Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Kapsejlads

158 doublehand-sejlere krydser Atlanten med Transat Jacques Vabre - franskmændene er suveræne

I sol og fin vind satte 79 både søndag kurs mod Martinique på den anden side af Atlanten. Ét døgn efter sejladsens start er franskmænd i front i samtlige af sejladsens fire klasser.

Af Sara Sulkjær |

79 både satte søndag sejl ved franske Le Havre. Det var ikke en almindelig søndagstur, der lurede i horisten. Flere tusinde sømil over det udfordrende Atlanterhav er på programmet for sejlerne, der deltager i fire forskellige klasser.

- Vi ved, at vi på grund af vejret vil have meget at gøre, når vi forlader havnen, for situationen er ikke let. Det er forhold, hvor de vejrmæssige beslutninger vil have større betydning end bådens performance. Det bliver interessant, selvom det bliver vanskeligt, påpegede Paul Meilhat og Charlie Dalin, 2019-vinder i IMOCA-klassen, til kapsejladsens hjemmeside inden starten.

Modgående strøm og tiltagende vind

Nu, ét døgn inde i sejladsen, er deltagerne fortsat udfordrede. Efter at have rundet et mærke ved franske Étretat vendte sejlerne stævnen mod Den Engelske Kanal, hvor vind, strøm og tæt trafik sætter selv den mest erfarne skipper på prøve:

- Strømmen går kraftigt imod os, og vinden er tiltagende og blæsende, hvilket betyder, at båden kræver vores fulde opmærksomhed for at få det bedste ud af den, forklarer Simon Fischer fra Alaka'i 11th Hour Racing efter sejladsens første nat.

Sammen med de øvrige IMOCA- og Ocean Fiftys-sejlere venter i alt 6.000 sømil for Fischer og makkeren Justine Mettraux, mens de mindre og langsommere Class 40'ere kan nøjes med en sejltur på 4.500 sømil. Længst skal Ultime-klassen, der udelukkende har franske sejlere ombord. Hele 7.500 sømil har flerskrogs-sejlerne foran sig, inden de når Martinique.

Rekordjæger Gabart i front

Det er ikke kun på deltagerlisten, at det franske flag er en hyppig gæst - også på de foreløbige resultattavler er de rød, hvide og blå farver dominerende. I samtlige af sejladsens fire klasser har franskmænd mandag eftermiddag lagt sig i spidsen, herunder med den kendte rekordjæger Francois Gabart og Tom Laperche forrest i den fem både store Ultime-klasse.

Blandt de foilende IMOCA'er er det Charlie Dalin og Paul Meilhat, der fører an, ligesom henholdsvis Axel Trehin og Frédéric Denis samt Sébastien Rogues og Matthieu Souben er foregangsmænd i henholdsvis Class 40- og Oceanfifty-klassen. 

Du kan se flot video fra sejladsens førstedag øverst i artiklen, alt imens deltagerne løbende kan følges via livetracking her.

Kilde: Transat Jacques Vabre

content-loader
content-loader
content-loader