Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Den 54-årige ingeniør og JPK 10.80-ejer er her på vej ud af havnen. Han sejlede båden hjem fra Frankrig i La Rochelle med sønnen Kresten. Det tog 6 dage og de surfede 20 knob til tider. Foto: Troels Lykke
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads

JPK 10.80 med Mohr Ernst vinder Classic Fyn Rundt overalt på DH-mål - NKE-selvstyrer var god

Jens Mohr Ernst og hustruen Kirsten var tredje båd i mål efter 26 timer og 22 minutter, men efter DH slog ægteparret fra Kerteminde en Landmark 43'er, der ellers var først over linjen i Kerteminde. - Jeg styrede 25 procent af tiden, Kirsten 5 og resten styrede selvstyreren, siger vinderen til Minbaad.dk.

Af Troels Lykke |

26 timer og 22 minutter tog det Jens Mohr Ernst og hustruen Kirsten Damgaard at sejle rundt om Fyn. De var inde som tredje båd i mål.

Nummer to over linjen blev en X-41, Tomcat fra Kerteminde, der startede en time før i turløbet. Først i mål var Landmark 43-sejlerne Ole og Martin Meredin fra Kalundborg, se Minbaad.dk interview efter de kom i mål.

Men på DH-mål vandt den fynske JPK 10.80'er, der blev sejlet til Danmark i maj. Se video i bunden af artiklen. Turen hjem fra Frankrig tog seks dage, hvor Jens Mohr Ernst sejlede båden hjem med sønnen, Kresten.

Jens Mohr Ernst var temmelig glad, da vi i dag talte med Kerteminde-sejleren. Det var første gang, han sejlede Fyn rundt med hustruen, men de har tidligere sejlet jorden rundt i tre år i en IMX 40, der nu er skiftet ud med den franske JPK 10.80, der i sejlerkredse er et kultmærke for folk, der vil surfe stærkt.

NKE-selvstyrer var god

Jens Mohr Ernst fortæller om turen Classic Fyn Rundt:

- Vi mødte Kim Haugaard i sin alu-båd, han stod på en sandbanke ved Strib, men kom fri, så vi fulgtes med ham helt til Storebæltsbroen. Vi kom foran ham ved Langelandsbæltet. Selvstyreren har styret meget af vejen, forklarer Fyn Rundt-vinderen og uddyber:

- På kryds sætter vi den til apperent wind (relative vind), typisk mellem 25 og 27 grader. Det svarer til 40 true wind (sand vind). På halvvind og læns sætter vi NKE-selvstyreren på true wind, ellers svinger den for meget. Den styrer bedre, end hvis jeg selv skal styre i 26 timer. Jeg har selv styret 25 procent af tiden, Kirsten 5 procent, og selvstyreren resten, beretter den 54-årige ingeniør fra Kerteminde.

Kæmpe konkurrencegen - slap af siger konen

Bådejeren har sejlet Optimistjolle, Banner 28 Racer, Matcher 31 og IMX 40 i 15 år. Jens Mohr Ernst er i øvrigt også verdensmester i roning.

- Jeg har et sindssygt konkurrencegen. Min kone siger, jeg skal slappe lidt af. Jeg har lidt for meget konkurrencegen, indrømmer han.

Men båden fra 2019 får en stor del af æren for sejren i Classic Fyn Rundt.

- JPK 10.80'eren sejler virkelige godt, det et genialt koncept med den. Den er 35 fod og vejer 5 tons, der er ikke specielt let, men linjerne gør det åbenbart fra designeren Jean Pierre Gilbert. Den har en stor skrogstabilitet og en 2,20 meter dyb køl. Vi fik sejlet meget med code zero, den store symetriske spiler og vores J2-fok. Den er neutral på roret, vi sætter bare autopilot til, og så kører lortet med NKE-autopilot, det er magisk. Båden er så mega stiv, når der er 6-8 m/sek., og der er trukket hjem i code zero, krænger den ikke for meget og har to ror i vandet. Den har et meget oprettende moment. Jo mere luft der er, jo nemmere gik det i forhold til konkurrenterne, forklarer han.

Senere på måneden skal han sejle Sjælland Rundt. Denne gang med sønnerne Kresten og Jørgen samt CB66-singlehand-hajen Klaus Rønn fra Bork Havn i Vestjylland.

Spækhugger sidst i mål 

Sidst i mål søndag eftermiddagen kom spækhuggeren Fifi med Kerteminde-sejleren Rasmus Schultz som skipper, blandt andet assisteret af sin far, Hans Schultz. 

Det havde været en sej tur gennem Svendborgsund, derefter en svær tur op gennem Storebælt, hvor der var problemer med at komme øst om Sprogø, da strømmen trak dem over mod Vestbroen i næsten ingen vind,

- Men til sidst lykkedes det. Derefter viste vejrguderne sig fra den gode side med vind mod Kerteminde. Det skal siges, at moleøllen fra Carlsberg smagte rigtig godt på terrassen, fortæller Claus Hamdrup, frivillig fra Classic Fyn Rundt.

Minbaad.dk udgik tidligt... hjemhavn trak

Minbaad.dk sejlede også med, men udgik desværre lidt for tidligt i Boheme 10-meteren. Da vi var tæt på Juelsminde sent fredag, og ikke var kommet langt, sejlede vi ind i havnen, hvor båden har hjemme. Lidt for slapt, men vi kunne se, det ville blive en virkelig lang tur. Vi kommer igen næste år.

Seks ud af ni både udgik da også i vores løb. Det var især i starten og slutningen af sejladsen, at der manglede vind, men mange gennemførte blandt de 110 startende både.

Se Minbaad.dk galleri fra sejladsen.

Resultater med sejl- og overalttider - klik på bådnavn og få sejltid og DH-tid.

content-loader
content-loader
content-loader