.

Round Denmark Race Offshore 2022
RDR22 er en offshore kapsejladsm der inkluderer sejlads på "de fire have” omkring Danmark; Nordsøen, Skagerrak, Kattegat, Østersøen. Banen er cirka 800 sømil lang.

Ligesom RDR Inshore vil sejladsen være åben for singlehandsejlere, doublehandsejlere og for både med fuld besætning. Der sejles ikke efter måleregler, bådene inddeles i stedet i løb efter deres længde.

Der arbejdes på at inkludere et løb i løbet, der i større eller mindre grad matcher kravene den nye OL-disciplin Mix Offshore. Starttidspunktet ligger som for RDR Inshore i ugen omkring sommersolhverv fra den 18. til 26. juni.

Round Denmark Race - Time Trial
Den tredje Round Denmark Race-sejlads er den nye Danmark Rundt-distance og kan sammenlignes cykelsportens timerekord. Én båd og besætning vælger, hvornår de som de eneste på banen vil forsøge at slå den stående rekord.

Det var den sejlads Bouwe Bekking, Jens Dolmer samt Emil og Theis Beha sejlede i slutningen af juni 2019 i VO65'eren Childhood1. Man starter enten ud for Rømø og går i mål i Aarhus eller omvendt.

Ruten er skarpt defineret og interesserede kan få tilsendt en rutebeskrivelse sammen med de præcise sejladsbestemmelser. Til inspiration man se tracket på Round Denmark Race-hjemmeside, hvor der også findes links til videoer og opdateringer fra Childhood1's rekordsejlads.

content-loader
content-loader
content-loader