Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Båden Frostboksen i kulfiber vejer 3,6 ton og stikker 2,3 meter. Jakob Frost, der selv er bådebygger og medejer af Tuco Værftet i Faaborg, har selv bygget båden i 2016. Foto: Troels Lykke

38 fods Faaborg-båd Frostboksen sejler Danmark Rundt den 10.10 kl. 10.00 2020 fra Aarhus

Det er rekordholderen af Sølvspileren og KDY's hænderkronede Danmark Rundt-sejlads Jakob Frost, der nu er på spil på Round Denmark Race Inshore. Han og en besætning på fem mand tager turen i kulfiberbåden fra 2016. Besætningen håber at sejle 650 sømil på under 100 timer. 

Af Troels Lykke |

Måske har Jakob Frost tilknyttet en numerolog i forbindelse med projekt Frostboksen, men der er uden tvivl tænkt over tingene, for om alt går efter planen starter rekordforsøget den 10.10 kl. 10.00 2020 fra Aarhus, fortæller eventmanden Morten Brandt fra Shorthand i en pressemeddelese.

Holdet har sat timer på sejladsen.

– Vi håber, at vi kommer under 100 timer, det er trods alt ikke en VO65, vi sejler i, siger Jakob Frost med henvisning til den referencetid, der blev sat 1. juli på Round Denmark Race Time Trial-banen, som er nærmere beskrevet i boksen nedenfor. 

Jakob Frost har som nævnt rekorden på SølvSpileren og på KDY's Danmark Rundt-bane i båden Carbon3. Det er en Nigel Irens-designet trimaran, bygget, som navnet antyder, i kulfiber, på Tuco-værftet, som han er medejer af. 

Lavtryk 10.10 - måske?

Frostboksen er til gengæld en kølbåd, men også den er bygget i kulfiber.

Den vejer kun 3600 kg, hvilket gør, at hvis tallene 10.10.10.00 2020 udløser det helt rigtige lavtryk, så vil Frostboksen kunne planen rundt på størstedelen af Round Denmark Race Inshore. 

– Det er jo lidt af en lottokupon, men omvendt er det en reel referencetid, vi kommer til at sætte. En tid, som deltagerne til 2021-udgaven af Round Denmark Race Inshore kan måle sig med 1:1. Vi kommer med andre ord ikke til at vente på et gunstigst vejrvindue, men vi må i stedet satse på, at efteråret vil levere, siger Jakob Frost. 

Stiller op uden bagkant

Dermed ligger fynboernes rekordforsøg i forlængelse af den måde Hansen Sailing Team forsøgte at sætte referancetiden på Round Denmark Race Inshore. Her lå datoen også fast, hvorefter holdet måtte tilpasse sig vejret.

Det blev imidlertid ikke til rekord-/referencetid for Hansen Sailing Team, da vejret ikke just spillede med, hvilket meget kort fortalt resulterede i, at Hansen og besætning løb tør for tid og opgav forsøget. 

– Netop det scenarie kommer ikke til at ske for os. Det kan være, der sker noget helt uforudset, men vi stiller op uden tidsmæssig bagkant, siger han.

Du finder yderligere information om Round Denmark Race på hjemmesiden www.rounddenmarkrace.com, hvor du også kan følge Frostboksen, når det går løs den 10.10.   

Round Denmark Race er tre forskellige kapsejladser

Round Denmark Race Inshore 2021 
RDR Inshore er en distancekapsejlads, som vi kender det fra Fyn Rundt eller Sjælland Rundt bortset fra, at den er henholdsvis fem og tre gange længere.

Den er åben for singlehandsejlere, doublehandsejlere og for både med fuld besætning. Der sejles ikke efter måleregler. Bådene inddeles i løb efter deres længde.  

Der arbejdes på at inkludere et løb i løbet, der i større eller mindre grad matcher kravene i den nye OL-disciplin Mix Offshore. Sejladsen er på 650 sømil og sejles fra den 19. til den 27. juni første gang i 2021.

Banen går fra Aarhus til Skagen, gennem Øresund til Christiansø og Bornholm, syd om Gedser til Lillebælt og op til målet i Aarhus. Omsejlingsretningen bestemmes før skippemødet på baggrund af vejrudsigten for perioden.

Round Denmark Race Offshore 2022
RDR22 er en offshore-kapsejlads, der inkluderer sejlads på "de fire have” omkring Danmark; Nordsøen, Skagerrak, Kattegat, Østersøen. 

Banen er cirka 800 sømil lang. Ligesom RDR Inshore vil sejladsen være åben for singlehandsejlere, doublehandsejlere og for både med fuld besætning. Der sejles ikke efter måleregler, bådene inddeles i stedet i løb efter deres længde. 

Der arbejdes ligeledes på at inkludere et løb i løbet, der i større eller mindre grad matcher kravene den nye OL-disciplin Mix Offshore. Starttidspunktet ligger som for RDR Inshore i ugen omkring sommersolhverv fra den 18.-26. juni.

Round Denmark Race - Time Trial
Den tredje Round Denmark Race-sejlads er den nye Danmark Rundt distance og kan sammenlignes med cykelsportens timerekord.

Én båd og besætning vælger, hvornår de som de eneste på banen vil forsøge at slå den stående rekord. Det var den sejlads Bouwe Bekking, Jens Dolmer og Emil og Theis Beha sejlede i slutningen af juni 2019 i VO65'eren Childhood1. Man starter enten ud for Rømø og går i mål i Aarhus eller omvendt.

Ruten er skarpt defineret, og interesserede kan få tilsendt en rutebeskrivelse sammen med de præcise sejladsbestemmelser.

Til inspiration man se tracket på Round Denmark Race' hjemmeside, hvor der også findes links til videoer og opdateringer fra Childhood1's rekordsejlads.

content-loader
content-loader
content-loader