Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Museet bevarer det bedste fra de nuværende udstillinger, og den store modelskibssamling skal mere frem i lyset. Foto: Thijs Wolzak

M/S Museet for Søfart får 21 millioner til nye udstillinger om teknologi og omstillingsparathed

Med nye fondsmidler kan M/S Museet fejre 10-års fødselsdag med åbningen af nye udstillinger med fokus på søfartens evne til at omstille sig til ny teknologi.

Af Troels Lykke |

Midt i en svær tid har M/S Museet for Søfart modtaget 21 millioner i støtte fra forskellige maritime fonde.

Efter et år med nedlukninger, stort set ingen udenlandske turister og faldende publikumstal er fondsmidlerne en opmuntrende håndsrækning.

- Det giver os mulighed for at se fremad, og det er vi glade for. I 2023 fylder M/S Museet for Søfart 10 år, og det bliver markeret med åbningen af nye faste udstillinger med fokus på ny teknologi og dansk søfarts evne til omstilling. Søfarten er Danmarks mest omstillingsparate erhverv, der på imponerende vis har tilpasset sig ny teknologi i 300 år – fra sejl til damp, fra diesel til el og fra søkort til gps. Dét er nok én af de vigtigste årsager til at Danmark stadig er verdens førende søfartsnation, siger direktør Ulla Tofte, M/S Museet for Søfart i en pressemeddelelse.

Modelfremstilling skal mere frem i lyset

Dansk søfart blev tidligt opmærksom på, at uddannelse af vejen frem, og det høje uddannelsesniveau har været afgørende for at de maritime erhverv kunne omstille sig og følge med udviklingen.

- Søfart er meget mere end skib og last. Det er kulturmøder, netværksdannelse og evnen til at omstille sig til ny teknologi. Alt sammen noget, vi som moderne mennesker, kan spejle os i, siger Ulla Tofte.

Museet bevarer det bedste fra de nuværende udstillinger, og den store modelskibssamling skal mere frem i lyset. En stor installation vil give museets gæster mulighed at få mere viden om de flere hundrede skibsmodeller i samlingen.

Vil give publikum et kronologisk overblik

De nye faste udstillinger får desuden en mere kronologisk opbygning end de nuværende tematiske udstillinger. Kronologi giver overblik i en tid, hvor mange ikke længere har en stærk historiebevidsthed, fortæller direktør for M/S Museet for Søfart, Ulla Tofte.

- Vi vil gerne give vores publikum et mere kronologisk historisk overblik. Vi vil også inddrage flere nye og forskellige stemmer i fortællingerne. Vi tror på, at vores fælles historie vokser og bliver mere interessant, hvis vi er flere om at fortælle den. Derfor vil både den menige sømand, den kinesiske købmand og kvinderne i land få en stemme i de nye udstillinger.”

De nye udstillinger ventes at åbne om tre år og realiseres med støtte fra A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansen Fonden, Den Danske Maritime Fond, Orients Fond, Knud Højgaards Fond, Lauritzen Fonden, S.C. Van Fonden og With-Fonden.

FAKTA OM M/S:

M/S Museet for Søfart en Danmarks nationale søfartsmuseum og blev oprindeligt grundlagt i 1915. Den nuværende museumsbygning er tegnet af BIG og blev indviet i 2013. Hendes Majestæt Dronningen er protektor for museet.

Når M/S genåbner efter nedlukningen, bliver det med den store særudstilling OCEANISTA om søfartens indflydelse på moden gennem 100 år.

M/S Museet for Søfart fortæller historien om Danmark som en af verdens førende søfartsnationer på stemningsfuld og dramatisk vis i prisvindende rammer skabt af BIG – Bjarke Ingels Group.

content-loader
content-loader
content-loader