Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Niels Henrik Hove under DM i Hellerup med sin søn og barnebarn. Besætningens Drage er den første Pedersen & Thuesen-båd fra 1952. En båd, der nu er under udskiftning til en glasfiberbåd, der kræver mindre vedligehold. Privatfoto

Klubsejler fra Kolding: Det vil være en katastrofe at miste DH-målet

I jagten på flere deltagere til den ugentlige aftenmatch har klubber fravalgt DH-målet. Nu frygter Drage-sejler Niels Henrik Hove, at en manglende opbakning kan få Dansk Sejlunion til at droppe måltallet på sigt. Læs sejlerens debatindlæg.

Af Niels Henrik Hove, Kolding Sejlklub |

Jo flere, der sejler kapsejlads, jo bedre. Derfor er det dejligt, at klubber forsøger sig med nye ting, eksempelvis i forbindelse med de omtalte hygge-kapsejladser i Svanemøllen.

Det undrer mig dog, at forskellige klubber, der formentlig alle er medlem i DS, tillader at sejle kapsejlads uden målerbrev. Udgiften er jo kun 300 kroner pr. år for denne licens. 

Jeg ved godt, at båden skal måles for at kunne få et målerbrev, men de fleste både har et standardmål, og skal derfor formentlig kun have målt sejl én gang for alle.

Jeg tror, de forskellige klubmålere kan gøre det for et rimeligt beløb, taget i betragtning hvad en båd koster at købe samt efterfølgende pæleplads, vedligeholdelse og forsikring.

DS kan miste lysten

I nogle år har jeg været kapsejladsansvarlig i Kolding Sejlklub, og der er det lykkedes at få knap 40 forskellige både med til vore onsdagssejladser - alle med målerbrev. Derfor kan vi udregne nogle fornuftige resultater.

Hvis det bliver almindelig udbredt, at både kan deltage uden målerbrev, tænker jeg, at det kan det ende med, at Dansk Sejlunion (DS) ikke har økonomi/lyst til at vedligeholde DH, som jo er et rimeligt handikapsystem. Det vil være en katastrofe, tror jeg.

I de sidste par år har vi i Kolding Sejlklub/Kolding Bådelaug brugt et beregningsprogram fra ”kapsejlads.nu”, som kan give resultaterne for en kapsejlads løbende, når båden kommer i mål. Det værdsætter vore sejlere meget.

Dynamiske måltal for 500 kroner

Programmet er i vinter blevet opgraderet, således at man kan vælge at bruge en ”dynamisk” udgave. På den måde tilpasses måltallet noget efter, hvordan hver enkelt båd sejler, lidt som LYS-tal. Det vil nogle klubber måske kunne vælge, hvis der skal være lidt mere ”hyggesejlads” end egentlig kapsejlads.

Det gode ved programmet er, at man lynhurtigt ved et enkelt tryk kan skifte fra normalt DH-resultat til et dynamisk DH-resultat. Hele programmet er utrolig let at bruge, og abonnementet er meget billigt.

Blot 500 kroner må klubben lægge per år ved brug op til 20 både, mens prisen stiger til 1000 kroner, hvis flere end 20 både deltager.

Venlig hilsen
Niels Henrik Hove, 
Kolding Sejlklub

content-loader
content-loader
content-loader