Gå til hoved-indhold
Tur
'Et år uden sko' udkom den 28. november og er den seneste i rækken af bøger med familien Feber som forfatter. Den dansk-svenske familie har desuden deltaget i det populære SVT-program 'Familier på eventyr'. Foto: PR-foto

Boganmeldelse: Når børnene vil hjem, og den dårlige samvittighed melder sin ankomst

Langturssejlads er søsyge, dårligt vejr og børn, der savner vennerne på land. Men det er også så meget mere. Familien Veber giver læseren et unikt indblik i hverdagen på en langtursbåd med mor, far og to børn i bogen 'Et år uden sko'. Læs Sara Sulkjærs anmeldelse.

Af Sara Sulkjær |

”Jeg vil ikke mere!”

Margareta, Thomas og børnene Mathilda og Troels har knap sat kursen mod Caribien, inden den niårige søns mave gør oprør. 

Det bliver langt fra sidste gang, at Troels må overgive sig til brækspande og plastikposer. Ikke sjældent lyder længslen efter land i den skingre stemme, når den lyshårede dreng med tårer i øjnene overlader madresterne til Kong Neptun.  

Eventyr uden facade

Et skrig, der med sin indædte kraft og sit umiskendelige budskab skærer sig direkte ind i ethvert forældrehjerte og efterlader tvivl og bekymring, når uvejret atter har ændret kurs.

For kan man som ansvarlig voksen tillade sig at skille sine børn fra kammeraterne på land og i stedet overlade dem til livet på en 30 fods sejlbåd med bølgegang og ofte flere hundrede sømil til stabil internetdækning?

Det er blot ét af mange personlige temaer, der berøres i Thomas og Margareta Vebers langtursbog ’Et år uden sko’, der udkom i slutningen af 2018. 

Parret smed karrieren overbord og vendte for to og et halvt år siden stævnen mod Atlanten, Caribien og en varme, der ikke blot kendetegnede vejrudsigterne, men også de lokales udprægede gæstfrihed.

15 måneder tilbragte familien på eventyr - uden sko og uden den facade, som en moderne familie så ofte ubevidst gemmer sig bag. 

Et troværdigt eventyr

Facaden er heller ikke lagt over bogens 280 sider. Autentiske beretninger om modvindssejlads, diskussioner og dårlig samvittighed får læseren til at sætte sig i vognen, spænde selen og følge den rutsjebanetur, en langturssejlads uomgåeligt er.

Lige så hudløst ærligt ægteparret beretter om de udfordrende bølgedale, lige så medrivende er fortællingerne således om mødet med domino-spillende lokale på St. Vincent og guitarsang i cockpittet på mørke Atlant-aftener.

For langturssejlads består af så meget mere end den rette sejlføring og en tidligst mulig ETA, hvorfor enkelte inkarnerede (kap-)sejlere om muligt vil efterlyse flere nørdede sejltermer og -bekrivelser.

Nyder du netop at lade dig opsluge af troværdige beretninger om langturssejlads, familieliv og lærerige kulturmøder, alt sammen serveret af to sympatiske forfattere, bør du dog hoppe ombord på Apollo 30’eren Anna Lisa i denne yderst velskrevne bog. 

'Et år uden sko' udgives af forlaget Ocean Dream og kan i øjeblikket købes for 197,00 kr. her

content-loader
content-loader
content-loader