Gå til hoved-indhold
Sejlklubber
Vintertræning på havnen i Vallensbæk. Foto: Finnjolleklubben

COVID-19 får Finnjolleklassen til at træne 'old school' - se klubbens retningslinjer

Omklædning hjemmefra og tilfældige bøjer på havet, der kan udgøre dagens træningsbane. Finnjolleklubben træner som i de gode, gamle dage for at undgå smitte. Få her et indblik i klassens regler under coronakrisen.

Af Sara Sulkjær |

Selv et moderne samfund i stadig stigende fart kan stoppes. Det er den omfattende coronapandemi et tydeligt eksempel på.

Med ét satte virussen hele det danske samfund i bero og tvang befolkningen til at tænke alternativt - og til tider endda at rette blikket mod tidligere tiders mere pragtmatiske løsningsforhold:

- Det har nærmest været en nostalgisk oplevelse at klæde om hjemmefra eller på havnepladsen, og alene benytte os af sømærker og fiskeflag som hjørner, når vi har sejlet sammen hver for sig, forklarer bestyrelsesmedlem i Finnjolleklassen, Michael Staal.

Begrænset hjælp på havnen

Gennem hele corona-nedlukningen har jolleejerne mødtes til fælles sejlads. Uden fælles omklædning i klubhuset, det venskabelig håndtryk, som det ellers er kutyme at anvende i den imødekommende bådklasse, og uden at hjælpe nye og øvede sejlere med klargøring af Finnjollerne:

- Vi hjælper ikke hinanden med tilrigning og søsætning, hvilket ellers er normalt, men vi kan stadig hjælpe hinanden op og ned ad slæbestedet og holde afstand samtidig, påpeger Michael Staal.

Efter søsætning sættes kursen mod det åbne hav, hvor to bøjer, der ligger nogenlunde i vindretningen, udpeges. Hermed er rammerne sat for en klassisk op-/ned-bane og flere intensive træningssejladser. 

Andre gange finder sejlerne en tilfældig bøje, der kan anvendes som krydsmærke. Et stykke derfra laves en læ-harestart, hvor en båd sejler bagbord halse på kryds og de andre passerer bagom på styrbord.

Efter et opkryds og en lænser gentages spøgen, indtil sejlerne til sidst har fået opbrugt dagens energi og vender retur mod havnen. Her mødes de i én stor rundkreds til moleøl og de-briefing - naturligvis med fin afstand til jollekollegaerne.

Rekordmange Finn-sejlere

Ikke mere end ni sejlere samles under tiltrigningen, til træningen på vandet og på havnen efterfølgende. Også selvom mere end 50 aktive og betalende medlemmer i øjeblikket er den af den danske klasse. Et rekordhøjt antal, der ikke gør udsigten til en forårssæson uden kapsejladser mere tilforladelig:

- Mange af os har til gengæld fået sejltrænet rigtig meget, også på grund af den milde vinter, men uden at kunne teste det af i kapsejlads. Men det er nu meget rart alligevel og kan vel også bruges i fremtiden, håber bestyrelsesmedlem Michael Staal.

Finnjolleklubbens guidelines under coronakrisen:

• Vi følger alle love, råd og anbefalinger fra myndighederne, fra Dansk Sejlunion og fra de sejlklubber, vi er medlem af

• Vi holder respektfuld afstand til hinanden på havnen, mindst to meter. De almindelige vigeregler gælder fra og med i dag også på land! Husk at give manøvreplads til andre – mindst ½ bådslængde. Brud på vigereglerne straffes med diskvalifikation, hjemsendelse og karantæne

• Vi holder os til de små fleets – max ni personer på havnepladsen samtidig. Sørg for at der på slæbestedet/broen også er afstand

• Ingen møder op på havnen med sygdomssymptomer. Sæt karantæneflaget og bliv hjemme

• Når vi møder op til individuel sejlads på nogenlunde samme tidspunkt, benytter vi ikke sejlklubbernes omklædnings- og klubhusfaciliteter. Mød i stedet omklædte hjemmefra eller skift i den fri luft

content-loader
content-loader
content-loader