Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Langturslivets op- og nedture sættes under lup i bogen Fra Sydkorset til Nordstjernen. PR-foto

Boganmeldelse: Når de fine karrierejobs skiftes ud med eventyr på en 40-fods sejlbåd

Fra Sydkorset til Nordstjernen er en traditionel sejlerbog med rejsebeskrivelser, men heldigvis får vi også lov at komme tæt på forfatterne og deres indre rejse. Carsten og Vinni Breuning håber med bogen at inspirere andre til at gå efter drømmene. Læs Cille Rosentofts anmeldelse.

Af Cille Rosentoft |

Fra Sydkorset til Nordstjernen er bind nummer to i Carsten og Vinnis rejsebeskrivelser. Bind nummer et, Med Kronborg om bagbord, udkom i februar 2020 og handler om deres rejse fra København til Panamakanalen, mens Fra Sydkorset til Nordstjernen fortsætter, hvor første bind sluttede.

Bogen er på omkring 500 sider og indeholder forfatternes egne billeder fra turen. Ikke alle billederne er i god kvalitet, men de medvirker til at give en fin fornemmelse af den verden, de sejler rundt i.

Det er en traditionel rejsebeskrivelse, hvor vi skiftevis hører om oplevelser på land, på havet, indre erkendelser som parret kommer frem til og historiske beskrivelser af de destinationer, de møder.

Deler uskønne minder

Det er en kronologisk beskrivelse, der følger deres rejse med op- og nedture. Der er mange steder i bogen, hvor jeg bliver fanget, og hvor jeg har lyst til at læse mere. Det er, når forfatterne går tæt på den indre rejse, som kører sideløbende med alt det  andet, der er på spil, når man sejler i en lille båd i den store verden.

Vi får lov at komme tæt på, når sygdommen rammer besætningen på et langt stræk, og kan sagtens fornemme den kamp det er for dem begge. Vi får også lov at komme tæt på, når bekymringen over alvorligere sygdom rammer, og turen må sættes på pause for en stund. 

Vi er med dem, når de kæmper med ankeret efter udmattende stræk, og når de af corona-pandemien tvinges til at ændre planer.

De tør godt at dele de mere uskønne minder, og det er jo en stor del af langturssejlads. Måske er det netop de minder, der er med til at gøre eventyret nuanceret og livsændrende.

Går tæt på

Det er bogens styrke, at den tør gå tæt på. Vi får lov at mærke, hvordan det er at være menneske på dybt vand i svære tider, og vi kan også mærke, at der ingen fortrydelse er på trods af, at det ind imellem er hårdt.

De mange rejsebeskrivelser føler jeg, at jeg har set og læst mange gange før. Som læser er jeg derfor lidt mættet af den slags sejler-/rejse-beskrivelser, men de trækkes op, fordi forfatterne godt tør give noget af sig selv.

Bogen Fra Sydkorset til Nordstjernen er samtidig en traditionel beskrivelse af et par, der sejler ud i verden og deler stort og småt. Det er ikke uinteressante beskrivelser, men det er beskrivelser, der forudsætter, at man har lyst til at læse om sømil, ankring og vind- og vejrforhold, og at man forstår sig en smule på den slags. 

Ikke til landkrabber

Forfatterne Vinni og Carsten Breuning skriver selv, at: “Bogen henvender sig til såvel sejlere som landkrabber” - det er jeg ikke helt enig i. 

Hvis ikke jeg kendte til sejler-relaterede udtryk eller havde en lille interesse i at læse om ankring, sejlede sømil og vindretning- og styrke, så tror jeg, at jeg ville føle mig snydt af beskrivelsen, for den henvender sig ikke til landkrabber.

Det er ikke en bog, der kan inspirere alle mennesker - men det er en bog, der kan inspirere voksne sejlere til at sige farvel til en lang karriere og gå efter drømmene på havet. Med denne bog kan man få et realistisk billede af, hvad det vil sige at tage på langturssejlads som voksne uden børn ombord.

Den 482 sider lange bog udgives af forlaget Mellemgaard, hvor en e-udgave kan købes for 195,00 kr. og den klassiske papirudgave købes for 349,95 kr. Se mere her.

content-loader
content-loader
content-loader