Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
27-årige Mikkel Groth har i tre år arbejdet fuldtid som selvstændig fotograf i hele verden. Foto: Mikkel Groth

Fynboen Mikkel brugte et halvt år på at producere den bedste sejlsportsfilm siden årtusindskiftet

Sejlere fra hele verden er vilde med Mikkel Groths film ’Times Always Win’. Den hæderskronede video tager publikum med bag kulissen, når Groth fra Svendborg følger TP52-sejler Artur Sikorski i tiden op til Rolex Middle Sea Race 2019. Læs interview.

Af Sara Sulkjær |

I 2018 deltager Artur Sikorski i Rolex Middle Sea Race i en TP52. Forholdene er ekstremt vanskelige. I næsten 60 knobs vind ødelægges fire af bådens sejl, og holdet må vende stævnen mod en nødhavn på øen Lampedusa

Fortøjet på den italienske ferieø sætter sejlerne kurs mod et par velfortjente hviledage på hotel. Men ikke Artur. 

Polakken bliver i stedet alene på båden og ”taler” med den i sine tanker – præcis, som træneren gør det i omklædningsrummet med bokseren efter en kamp.

- Artur så, hvilken slags kamp hans båd kæmpede, og hvordan den egentlig led. Han lovede sig selv og båden, at de igen ville deltage i Rolex Middle Sea Race. Det var en tid, hvor han besluttede sig for, at sådanne intime øjeblikke er værd at dokumentere, fordi de er essensen af, hvad der sker i sport. Kampen slutter ikke, når lysene går ned, forklarer fotograf Mikkel Groth til Minbaad.dk. 

En sejlers følelser

Året efter er Artur Sikorski atter på startlinjen i Rolex Middle Sea Race – denne gang med danske Mikkel Groth ombord. Målet er klart: 27-årige Mikkel skal gennem linsen tage publikum med på den rejse, der udspiller sig i tiden op til det, at det famøse startskyd lyder:

- Filmen er en fortælling om de følelser, sejleren har under forberedelserne til regattaen. Normalt prøver alle at vise, hvad der sker på havet under selve regattaen, forklarer Mikkel og uddyber:

- Vi besluttede os for at gøre det lidt anderledes og vise, hvad der sker et øjeblik før starten - i løbet af den sidste nat og under træningen og forberedelserne og selvfølgelig med lidt sejlads i baggrunden.

Tiden skulle være i centrum. Et fænomen, der netop er så afgørende i et senmoderne samfund, hvor tiden ikke sjældent beskrives som noget af det mest værdifulde.

I gaderne midt om natten

Tid må Mikkel Groth ligeledes bruge på at skabe de billeder, der skal gøre videoen og dens budskab om tidens værdi til virkelighed.

Over et halvt år følger og filmer Mikkel Groth løbende Artur Sikorski, som han er kommet i kontakt med gennem Instagram. Den 19. oktober 2019 kulminerer projektet, da deltagerne i Rolex Middle Sea Race sendes afsted fra Valetta på Malta.

Det er også her, i den populære turistby, at den største udfordring under den flere måneder lange produktion opstår.

- Jeg vidste, hvilket resultat Artur ledte efter, så mit job var blandt andet også at finde de steder, der ville være bedst for dette projekt. Men Valletta - især under Rolex Middle Sea Race - vrimler af liv næsten 24 timer i døgnet, forklarer Mikkel Groth.

Da klokken slår 03.00 om natten tager produktionsholdet derfor kameraet i hånden og prajer en taxa til det historiske centrum af Valletta.

- Det var lidt magisk at opleve centrum af denne vidunderlige by, som bare sov og kun stod til vores rådighed. Der var kun os og vores følelser på gaden. Vi tror, at det gav produktionen denne specielle karakter, påpeger Mikkel Groth, der er bosat i Svendborg.

30 timers redigering

Efter at have tilbragt over 30 timer i redigeringslokalet er resultatet klar. En medrivende film med Artur Sikorski i hovedrollen toner frem på skærmen – en film, der sidenhen får plads i årets Mirabaud Sailing Video Award-konkurrence, der i 2020 kårer de bedste sejlsportsfilm siden årtusindskiftet.

I slutningen af november giver arbejdet for alvor pote. Sejlere fra hele verden har i en afstemning kåret Mikkel Groths video, der går under navnet ’Times Always Win’, til den bedste siden år 2000:

- At vinde prisen betyder rigtig meget for mig. Jeg er ikke typen, der råber højt eller har store armbevægelser. Jeg går ofte stille med dørene og lader mit arbejde tale for sig selv. Men jeg elsker da, når mit arbejde bliver anerkendt af andre og tilmed vinder priser. Det er et kæmpe skulderklap, understreger Mikkel Groth. 

Se Groths flotte vindervideo nederst i artiklen.

Blå Bog:
Navn: Mikkel Groth

Alder: 27 år

Hjemby: Svendborg

Uddannelse: Detailhandel. Arbejder i dag som selvstændig fotograf, hvor han filmer alt fra private luksusvillaer i Caribien til koncerter, sportsoplevelser og reklamefilm for virksomheder i ind- og udland

content-loader
content-loader
content-loader